Ο μάρτυρας / To συγκλονιστικό μυθιστόρημα του Jean Bloch-Michel

Περίληψη: Ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα για έναν άνδρα που συντρίβεται από το βάρος της ίδιας του της ατολμίας. Μια σαρωτική μαρτυρία για τους φιλήσυχους πολίτες, τους αιώνιους άπραγους θεατές και τα ανυποψίαστα θύματά τους.

Στο κορυφαίο μυθιστόρημα του Jean Bloch-Michel «Ο μάρτυρας» η ιστορία ξεκινά με τον αφηγητή να χάνει τον πατέρα του στην τρυφερή ηλικία των 6 ετών και συνεχίζει να πορεύεται στη ζωή με συμμάχους τη μητέρα του και τον αδερφό του, Μισέλ. Αν και πολύ κοντά με τον τελευταίο, πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους - ο πρώτος ζει μοναχικά ενώ ο δεύτερος ανέμελα, γεμάτος ανεξαρτησία. Ο αφηγητής, του οποίου το όνομα εντέχνως δεν μαθαίνουμε ποτέ, είναι γεμάτος ζήλια και περιφρόνηση προς κάθε άνθρωπο που πετυχαίνει τους στόχους και τα όνειρά του. Ακόμα και αν ξέρει ότι η ατολμία του τού στερεί ακόμα και την παραμικρή επιτυχία, δεν προσπαθεί αλλά αντιθέτως μόνο κατηγορεί τον εαυτό του και βυθίζεται όλο και περισσότερο στην απομόνωση. Όλα αυτά έως τη στιγμή που γνωρίζει την Κλωντ και την ερωτεύεται παράφορα.

Ένα ατύχημα έρχεται να αλλάξει τη ζωή του ριζικά. Ο Μισέλ τραυματίζεται στο γόνατο ενώ ψάρευε με τον αδερφό του- και αφηγητή του μυθιστορήματος. Στην προσπάθειά τους να βγουν στην ακτή, τα κύματα τους τραβούν με μανία προς τα μέσα με κίνδυνο να τους πνίξουν. Η ταραχή που νιώθει τελικά ο αφηγητής, ύστερα από αυτό το μοιραίο γεγονός, συνοδεύεται από ενοχή, την οποία προσπαθεί να ξεχάσει στην αγκαλιά της αγαπημένης του πλέον Κλωντ. Πέρα από αυτό το τόσο συνταρακτικό γεγονός στη ζωή του, ο αφηγητής οδηγείται σε μια ακραία ψυχολογική κατάσταση, κατά την οποία αρνείται να αναπτύξει την οποιαδήποτε σχέση με άλλους ανθρώπους πέρα από τη σύντροφό της, γεγονός που καταπιέζει τη φύση της.

Τι θα αλλάξει όμως καθώς ξεκινά ο δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος; Αν και εκείνος είναι αποφασισμένος να αγνοεί οποιοδήποτε γεγονός του προκαλεί συναισθήματα, η Κλωντ σπάει τη σιωπή της και μιλάει για ό,τι συμβαίνει κατά την περίοδο του πολέμου αλλά σιωπεί ξανά στην προσπάθειά της να μη τον πιέσει. Η χώρα χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα ενώ εκείνος, αποφασίζοντας να μείνει αμέτοχος, θεωρεί ότι τίποτα δε θα επηρεάσει τη ζωή του και την καθημερινότητά του. Ένα ακόμα συγκλονιστικό γεγονός όμως έρχεται να φέρει τα πάνω-κάτω. Θα αναστατωθεί σε τέτοιο βαθμό, που θα συνειδητοποιήσει ότι τίποτα δε μπορεί να τον βοηθήσει να διώξει τις ενοχές του, διότι για καθετί που συμβαίνει πάντα υπάρχει κάπου ένας μάρτυρας.

Τι αποτελέσματα φέρνουν τελικά η αβουλία και η αδράνεια του ως προς κάθε τι σημαντικό; Άραγε πόση προσοχή πρέπει να δίνει κανείς στο «εγώ» και πόση στο «εμείς»; Ένα μυθιστόρημα που θα σου κόψει την ανάσα! Μπορείς να το βρεις σήμερα στο Public, με ένα κλικ εδώ.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Jean Bloch-Michel (Παρίσι, 1912-1987) υπήρξε συγγραφέας, λογοτεχνικός κριτικός, μεταφραστής αλλά και δημοσιογράφος. Υπήρξε μέλος της γαλλικής αντίστασης ενώ ταυτόχρονα ήταν πολύ στενός φίλος και συνεργάτης με τον γνωστότερο όλων των ακέραιων συντρόφων, Albert Camus. Οι δυο τους συνεργάστηκαν στο πολιτικό όργανο του γαλλικού αντιστασιακού κινήματος, στην παράνομη δηλαδή εφημερίδα Combat. Υπήρξε συγγραφέας συνολικά 11 βιβλίων, τα οποία περιλαμβάνουν μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, μαρτυρίες, ένα θεατρικό αλλά και ένα δοκίμιο για τη θεωρία της λογοτεχνίας. Σε όλα του τα βιβλία αναφέρεται στην ανθρώπινη κατάσταση και την Ιστορία, ακολουθώντας την ίδια γραμμή με τους Malraux και Camus.