«The Old Drift» / Στη Namwali Serpell το βραβείο Arthur C. Clarke

Περίληψη: Το κορυφαίο βρετανικό βραβείο λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας ανήκει πλέον στη Namwali Serpell για το πρώτο της μυθιστόρημα «The Old Drift»!

Η Namwali Serpell, μετά από χρόνια συγγραφής σύντομων ιστοριών και δοκιμίων, έκανε το πρώτο της βήμα στο μυθιστόρημα εκδίδοντας το «The Old Drift». Το ντεμπούτο της αποδείχτηκε εξαιρετικά επιτυχημένο, καθώς έχει συγκεντρώσει ήδη αρκετά βραβεία - η νεότερη προσθήκη στη... συλλογή της είναι ίσως η σημαντικότερη ως τώρα, με την συγγραφέα από τη Ζάμπια να επιλέγεται ως η φετινή νικητής του Arthur C. Clarke Award.

Το βραβείο Arthur C. Clarke αφορά έργα επιστημονικής φαντασίας και απονέμεται σε βιβλία τα οποία έχουν εκδοθεί στα Αγγλικά. Στο sci-fi είδος θεωρείται η μεγαλύτερη λογοτεχνική επιβράβευση για τα βρετανικά δεδομένα. Το φετινό βραβείο προέκυψε από τις εκδόσεις του 2019 και η δουλειά της Namwali Serpell ήταν εκείνη που κατάφερε να εντυπωσιάσει τους κριτές περισσότερο από κάθε άλλο υποψήφιο βιβλίο. Ένα από τα μέλη της κριτικής επιτροπής χαρακτήρισε το «The Old Drift» ως ένα «απόκρυφο sci-fi» έργο ενώ ο νικητής του περσινού βραβείου Tade Thompson δήλωσε πως «το The Old Drift είναι το μεγαλύτερο αφρικανικό μυθιστόρημα του 21ου αιώνα».

Το μυθιστορηματικό ντεμπούτο της Serpell περιγράφει την ιστορία τριών οικογενειών σε βάθος τριών γενεών. Ξεκινώντας από τη βικτωριανή εποχή της αποικιοκρατίας και φτάνοντας μέχρι τη δεκαετία του 1960, όταν η Ζάμπια προσπαθεί να στείλει μια γυναίκα στο φεγγάρι. Το «The Old Drift» δεν κατατάσσεται εύκολα σε μια μόνο κατηγορία. Η αφήγηση περιλαμβάνει στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, μαγικού ρεαλισμού και ιστορικού μυθιστορήματος.

bookfriends


Για να φτάσει στη βράβευση, το πρώτο μυθιστόρημα της Namwali Serpell τέθηκε αντιμέτωπο με σπουδαίο ανταγωνισμό. Στη shortlist περιλαμβάνονταν βιβλία από συγγραφείς όπως ο Adrian Tchaikovsky, ο οποίος έχει κερδίσει το βραβείο στο παρελθόν, και η Charlie Jane Anders, η οποία έχει λάβει επίσης σημαντικά βραβεία, όπως τα Hugo και Nebula Award. Ως νικήτρια, η Namwali Serpell θα λάβει το χρηματικό έπαθλο ύψους £2.020 μαζί με το βραβείο της για το «The Old Drift».