Παγκόσμια Ημέρα Jazz 2021 / 8+1 βιβλία για την αγαπημένη μας μουσική

Περίληψη: Ας εξερευνήσουμε τη jazz με μια ξεχωριστή λίστα, που ετοίμασε η ομάδα μουσικής, ή διαβάζοντας τα πιο κατατοπιστικά βιβλία για το αγαπημένο μας είδος!

Στο ημερολόγιο της UNESCO -και όλων των μουσικόφιλων ανά τον κόσμο- η 30η Απριλίου είναι μια ημερομηνία με ιδιαίτερή σημασία. Εδώ και 10 χρόνια η ημέρα είναι αφιερωμένη στη jazz μουσική και έτσι έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Jazz.

Σκοπός της είναι αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, την ιστορία, τη σημασία και την ικανότητα που έχει αυτό το μοναδικό είδος μουσικής να ενώνει τους ανθρώπους. Η έμπνευση για την καθιέρωση της ημέρας ανήκει στον αμερικανό μουσικό Herbie Hank, ο οποίος είναι και πρέσβης καλής θελήσεως της UNESCO. Η ιδέα κατατέθηκε το Νοέμβριο του 2011 και λίγους μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2021, γιορτάστηκε η πρώτη International Jazz Day.

Φέτος θα είναι ο 10ος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Jazz αλλά δεν θα θυμίζει ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια του θεσμού. Η κεντρική εκδήλωση θα είναι μια παγκόσμια συναυλία, που θα μεταδοθεί διαδικτυακά. Δεν θα λείπουν ούτε φέτος τα τοπικά event σε διάφορες χώρες αλλά το πρόγραμμα έχει αλλάξει σημαντικά τις δύο τελευταίες χρονιές. Γιόρτασε κι εσύ τη jazz μουσική με CD και βινύλια από το Public και με μια ξεχωριστή λίστα, που ετοίμασε η ομάδα μουσικής!

Μη ξεχνάς, ωστόσο, ότι μπορείς να απολαύσεις τη jazz και με πολλούς ακόμα τρόπους, όπως το διάβασμα! Παρακάτω θα ανακαλύψεις τις προτάσεις μας για βιβλία που υμνούν την αγαπημένη μας μουσική.

International Jazz Day – βιβλιοπροτάσεις

Η jazz φαντάζει σε πολλούς ακροατές ως ένα δυσπρόσιτο είδος, που θέλει χρόνο για να το μάθεις και να το αγαπήσεις. Η ίδια η ιστορία της, όμως, αποδεικνύει ότι η jazz έχει ταπεινή καταγωγή, ξεκινώντας από τους δρόμους και τα μικρά clubs. Το βιβλίο «How to Listen to Jazz» θα σε βοηθήσει να την κατανοήσεις καλύτερα, μέσα από την ιστορία της, τα χαρακτηριστικά της και θα σου δείξει τι είναι αυτό που την κάνει ξεχωριστή. Το «Κι όμως, όμορφα...» είναι ένα ακόμα «εγχειρίδιο» επάνω στην τέχνη της jazz. Μέσα από μυθοπλασία, βιογραφικά στοιχεία και φωτογραφίες, ο συγγραφέας και κριτικός Geoff Dyer δημιουργεί μια μαγική εικόνα της jazz και των μουσικών της.

Έντονα βιογραφικό είναι και το βιβλίο «Στο Δρόμο» του Jack Kerouac. Σε αυτό περιγράφει τα ταξίδια του σε όλη την Αμερική κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Οι πρωταγωνιστές των ταξιδιών του είναι μουσικοί, λογοτέχνες και άλλοι καλλιτέχνες, που επηρέασαν την εποχή, ενώ στο υπόβαθρο των περισσότερων ιστοριών συναντάμε πάντα τη jazz. Τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο αληθινό από μια αυτοβιογραφία! Το «ΜΑΪΛΣ», λοιπόν, είναι η προσωπική ιστορία της μεγαλύτερης -ίσως- μορφής της jazz μουσικής, του Miles Davis.

Η jazz είναι πηγή έμπνευσης και κεντρικός πρωταγωνιστής ακόμα και σε μυθιστορήματα. Η «Λευκή τζαζ» είναι το τέταρτο μυθιστόρημα του James Ellroy στη σειρά L.A. Quartet. Αυτό το βιβλίο διακατέχεται έντονα από την ιστορία της μουσικής και των τεχνών που γνώρισαν τεράστια άνθηση στα μέσα του 20ου αιώνα, χρονική περίοδο που διαδραματίζονται και τα γεγονότα του μυθιστορήματος. Το «Tales of the Jazz Age» του F. Scott Fitzgerald μας ταξιδεύει κι αυτό σε παλιότερη εποχή. Όχι όμως μέσα από μία ιστορία, αλλά μια συλλογή 11 μικρότερων ιστοριών. Το «Another Country» διαδραματίζεται κι αυτό στα μέσα του 20ου αιώνα, στο Harlem. Οι φυλετικές διακρίσεις και το μίσος είναι ακόμα μέρος της ζωής. Μέσα σε όλα αυτά, ο jazz μουσικός Rufus Scott αυτοκτονεί και οι φίλοι του προσπαθούν να καταλάβουν καλύτερα τη ζωή του, το έργο του, τον θάνατό του.

Η jazz έχει ξεπεράσει εδώ και δεκαετίες τα στενά όρια της Αμερικής και έτσι έχει κάνει την εμφάνισή της και σε μυθιστορήματα που διαδραματίζονται σε όλο τον κόσμο. Η «Τρομπέτα» του Jackie Kay μας μεταφέρει στο Λονδίνο. Η ζωή ενός jazz μουσικού έφτασε στο τέλος της αλλά μέσα από τις αναμνήσεις της οικογένειάς του μένει ακόμα ζωντανός. Ο ήρωας του επόμενου βιβλίου δεν είναι μουσικός αλλά αγαπά τις τέχνες και ιδιαίτερα τη jazz. «Η τριλογία της Μασσαλίας» είναι μία σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων από τον Jean-Claude Izzo, με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Φαμπιό Μοντάλ. Και τα τρία βιβλία κυκλοφορούν σε μια έκδοση για να τα απολαύσεις... μονομιάς.

Γιόρτασε κι εσύ την Παγκόσμια Ημέρα Jazz με μουσική και βιβλία!