Women’s Prize for Fiction 2021 / Νικήτρια η Susanna Clarke με το «Piranesi»!

Περίληψη: Το σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο απονέμεται στη Susanna Clarke, για το μυθιστόρημα «Piranesi». Πάμε να μάθουμε περισσότερα για εκείνη και το έργο της!

Η Susanna Clarke είναι η μεγάλη νικήτρια του λογοτεχνικού βραβείου Women’s Prize for Fiction για το 2021. Η βρετανή συγγραφέας κέρδισε τη «Bessie», το μπρούτζινο αγαλματίδιο που απονέμεται στις νικήτριες, για το μυθιστόρημά της «Piranesi». Πρόκειται για το μόλις δεύτερο μυθιστόρημα της Clarke, το οποίο μάλιστα κυκλοφόρησε 17 χρόνια μετά το ντεμπούτο της.

Piranesi - Λίγα λόγια για το βιβλίο


Το «Piranesi» είναι ένα βιβλίο φαντασίας, όπου ακολουθούμε την αφήγηση του ομώνυμου χαρακτήρα. Ο Piranesi ζει σε ένα σπίτι που μοιάζει περισσότερο με φυλακή. Δεν έχει καμία άλλη ανάμνηση πέρα από τη ζωή του σε αυτό το σπίτι και στο ημερολόγιό του καταγράφει όλα όσα ανακαλύπτει στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του. Δύο φορές την εβδομάδα συναντιέται με τον Άλλο. Όταν μερικά μηνύματα θα κάνουν την εμφάνισή τους στο σπίτι, ο Piranesi θα συνειδητοποιήσει ότι είναι λιγότερο μόνος από όσο πίστευε και ότι υπάρχουν κι άλλοι που ζουν στο σπίτι αυτό. Τι θέλουν άραγε; Έχουν φιλικές προθέσεις ή θα απειλήσουν την ύπαρξή του; Η εμφάνιση αυτών των μηνυμάτων θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που ο Piranesi βλέπει τον κόσμο του και θα τον οδηγήσουν σε ένα ταξίδι αναζήτησης της αλήθειας.

Λίγα λόγια για τον θεσμό


Στο Women’s Prize for Fiction 2021 επικεφαλής της επιτροπής επιλογής ήταν η Bernardine Evaristo. Για την επιλογή του Piranesi για το βραβείο δήλωσε: «Θέλαμε να βρούμε ένα βιβλίο που θα φτάσει στα χέρια των αναγνωστών και θα είχε διαρκές αντίκτυπο. Με το πρώτο της μυθιστόρημα μετά από δεκαεπτά χρόνια, η Susanna Clarke μας χάρισε μια πραγματικά πρωτότυπη, απροσδόκητη πτήση φαντασίας, η οποία συγχωνεύει τα είδη και αμφισβητεί τις προκαταλήψεις σχετικά με το τι πρέπει να είναι τα βιβλία. Δημιούργησε έναν κόσμο πέρα από την πιο τρελή μας φαντασία ο οποίος μας λέει, επίσης, κάτι βαθύ για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.»

Ο θεσμός του Women’s Prize for Fiction ξεκίνησε το 1996 και φέτος είναι η 26η συνεχόμενη χρονιά διεξαγωγής του. Στόχος του είναι να τιμήσει τις γυναίκες συγγραφείς που ξεχώρισαν και σε αυτό συμμετέχουν τα βιβλία που γράφτηκαν στα Αγγλικά και εκδόθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο τον τελευταίο χρόνο. Στα 26 χρόνια του θεσμού καμία συγγραφέας δεν έχει κερδίσει πάνω από μία φορά και έτσι η Susanna Clarke, με το «Piranesi», γίνεται η 26η νικήτρια του θεσμού. Για τη νίκης της αυτή, πέρα από τη «Bessie», θα λάβει και χρηματικό έπαθλο ύψους £30.000. «Τα πάντα αυτή τη στιγμή μοιάζουν ακριβώς σαν όνειρο», δήλωσε η συγγραφέας λίγο μετά την βράβευσή της, η οποία παραδέχτηκε ότι δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει πλήρως το επίτευγμά της.