«Συρία» / Η ιστορία της κρίσης στη χώρα από τον Samer N. Abboud

Περίληψη: Η συνεχιζόμενη αιματηρή σύρραξη στη Συρία έχει αποσταθεροποιήσει την περιοχή. Αν θες να κατανοήσεις καλύτερα τα γεγονότα, τότε πρέπει σίγουρα να διαβάσεις το βιβλίο «Συρία» του διεθνολόγου Samer N. Abboud.

Η Συρία βρίσκεται μόνιμα στους τίτλους των ειδήσεων τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια. Από το 2011, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται μέχρι σήμερα στη χώρα, τα αποτελέσματά του αγγίζουν εκατομμύρια ανθρώπους. Τα πολιτικά, διπλωματικά και ανθρωπιστικά ζητήματα που δημιούργησε συνεχίζουν να επιδρούν όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Ευρώπη. Το χρονικό των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στην περιοχή είναι πολύπλοκο και δύσκολο να το παρακολουθήσει κάποιος. Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για αυτό, σου προτείνουμε το κατατοπιστικό βιβλίο «Συρία» του διεθνολόγου Samer Abboud, που μόλις κυκλοφόρησε.

Η ανάλυση του καθηγητή του Villanova University της Pennsylvania εξετάζει σε βάθος το πώς εξελίχθηκε το πολεμικό σκηνικό στη Συρία όλα αυτά τα χρόνια, ποιοι είναι οι βασικοί συμμετέχοντες και πώς οι κινήσεις τους έχουν διαμορφώσει την κατάσταση μέχρι τώρα. Η δουλειά του Samer Abboud προσφέρει μια αναλυτική όψη των γεγονότων, η οποία παρουσιάζει τους παράγοντες που οδήγησαν στην τωρινή κατάσταση, τα κίνητρα των διάφορων ομάδων που δρουν στην περιοχή, τη συμμετοχή της Ρωσίας και τις συνέπειες όλων αυτών των ενεργειών.

Ακόμη και αν μία λύση επιτευχθεί, ο μακρόχρονος εμφύλιος πόλεμος στη Συρία θα συνεχίσει να έχει επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή για αρκετά χρόνια ακόμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Samer Abboud. Το τι επιφυλάσσει το μέλλον είναι τόσο αβέβαιο, που κάθε πρόβλεψη μοιάζει αβάσιμη. Το καθεστώς Άσαντ έχει καταφέρει να επιβιώσει μέχρι σήμερα ενώ οι προσπάθειες της Ρωσίας για ειρήνη υπό την απειλή όπλων δεν απέδωσαν καρπούς.

Η Συρία αποτελούσε έναν από τους πιο σταθερούς πυλώνες της Μέσης Ανατολής μέχρι την έναρξη του Εμφυλίου. Από το 2011 και μετά η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά. Εννιά χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου, οι πιο συντηρητικές στατιστικές εκτιμούν πως έχουν χαθεί τουλάχιστον 380.000 ζωές και έχουν μετατοπιστεί περισσότεροι από 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Η επαναφορά της σταθερότητας στην περιοχή φαίνεται πως απέχει πολύ ακόμα.

Όπως κι αν τελικά εξελιχθούν τα γεγονότα, το βιβλίο «Συρία» αποτελεί ένα καλό πρώτο βήμα για να κατανοήσεις σε βάθος τη σύρραξη που εκτυλίσσεται ακόμα και σήμερα.