Στο «Hamnet» της Maggie O’Farrell το Women's Prize for Fiction!

Περίληψη: Ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της Βρετανίας, το Women’s Prize for Fiction, απονεμήθηκε στη Maggie O’Farrell για το μυθιστόρημά της «Hamnet».

Το Women’s Prize for Fiction κλείνει φέτος 25 χρόνια ζωής, κατά τη διάρκεια των οποίων έχει τιμήσει 25 ξεχωριστές γυναίκες συγγραφείς. Για το 2020 νικήτρια αναδείχθηκε η Maggie O’Farrell για το μυθιστόρημά της «Hamnet».

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τα κεντρικά θέματα του «Hamnet» είναι η απώλεια, το πένθος και η προσπάθεια της αντιμετώπισής τους. Ο Hamnet είναι ένα 11χρονο αγόρι, το οποίο χάνει τη ζωή του από την πανώλη που «θερίζει» την Αγγλία του 16ου αιώνα.

Το βιβλίο εξερευνά τη σχέση του Hamnet με τη μητέρα του Agnes, τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας αλλά και με τον διάσημο θεατρικό συγγραφέα πατέρα του. Αν το μυαλό σου πάει στον Shakespeare, τότε κατάλαβες πολύ σωστά! Ο Hamnet ήταν όντως ένα από τα παιδιά του Shakespeare - και πράγματι έχασε τη ζωή του σε μικρή ηλικία.

Το «Hamnet» αποτελεί μυθοπλαστική επανάληψη αυτού του γεγονότος και των συνεπειών που έφερε στην οικογένεια του William Shakespeare.

Λίγα λόγια για τον θεσμό

Το Women’s Prize for Fiction ξεκίνησε να απονέμεται το 1996. Σκοπός του είναι να τιμήσει τα μυθιστορήματα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς και αφορά βιβλία που γράφτηκαν στα Αγγλικά και εκδόθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στα 25 χρόνια ύπαρξης του βραβείου καμία συγγραφέας δεν έχει κερδίσει πάνω από μία φορά. Η Margaret Atwood έχει προταθεί πάνω από μία φορές αλλά δεν έχει (ακόμα) αποσπάσει το συγκεκριμένο βραβείο. Όπως συμβαίνει και με παρόμοιους θεσμούς, πρώτα ανακοινώνεται η longlist υποψήφιων βιβλίων, η οποία αργότερα περιορίζεται σε shortlist, από την οποία επιλέγεται τελικά το ένα και μοναδικό βιβλίο που θα τιμηθεί. 

bookfriends

Το «Hamnet» είναι το 8ο βιβλίο της Maggie O’Farrell και, για να φτάσει μέχρι τη βράβευση, έπρεπε να ξεπεράσει μερικά επίσης εξαιρετικά μυθιστορήματα, όπως το «Girl, Woman, Other» της Bernardine Evaristo και το «The Mirror and the Light» της Hilary Mantel. Για τη νίκη της η Maggie O’Farrell θα παραλάβει τη «Bessie», το μπρούτζινο αγαλματίδιο που απονέμεται στις νικήτριες, και χρηματικό έπαθλο ύψους £30.000.