Στο «The Night Watchman» της Louise Erdrich το Pulitzer μυθιστορήματος!

Περίληψη: Το Pulitzer για το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς ανήκει στην Louise Erdrich για το The Night Watchman. Πάμε να το γνωρίσουμε!

Η Louise Erdrich είχε κατακτήσει πολλά λογοτεχνικά βραβεία αλλά το Pulitzer έλειπε από τη... συλλογή της. Το 2009 ήταν μεταξύ των φιναλίστ, χωρίς να καταφέρει να το κατακτήσει τελικά. Από φέτος όμως κατέχει και αυτή τη μεγάλη διάκριση. Η αμερικανίδα συγγραφέας κέρδισε το βραβείο Pulitzer του 2021 στην κατηγορία του μυθιστορήματος για το βιβλίο της The Night Watchman.

Το νεότερο μυθιστόρημα της συγγραφέως είναι ιδιαίτερα προσωπικό. Η ιστορία του βασίστηκε στη ζωή του παππού της, ο οποίος στη δεκαετία του 1950 εργαζόταν ως φύλακας και πήρε μέρος στη μάχη ενάντια στον εκτοπισμό και τον αφανισμό πολλών φυλών ιθαγενών Αμερικανών σε διάφορες πολιτείες της χώρας εκείνη την περίοδο. Η Louise Erdrich έχει καταγωγή από τη φυλή Chippewa και αυτό το βιβλίο αποτελεί μια μυθοπλαστική απόδοση της οικογενειακής της ιστορίας. Η Erdrich πήρε έμπνευση από τις εμπειρίες των προγόνων της και δημιούργησε ένα αξιομνημόνευτο μυθιστόρημα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο


Είμαστε στο 1953. Το αμερικανικό Κογκρέσο ετοιμάζεται να περάσει ένα νομοσχέδιο, το οποίο απειλεί την ύπαρξη πολλών φυλών γηγενών Αμερικανών. Πρωταγωνιστές του The Night Watchman είναι ο Thomas και η Patrice. Ο Thomas είναι νυχτοφύλακας και μέλος του Συμβουλίου των Chippewa. Η Patrice μόλις έχει τελειώσει το σχολείο και προσπαθεί να μαζέψει χρήματα, για να φύγει μακριά από την οικογένειά της. Και οι δύο τους ζουν σε μια πολύ φτωχή κοινότητα γηγενών Αμερικανών.

Το μυθιστόρημα εξερευνά θέματα αγάπης, οικογένειας, παράδοσης και ανθρώπινης φύσης άλλοτε με χιούμορ κι άλλοτε με σοβαρή διάθεση και πάντοτε με τη δεξιοτεχνία της συγγραφής της Louise Erdrich. Η επιτροπή επιλογής των φετινών βραβείων Pulitzer χαρακτήρισε το The Night Watchman ως «ένα μεγαλοπρεπές, πολυφωνικό μυθιστόρημα σχετικά με τις προσπάθειες μιας κοινότητας να σταματήσει τον προτεινόμενο εκτοπισμό και την εξάλειψη πολλών ιθαγενών αμερικανικών φυλών τη δεκαετία του 1950, που αποδίδεται με επιδεξιότητα και φαντασία.»