Summer reading / Τι θα διαβάσεις φέτος στην παραλία;

Περίληψη: Οι διακοπές είναι η καλύτερη ευκαιρία για διάβασμα! Ποια βιβλία δεν πρέπει να λείπουν από τη βαλίτσα σου;

Μπορεί να μη ξέρουμε τι έκανες πέρυσι το καλοκαίρι, ξέρουμε όμως τι θα κάνεις φέτος: θα διαβάσεις πολλά βιβλία δίπλα στο κύμα! Τα σαββατοκύριακα που φεύγεις για την πιο κοντινή παραλία, τις ώρες χαλάρωσης δίπλα στη θάλασσα στις διακοπές σου ή ακόμα και τα ζεστά απογεύματα στο μπαλκόνι σκέφτεσαι κάτι πιο «δροσιστικό» από το να χαθείς στις σελίδες ενός βιβλίου; Πρόσφατα έχουν κυκλοφορήσει πολλά εξαιρετικά έργα από έλληνες συγγραφείς, οπότε σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα αγαπημένα μας, που πιστεύουμε ότι θα γίνουν και δικά σου αγαπημένα αυτό το καλοκαίρι!

Η πρώτη μας επιλογή δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η Λένα Μαντά επιστρέφει με νέο μυθιστόρημα, που θα γίνει για πολλούς η νούμερο ένα πρόταση αυτό το καλοκαίρι. «Το πράσινο φόρεμα» θα φέρει στο φως πολλές ιστορίες από το παρελθόν μιας οικογένειας που ετοιμαζόταν να γιορτάσει ένα χαρμόσυνο γεγονός. Εξίσου αγαπημένη στο ελληνικό κοινό είναι και η Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη. Το νεότερο έργο της, «Ολίβια». Η Ολίβια θα μεγαλώσει μακριά από το βιολογικό της πατέρα. Όταν ένας μεγάλος έρωτας μπαίνει στη ζωή της, όλα αλλάζουν. Πολλά μυστικά του παρελθόντος αποκαλύπτονται ενώ η ίδια θα φτάσει να κατηγορηθεί μέχρι και για φόνο.

Αυτό το καλοκαίρι μπορείς να επιστρέψεις στον κόσμο της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς Άγριες Μέλισσες. Από τη σεναριογράφο της σειράς και συγγραφέα Μελίνα Τσαμπάνη κυκλοφόρησε πρόσφατα το μυθιστόρημα «Άγριες Μέλισσες - Το πρώτο πέταγμα», στο οποίο μαθαίνουμε τα γεγονότα πριν από τη σειρά. Πιο μακριά θα μας ταξιδέψει το «Σικελικό ειδύλλιο» της Σώτης Τριανταφύλλου. Πίσω στη δεκαετία του 1950 δύο άνθρωποι νιώθουν ξένοι στον τόπο τους, τη Σικελία. Το σκηνικό μπορεί να είναι ειδυλλιακό αλλά η ιστορία τους δεν θα εξελιχθεί με τον ίδιο τρόπο. Πολύ πιο αισιόδοξη διάθεση έχουν «Τα όμορφα τοπία της κόλασης». Το νέο μυθιστόρημα της Αλκυόνης Παπαδάκη εστιάζει στη χαρά της ζωής, η οποία φαίνεται ακόμα και στα πιο δύσκολα κομμάτια της.

Ό,τι πρέπει για τη βαλίτσα των διακοπών είναι και το νέο μυθιστόρημα «Το ξίφος». Η ιστορία του σε ταξιδεύει στη Μεσόγειο ενώ η ασταμάτητη περιπέτεια που διηγείται θα σε κάνει να... ξεχάσεις τις βουτιές! Αν πάλι προτιμάς ένα μυθιστόρημα που να βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, τότε σου προτείνουμε το «Ακάκιε» του Κώστα Κρομμύδα. Η ιστορία του βιβλίου είναι εμπνευσμένη από τη ζωή και τα κατορθώματα του επιχειρηματία Λευτέρη Μαντζίκα, που ξεκίνησε από το τίποτα και δημιούργησε μια τεράστια βιομηχανία ζυμαρικών.

Ο Λάκης Λαζόπουλος μας έχει συγκλονίσει πολλές φορές μέσα από τους ρόλους του αλλά φέτος μας συγκλονίζει με τη δύναμη του γραπτού του λόγου. Πριν από μερικές ημέρες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα το βιβλίο «Άλλες γυναίκες φοράνε τα φουστάνια σου». Μέσα από αυτό ο αγαπημένος έλληνας ηθοποιός μιλά για πρώτη φορά ανοιχτά για την δύσκολη οικογενειακή κατάσταση που βίωσε όταν η αγαπημένη του σύζυγος διαγνώστηκε με καρκίνο. Αυτό το βιβλίο ήταν μια ευκαιρία να διηγηθεί όχι μόνο τα κάτω αλλά και τα πάνω της σχέσης τους μέσα στα χρόνια.

Αναδρομή στη ζωή της κάνει και η Αστερόπη Λαζαρίδου, με το πρώτο της βιβλίο «Μην πατάς ξυπόλητη». Μέσα από αυτό χαρτογραφεί με χιούμορ την πορεία της μέσα στις τρεις τελευταίες δεκαετίες και ψάχνει να βρει απαντήσεις στα μικρά και μεγάλα ερωτήματα της ζωής. Η τελευταία μας πρόταση είναι ένα must read για όλους αυτό το διάστημα. Το «Μία σελίδα την ημέρα» είναι σκέψεις, προβληματισμοί, και αναζητήσεις για τις αλήθειες της ζωής, αλλά πάνω από όλα είναι ένας οδηγός αισιοδοξίας.

Μείνε συντονισμένος στο Public Blog για ακόμα περισσότερες βιβλιοπροτάσεις για το καλοκαίρι σου τις επόμενες ημέρες!