Summer reads / 5 βιβλία πίσω από αγαπημένες ταινίες και σειρές

Περίληψη: Πολλά από τα έργα που ξεχωρίσαμε ως βιβλία έγιναν αργότερα επιτυχημένες ταινίες ή σειρές. Προτείνουμε 5 αγαπημένα αναγνώσματα για τις μέρες των διακοπών!

Τα βιβλία αποτελούν διαχρονικά πηγή έμπνευσης για πολλές τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Οι αληθινές ή μυθοπλαστικές ιστορίες που διαβάζουμε γίνονται μετά από χρόνια ταινίες και σειρές, που μας θυμίζουν γιατί αγαπήσαμε τους ήρωες που πρώτα γνωρίσαμε μέσα από τις σελίδες τους. Αν γραπτός λόγος και εικόνα σε συναρπάζουν εξίσου, ας δούμε μαζί μερικά αγαπημένα έργα, που μεταμορφώθηκαν σε εξαιρετικά επιτυχημένες σειρές ή ταινίες!

Πρώτη επιλογή ο μεγάλος νικητής των φετινών βραβείων Όσκαρ. Το «Nomadland» της Jessica Bruder. Η αληθινή ιστορία των σύγχρονων νομάδων της Αμερικής, οι οποίοι έχασαν τα πάντα στην οικονομική κατάρρευση του 2008 και αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τη ζωή τους και να κυνηγήσουν την τύχη τους από πόλη σε πόλη και από δουλειά σε δουλειά. Το επιτυχημένο βιβλίο μετατράπηκε σε ταινία από Chloé Zhao, κέρδισε την επιτροπή των βραβείων Όσκαρ και τώρα κυκλοφορεί και στα ελληνικά. Μια μεγάλη συλλογή από βραβεία απέσπασε και η ταινία «Ο Κύριος Όβε» του 2015. Το μυθιστόρημα στο οποίο βασίστηκε η ταινία είναι το «Ένας άντρας που τον λένε Ούβε», το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κέδρος. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο του Fredrik Backman και σε αυτό ακολουθούμε την ιστορία του Ούβε, ενός συνταξιούχου χήρου, που θα αναπτύξει μια αναπάντεχη φιλία, όταν νέοι γείτονες μετακομίζουν δίπλα του.

Οσκαρική επιτυχία που προέρχεται από τα βιβλία ήταν και το «Room» με πρωταγωνίστρια την Brie Larson. Το βιβλίο που μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη είναι «Το δωμάτιο» της Emma Donoghue. Η ιστορία ενός πεντάχρονου παιδιού και της μητέρας του, που ζουν έγκλειστοι χωρίς τη θέλησή τους, συγκλόνισε θεατές και αναγνώστες όταν κυκλοφόρησε.

Η μικρή οθόνη έχει κι αυτή «άπειρα» παραδείγματα από βιβλία, που μετατράπηκαν σε αγαπημένες σειρές. Ένα από τα πιο πρόσφατα είναι το «Κανονικοί άνθρωποι» της Sally Rooney, που έγινε σειρά 12 επεισοδίων από το BBC. Δύο έφηβοι, η Μαριάν και ο Κόννελ, είναι οι κεντρικοί χαρακτήρες μιας ιστορίας φιλίας, σχέσεων, εξουσίας, επιθυμίας και πολλών ακόμα συναισθημάτων, που θα εξερευνήσουν οι πρωταγωνιστές. Στην τηλεόραση μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία και το βιβλίο «Η ξένη» της Diana Gabaldon. Η αμερικανίδα συγγραφέας ξεκίνησε να γράφει το πρώτο βιβλίο της σειράς στα 80s αλλά έπρεπε να φτάσουμε στο 2014, για να περάσει το βιβλίο στην τηλεόραση. Η σειρά επιστημονικής φαντασίας ακολουθεί μια νοσοκόμα, που από το 1945 μεταφέρεται ξαφνικά πίσω στο 1743.

Ποια δική σου αγαπημένη σειρά ή ταινία χρωστά την ύπαρξή της στα βιβλία;