«Συλλέκτης Στιγμών - Ένα σκοτάδι Λευκό» / Κερδίστε το ενδιαφέρον βιβλίο του Γιάννη Πολίτη!

Περίληψη: Ο «Συλλέκτης Στιγμών - Ένα σκοτάδι Λευκό» είναι ένα βιβλίο που περίμεναν πολλοί αναγνώστες. Ο Γιάννης Πολίτης μας μίλησε για αυτό και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα!

Η μεγάλη αγάπη του αναγνωστικού κοινού για το πρώτο βιβλίο του Γιάννη Πολίτη δημιούργησε τεράστια επιθυμία για τη συνέχεια. Περισσότερο από τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του «Συλλέκτης Στιγμών», τον Φεβρουάριο του 2020, αυτό που ζητούσαν οι αναγνώστες έγινε πραγματικότητα με την κυκλοφορία του βιβλίου «Συλλέκτης Στιγμών - Ένα σκοτάδι Λευκό».

Λίγα λόγια για το «Συλλέκτης Στιγμών - Ένα σκοτάδι Λευκό»


Όπως και το αναγνωστικό κοινό, ο Γιάννης Πολίτης ένιωθε ότι ήθελε να πει περισσότερα μέσα από το έργο του — δεν είχε περάσει στο χαρτί όλες του τις σκέψεις. Οπότε γνώριζε καλά ότι θα ερχόταν η στιγμή για την κυκλοφορία δεύτερου βιβλίου. Ο «Συλλέκτης Στιγμών - Ένα σκοτάδι Λευκό» είναι αυτό το δεύτερο βιβλίο και, όπως γίνεται εμφανές από τον τίτλο, κινείται στο ίδιο πνεύμα με το πρώτο. Είναι όμως αυτοτελές και έχει τις δικές του ξεχωριστές ιστορίες να πει, τα δικά του ερωτήματα να θέσει και πολλά διαφορετικά συναισθήματα να εξερευνήσει.

Ο κόσμος του βιβλίου χωρίζεται σε κύματα, τα οποία μπορούν να ανατρέψουν τα πάντα σε δευτερόλεπτα. Τα τρία κύματα του «Συλλέκτης Στιγμών - Ένα σκοτάδι Λευκό» είναι τα: Κύματα Ανάγκης, Κύματα Κραυγής, Κύματα Ελπίδας. Μπορείς να τα διαβάσεις με όποια σειρά θέλεις και να τα ερμηνεύσεις με τον δικό σου τρόπο. Ο Γιάννης Πολίτης επέλεξε αυτά που τον εκφράζουν περισσότερο και εκτίμησε ότι μπορούν να δώσουν αξία σε κάθε αναγνώστη. Η άντληση νοήματος επαφίεται σε εσένα.

Ο Γιάννης Πολίτης μίλησε πρόσφατα στο Public Blog για τα βιβλία του και πολλά ακόμα. Μαζί με τη συνέντευξη θα δεις και έναν διαγωνισμό, που δεν πρέπει να χάσεις!

Διαγωνισμός Συλλέκτης Στιγμών


Το Public χαρίζει πέντε (5) βιβλία του Γιάννη Πολίτη σε ισάριθμους (5) τυχερούς. Συγκεκριμένα θα κληρωθούν τρία (3) αντίτυπα του «Συλλέκτης στιγμών» και δύο (2) αντίτυπα του «Συλλέκτης Στιγμών - Ένα σκοτάδι Λευκό». Για να διεκδικήσεις ένα από αυτά συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στη φόρμα του διαγωνισμού. Οι νικητές θα επιλεγούν στις 17 Φεβρουαρίου μετά από κλήρωση και θα ειδοποιηθούν με σχετικό e-mail.


Ο Γιάννης Πολίτης μιλά για το τελευταίο του βιβλίο


Θα μας πείτε λίγα λόγια για τα βιβλία «Συλλέκτης στιγμών» - το πρώτο αλλά και τη συνέχεια του, «Ένα σκοτάδι λευκό»; Πώς προέκυψε η ιδέα για ένα υβρίδιο, αν το θέτουμε σωστά, ανάμεσα σε συλλογή αποφθεγμάτων και προσωπικών εξομολογήσεων;

Το βιβλίο «Συλλέκτης Στιγμών» δημιουργήθηκε έπειτα από μεγάλη παρότρυνση των αναγνωστών μου, που εξέφρασαν αυτή την επιθυμία μέσω πολλών μηνυμάτων. Δεν ήταν κάτι που έθεσα ως στόχο ή δικό μου προσωπικό σκοπό. Εμένα μου αρκούσε που κατάφερνα να μοιράζομαι τις δικές μου στιγμές μαζί τους και μπορούσαμε να ανταλλάσσουμε απόψεις, σκέψεις και προβληματισμούς. Ένιωσα ότι αναπτύξαμε γρήγορα μια πολύ όμορφη και προσωπική σύνδεση.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2016, όταν ένιωσα έτοιμος. Με πολλή αγάπη και καθόλου βιασύνη. Ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης χωρισμένο σε τρεις ενότητες: «Κύματα Αγάπης, Κύματα Θλίψης, Κύματα Ζωής». Βασισμένο πάνω σε quotes και μικρές ιστορίες αλλά και φωτογραφικό υλικό από αξιόλογους καλλιτέχνες.

Η ιδέα για ένα υβρίδιο προέκυψε αργότερα. Γιατί πιστεύω πολύ στην εξέλιξη του ανθρώπου και πώς αυτή αποτυπώνεται μέσα στον χρόνο. Χωρίς βέβαια να διαγράφει όλα όσα αισθάνθηκε τη στιγμή που έγιναν. Κατά κάποιον τρόπο μεγαλώνεις και εσύ αλλά και ο αναγνώστης μαζί σου. Οπότε τον Φεβρουάριο του 2020 κυκλοφόρησε και το «Συλλέκτης Στιγμών 2 – Ένα Σκοτάδι Λευκό». Ένα αυτοτελές βιβλίο, που δεν χρειάζεται να αγοράσεις το πρώτο, και το αντίστροφο.

Οι ομοιότητες των δύο αυτών βιβλίων περισσότερο έχουν να κάνουν με τη δομή τους. Κατά τ’ άλλα τα θεωρώ πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Σκοπός και των δύο, όμως, παραμένει ένας: Να ταξιδέψω τον αναγνώστη στις δικές μου συλλεκτικές στιγμές και στην πορεία, αν τα καταφέρω, και στις δικές του αλλά και στα συναισθήματα, που σε κάνουν αυτές να αισθάνεσαι.

Πώς έγινε η επιλογή των κειμένων; Πόσο εύκολο ήταν να καταλήξετε στο υλικό που τελικά συνθέτει το βιβλίο;

Μια και αυτού του είδους τα βιβλία είναι από μόνα τους πολύ συγκεκριμένα, πρέπει πάντα να προσπαθείς να μην επαναλαμβάνεσαι. Και, πιστέψτε με, είναι πραγματικά δύσκολο για τον κάθε συγγραφέα να αφήσει έξω δικά του κομμάτια.

Με την επιμελήτρια των βιβλίων μου μιλούσαμε για μέρες. Ήθελα να είμαι σίγουρος ότι κατανοεί και αντιλαμβάνεται πλήρως το δικό μου νόημα πίσω από κάθε κείμενο. Για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό. Γιατί ο κάθε άνθρωπος εκλαμβάνει κάθε κείμενο σύμφωνα με τις δικές του στιγμές και βιώματα.

Το επόμενο κομμάτι, που είναι εξίσου σημαντικό, είναι η σειρά με την οποία θα τοποθετηθούν τα αποφθέγματα. Και αυτό το ανέλαβα όλο προσωπικά. Γιατί πιστεύω πολύ στον ρυθμό και τον βηματισμό μιας ιστορίας. Τις σωστές παύσεις και τις σωστές αναπνοές. Μέσα από τα κείμενα συνθέτεις μια πιο μεγάλη ιστορία ζωής, γεμάτη στιγμές. Αυτή η διαδικασία είναι δύσκολη και χρονοβόρα, γιατί απαιτεί συχνά διαλείμματα. Πρέπει να έχεις καθαρό μυαλό, για να μπορείς να το φτιάξεις όπως το φαντάζεσαι.

Ένας από τους σημαντικότερους αμερικανούς συγγραφείς του 20ου αιώνα, ο Γουίλιαμ Φώκνερ, έλεγε πως «για να γίνει κανείς συγγραφέας χρειάζεται 99% ταλέντο, 99% πειθαρχία και 99% δουλειά». Συμφωνείτε;

Συμφωνώ, όμως θα έλεγα ότι το ταλέντο δεν χρειάζεται να είναι στο 99%. Μπορεί να είναι και λιγότερο. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι τα άλλα δύο να είναι σχεδόν στο απόλυτο, έτσι ώστε να λάμψει το πρώτο.

Ποια ήταν η πρώτη σας έμπνευση, ώστε να ξεκινήσετε να γράφετε;

Έγιναν όλα ξαφνικά και σχεδόν μαγικά, όταν σπούδαζα. Ποτέ δεν χρησιμοποιούσα τον γραπτό λόγο για να εκφράζω τις σκέψεις μου - μέχρι τότε. Όμως ένιωσα πως υπήρξε μεγάλη ανάγκη να εκφράσω όλα αυτά που ένιωθα και δεν έβρισκα τις κατάλληλες λέξεις σε κείμενα στο διαδίκτυο. Σκέψεις που να μπορούσαν να «κουμπώσουν» στη δική μου προσωπική στιγμή. Και κάπως έτσι ξεκίνησα να γράφω. Μετά από μια συγκυρία που ήταν δύσκολη στην διαχείρισή της.

Παρακολουθείτε ξένους συγγραφείς; Έχετε ξεχωρίσει κάποιον αγαπημένο/αρκετά ενδιαφέροντα;

Ναι τα τελευταία χρόνια ειδικά προσπαθώ να διαβάζω βιβλία όλων των κατηγοριών. Εντύπωση μου έκαναν τελευταία κάποια βιβλία του Mark Manson και Sebastian Fitzek. Αν και πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, μου κίνησαν εξίσου το ενδιαφέρον. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Αν σας ζητούσαμε να καλέσετε έναν συγγραφέα σε δείπνο, ποιον θα διαλέγατε και γιατί;

Θα μπορούσα να πω αρκετούς αλλά θα ξεκινούσα με τον Sebastian Fitzek. Θα ήθελα να διαπιστώσω τον απρόβλεπτο ψυχισμό του. Η φαντασία του οργιάζει! Τον θεωρώ σπουδαίο συγγραφέα στην κατηγορία του.

Θα μας εξομολογηθείτε ένα μυστικό της γραφής; Κατά τη γνώμη σας ποια είναι τα συστατικά ενός επιτυχημένου βιβλίου;

Κατά τη γνώμη μου ένα βιβλίο, για να είναι επιτυχημένο, δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχει πλούσιο λεξιλόγιο. Κάποιες απλές λέξεις αρκούν, αν καταφέρεις να κάνεις τον αναγνώστη σου να τις νιώσει. Το σημαντικότερο είναι να είσαι αληθινός. Αυτό που γράφεις να βγαίνει αυθόρμητα και χωρίς πολύ φιλτράρισμα. Δεν είναι κακό να είσαι ευάλωτος. Και θα έλεγα πως ίσως μέσα απ’ το γράψιμο να επιβάλλεται κιόλας. Όταν γίνεται το αντίθετο, ο αναγνώστης χωρίς αμφιβολία το καταλαβαίνει.