Women’s Prize for Fiction 2021 / Γνώρισε τα 6 βιβλία της shortlist!

Περίληψη: Ένα από τα σημαντικότερα βρετανικά βραβεία λογοτεχνίας, το Women’s Prize for Fiction, ανακοίνωσε τη shortlist για τη φετινή χρονιά. Πάμε να γνωρίσουμε τα βιβλία που την απαρτίζουν!

Φέτος διοργανώνεται για 26η συνεχόμενη χρονιά το Women’s Prize for Fiction. Ο θεσμός ξεκίνησε το 1996 και δημιουργήθηκε για να αναδείξει τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα γραμμένα από γυναίκες. Για το 2021 μόλις περάσαμε στη δεύτερη φάση και βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την ανάδειξη της νικήτριας. Η επιτροπή του φετινού βραβείου αποκάλυψε τα 6 βιβλία που πέρασαν στη shortlist του Women’s Prize for Fiction 2021.

Όταν στις 10 Μαρτίου είχε ανακοινωθεί η longlist, είχαμε αναφέρει πως μεταξύ των 16 βιβλίων υπήρχαν και συμμετοχές από γυναίκες που είχαν διεκδικήσει (και κερδίσει) το βραβείο στο παρελθόν. Μετά την ανακοίνωση της shortlist του Women’s Prize for Fiction 2021, όμως, μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως θα υπάρξει καινούργια νικήτρια φέτος. Τα έξι έργα που επιλέχθηκαν για τη shortlist είναι όλα γραμμένα από γυναίκες που δεν έχουν ποτέ διεκδικήσει το βραβείο προηγουμένως και μάλιστα, από τα έξι υποψήφια βιβλία, τα δύο αποτελούν ντεμπούτο για τις συγγραφείς τους!

Αναλυτικά η φετινή shortlist του Women’s Prize for Fiction έχει ως εξής:

  • The Vanishing Half | Brit Bennett: Η ιστορία δύο δίδυμων αφροαμερικανών γυναικών. Η μία αποφασίζει να αποποιηθεί της καταγωγής της και να γίνει λευκή. Και οι δύο αδερφές θα αποκτήσουν κόρες, οι ζωές των οποίων θα συναντηθούν.
  • Piranesi | Susanna Clarke: Έναν βιβλίο φαντασίας για έναν άγνωστο κόσμο, που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του πρωταγωνιστή του. Ο Piranesi είναι συνήθως μόνος του, μέχρι που κάποια περίεργα μηνύματα εμφανίζονται και τον οδηγούν στην ανακάλυψη μυστικών που θα ανατρέψουν όσα (νόμιζε ότι) ήξερε.
  • Unsettled Ground | Claire Fuller: Παραδόξως έχουμε ακόμα μία ιστορία διδύμων στην shortlist! Αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε με δύο αδέρφια 51 χρονών, που ζουν ακόμα με τη μητέρα τους, και την εξέλιξη της ζωής τους μόλις εκείνη φεύγει από τη ζωή.
  • Transcendent Kingdom | Yaa Gyasi: Το βιβλίο αυτό ακολουθεί μια οικογένεια μεταναστών από τη Γκάνα στην Αμερική, η οποία θα εμπνεύσει την μικρή Gifty να ακολουθήσει τον δρόμο της επιστήμης, ώστε να καταλάβει καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο μεγαλύτερος αδερφός της.
  • How the One-Armed Sister Sweeps Her House | Cherie Jones: Στο τροπικό Μπαρμπάντος, πίσω από τις όμορφες παραλίες και την τουριστική ζωή, κρύβεται φτώχεια και βία. Κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι η ιστορία τριών οικογενειών και οι θυσίες που πρέπει να κάνουν, για να επιζήσουν. Αυτό το βιβλίο είναι ένα από τα δύο μυθιστορήματα-ντεμπούτα της φετινής shortlist.
  • No One is Talking About This | Patricia Lockwood: Το δεύτερο ντεμπούτο στη λίστα είναι βασισμένο στη ζωή των Internet stars. Η ζωή μίας διάσημης περσόνας με εκατομμύρια ακολούθους που ταξιδεύει τον κόσμο αλλάζει απότομα πορεία, όταν λαμβάνει ξαφνικά δύο μηνύματα από τη μητέρα της.

Οι έξι υποψήφιες για το Women’s Prize for Fiction 2021 διεκδικούν το χρηματικό έπαθλο των £30.000. Η μεγάλη νικήτρια θα ανακοινωθεί στις 7 Ιουλίου. Μέχρι τότε, μείνε συντονισμένος στο Public Blog!