«Ανήσυχα άκρα» / 10 ιστορίες για τις παράξενες πτυχές του έρωτα

Περίληψη: Το νεότερο βιβλίο του Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι μια συλλογή δέκα διηγημάτων με κοινό θέμα τον έρωτα. Όχι όμως τις γνώριμες πτυχές του - αλλά τις πιο απόκρυφες...

Το πιο πρόσφατο του Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι μια συλλογή διηγημάτων. Δέκα ιστορίες περιλαμβάνει συνολικά το νέο βιβλίο «Ανήσυχα άκρα». Σε καθεμία συμβαίνουν διαφορετικά και ασυνήθιστα γεγονότα. Αυτό που τις ενώνει είναι ο έρωτας, ο οποίος πρωταγωνιστεί με αναπάντεχους τρόπους στο έργο αυτό. Κάποιες από τις ιστορίες είναι αναδημοσιεύσεις και κάποιες νέα κείμενα. Όλα μαζί συνθέτουν ένα έργο, που δεν μένει στα επιφανειακά συναισθήματα του έρωτα αλλά εξερευνά τις λιγότερο προβεβλημένες πλευρές του.

Λίγα λόγια για τα «Ανήσυχα άκρα»


Τα ανήσυχα άκρα αναφέρονται στο «τίναγμα» των άκρων, που σε ξυπνά λίγο πριν πας να κοιμηθείς. Το σύνδρομο αυτό δίνει το όνομά του στη συλλογή διηγημάτων του Νίκου Παναγιωτόπουλου, καθώς είναι το έναυσμα της πρώτης από τις 10 ιστορίες του βιβλίου. Σε αυτή μια χήρα μεγάλης ηλικίας ξυπνά ακριβώς τη στιγμή που ένας ληστής ετοιμάζεται να εισβάλει στο σπίτι της. Πώς συνδέεται αυτό με τον έρωτα; Η στιγμή αυτή μπορεί να δημιουργεί κίνδυνο για τη γυναίκα αλλά η ίδια νιώθει να απειλείται ακόμα περισσότερο από τις συνήθειες του γιου της, που δεν θέλει να αποκαλυφθούν.

Ομοίως απροσδόκητες γύρω από ερωτικά ζητήματα είναι και οι υπόλοιπες εννιά αφηγήσεις του συγγραφέα. Μπορεί όλες τους να είναι προϊόν μυθοπλασίας αλλά το αληθινό στοιχείο είναι έντονο. Τα γεγονότα κάθε ιστορίας δεν (μπορεί να) είναι οικεία σε όλους, τα συναισθήματα όμως είναι. Έντονο είναι και το στοιχείο της έκπληξης. Ακόμα κι αν νομίζεις ότι μπορείς να προβλέψεις την κατάληξη που θα έχει κάθε αφήγηση, οι εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κάνουν δύσκολες τις προβλέψεις.

bookfriends


Οι πρωταγωνιστές στις ιστορίες είναι διαφόρων ηλικιών, η ηλικία όμως δεν παίζει ρόλο στον έρωτα. Κάθε ηλικία ζει έντονα τις στιγμές πάθους, όπως θα διαβάσουμε και στα «Ανήσυχα άκρα». Κάποιες από τις ιστορίες είναι θλιβερές, άλλες σε κερδίζουν με το χιούμορ τους. Και οι 10 έχουν κάτι διαφορετικό, λιγότερο συζητημένο, να σου πουν για τον έρωτα και το πάθος.

Το «Ανήσυχα άκρα» του Νίκου Παναγιωτόπουλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μπορείς να το αποκτήσεις άμεσα από το public.gr!