Blue Moon του Lee Child / Ο Jack Reacher και οι μαφιόζοι!

Περίληψη: Ο γνωστός «εκδικητής» Jack Reacher επιστρέφει με το 24ο βιβλίο του και τα βάζει με -όχι μία- αλλά δύο αντίπαλες μαφίες σε μια ανώνυμη πόλη...

Αν δεν ξέρεις τον Jack Reacher από τα βιβλία του Lee Child, τότε σίγουρα τον ξέρεις από τις πασίγνωστες ταινίες με πρωταγωνιστή τον Tom Cruise!

Τελικά ποιος είναι ο Jack Reacher; Κανείς δεν ξέρει! Γνωρίζουμε ότι κάποτε ήταν αξιωματικός της στρατονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Από την ηλικία των 36 ετών, οπότε έφυγε από τον στρατό, περιπλανιέται και μπλέκεται σε επικίνδυνες και περίεργες υποθέσεις. Είναι ο Τζέιμς Μποντ; Σίγουρα όχι. Είναι ο Ράμπο; Σε καμία περίπτωση. Αν θα έπρεπε να τον περιγράψουμε σε σχέση με άλλους γνωστούς... ισχυρούς άνδρες, θα λέγαμε πως είναι μια μίξη του Paul Kersey, του ήρωα των (παλιών) ταινιών «Death Wish» με πρωταγωνιστή τον Charles Bronson, με αρκετές δόσεις Jason Bourne, από τις γνωστές ταινίες με πρωταγωνιστή τον Matt Damon, αλλά και ολίγην από Caine της παλιάς σειράς «Kung Fu» των 70s.

Το νέο βιβλίο έχει τίτλο «Blue Moon», κάτι που προκύπτει από την αγγλική έκφραση “once in a blue moon” το οποίο μεταφράζεται ως «στη χάση και στη φέξη». Όπως λέει, σε κάποιο σημείο του βιβλίου, ο ίδιος ο Jack Reacher:

«Είναι ένα τυχαίο σύμπαν. Στη χάση και στη φέξη τα πράγματα τυχαίνει και κάθονται ακριβώς όπως πρέπει.»

Αυτή τη φορά ο Jack Reacher βρίσκεται σε κάποια αμερικανική πόλη, της οποίας το όνομα δεν αναφέρεται. Ένα βράδυ, μέσα σε κάποιο λεωφορείο, ο Reacher τυχαίνει και γλυτώνει έναν ηλικιωμένο συνεπιβάτη από ληστεία. Αντί για την καλή πράξη της ημέρας, όμως, αυτή του η κίνηση θέτει μια ολόκληρη αλυσίδα γεγονότων σε κίνηση και βάζει δύο αντίπαλες «μαφίες», Ουκρανούς και Αλβανούς, σε μια βεντέτα. Μέχρι που καταλαβαίνουν πως το πραγματικό τους πρόβλημα δεν είναι η αντίπαλη οργάνωση αλλά... ο Jack Reacher!

Όπως συμβαίνει συνήθως στο σύμπαν του Reacher, τα πράγματα επιδεινώνονται ραγδαία και ξαφνικά βρίσκεται «επικηρυγμένος» από δύο εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες πιστεύουν πως τον έχουν στείλει «κάποιοι άλλοι», για να ξεκινήσει πόλεμο συμμοριών, ώστε να πάρουν τον έλεγχο της πόλης χωρίς αντίσταση. Μοναδικός του σύμμαχος μια μαυρομάλλα σερβιτόρα, η οποία μπλέκεται στην υπόθεση χωρίς κανένα προφανή λόγο εκτός του ότι... έχει πλάκα!

Αν σου αρέσει, λοιπόν, ο κόσμος του Jack Reacher, αυτό είναι ίσως το καλύτερο βιβλίο της (μεγάλης) σειράς του εκδικητή. Στο σύμπαν του Jack Reacher όλα είναι πιθανά και η πένα του Lee Child τα γράφει τόσο, μα τόσο ωραία!