«Εγώ, ο Λούσιφερ» / Το μυθιστόρημα του Glen Duncan αποκλειστικά στο Public!

Περίληψη: Αν το πρώτο που σκέφτηκες είναι η σειρά Lucifer στο Netflix, δεν σε αδικούμε. Ωστόσο την άνοδο -ή κάθοδο;- του Λούσιφερ στη Γη την συναντάμε συχνά και στη λογοτεχνία. Πάμε να γνωρίσουμε ένα ενδιαφέρον βιβλίο που «παίζει» με αυτή την ιδέα!

Ο Λούσιφερ, ο διάσημος έκπτωτος άγγελος, άφησε την κόλαση για να ζήσει σαν θνητός ανάμεσα στους ανθρώπους. Σου θυμίζει κάτι αυτό το σενάριο; Αν το πρώτο που σκέφτηκες είναι η σειρά Lucifer στο Netflix, δεν σε αδικούμε. Μέσα σε πέντε (5) σεζόν η σειρά έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία και έχει αγαπηθεί από fans σε όλο τον κόσμο. Η κεντρική ιδέα δεν είναι πρωτότυπη όμως. Η άνοδος -ή κάθοδος;- του Λούσιφερ στη Γη είναι ένα concept που έχουμε γνωρίσει από τη λογοτεχνία. Ένα από τα έργα που παίζουν με αυτή την ιδέα είναι το «Εγώ, ο Λούσιφερ» του Glen Duncan, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε αποκλειστικά στο Public από την Public Βιβλιοθήκη.

«Εγώ, ο Λούσιφερ» – Λίγα λόγια για το βιβλίο


Στο «Εγώ, ο Λούσιφερ» ο Θεός προσφέρει μία ευκαιρία για εξιλέωση στον Λούσιφερ. Αυτό που πρέπει να κάνει ο έκπτωτος άγγελος, για να ανακτήσει την θέση του στον Παράδεισο, είναι να ζήσει έναν μήνα ως άνθρωπος όσο πιο ηθικά γίνεται. Ο Λούσιφερ όμως βλέπει αυτή την πρόταση ως ευκαιρία για... διακοπές στον κόσμο των ανθρώπων. Ο τρόπος με τον οποίο θα πάρει τη θέση του στη Γη ο Λούσιφερ ήταν κάτι που δεν περίμενε όμως. Ο διάβολος θα γίνει ξενιστής σε ένα ανθρώπινο σώμα.

Το σώμα στο οποίο ο Λούσιφερ θα περάσει τη δοκιμασία του στη Γη είναι αυτό του Ντέκλαν Γκαν, ενός συγγραφέα που υποφέρει από κατάθλιψη και ετοιμαζόταν να βάλει τέλος στη ζωή του. Ο Λούσιφερ θα καταχραστεί το σώμα που τον φιλοξενεί με κάθε τρόπο και θα συνεχίσει να ζει μια «διαβολική» ζωή. Σύντομα θα συνειδητοποιήσει το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος όμως. Θα καταλάβει πόσο πολύπλοκη είναι η θνητή ζωή και πως ότι άνθρωπος δεν γίνεται να την περάσει όπως θέλει. Ο Λούσιφερ θα βρει καταφύγιο σε αυτό που ο Ντέκλαν Γκαν ήξερε να κάνει καλά, το γράψιμο. Μέσα από τη συγγραφή, ο Λούσιφερ θα βρει έναν νέο τρόπο έκφρασης, τον οποίο θα χρησιμοποιήσει για να αποδομήσει την εικόνα που έχουμε για εκείνον και για να μας δείξει τα πράγματα από την δική του οπτική.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα


Ο Glen Duncan εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο το 1997. Το 2002 προκάλεσε έκπληξη και έγινε ευρέως γνωστός στο βρετανικό κοινό με την κυκλοφορία του «I, Lucifer». Ο Duncan ήταν τότε μόλις 37 ετών και αυτό ήταν το τρίτο του μυθιστόρημα. Σήμερα και το ελληνικό κοινό έχει την ευκαιρία να απολαύσει το μυθιστόρημα του Glen Duncan, καθώς η Public Βιβλιοθήκη μόλις κυκλοφόρησε σε αποκλειστικότητα το «Εγώ, ο Λούσιφερ»!