«Η Κλάρα και ο ήλιος» / Τι σημαίνει στ’ αλήθεια ν’ αγαπάς;

Περίληψη: Στο πρώτο του βιβλίο μετά τη βράβευση με Νόμπελ, ο Kazuo Ishiguro μιλά για την ανθρώπινη φύση και την τεχνητή νοημοσύνη. Δες πως θα κερδίσεις το «Η Κλάρα και ο ήλιος».

«Η Κλάρα και ο ήλιος» είναι το όγδοο μυθιστόρημα του πολυβραβευμένου Βρετανού συγγραφέα Kazuo Ishiguro και πρώτο μετά την κατάκτηση του Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2017. Τα θέματα του θα φανούν αρκετά γνώριμα στους φανατικούς του αναγνώστες, καθώς σε αυτό το βιβλίο ο Ishiguro εξερευνά το τι σημαίνει να είναι κανείς «σχεδόν-άνθρωπος» μέσα σε έναν κόσμο φουτουριστικό.

«Η Κλάρα και ο ήλιος» – Λίγα λόγια για το βιβλίο


Η Κλάρα είναι μία τεχνητή φίλη, πρόκειται δηλαδή για ένα ανδροειδές το οποίο δημιουργήθηκε για να κάνει παρέα σε ανθρώπους. Η Κλάρα δεν είναι ένα απλό ρομπότ λοιπόν, αλλά ένα ον με τεχνητή νοημοσύνη το οποίο ξεχωρίζει για την παρατηρητικότητά του. Στο μαγαζί στο οποίο πωλείται περιμένει υπομονετικά τη μέρα που θα μετακομίσει σε κάποιο σπίτι. Η ημέρα αυτή έρχεται όταν η δεκατετράχρονη Josie την επιλέγει για φίλη της και έτσι η Κλάρα πηγαίνει να ζήσει μαζί της.

Όπως αποδεικνύεται, παρότι η Κλάρα είναι ιδιαίτερα έξυπνη και παρατηρητική, διαθέτει πολύ λίγες γνώσεις για τον κόσμο. Όλη της η γνώση προέρχεται από τους ανθρώπους που έβλεπε να κυκλοφορούν στο κατάστημα στο οποίο βρισκόταν. Όσο περνά ο καιρός, όμως, μαθαίνουμε όλο και περισσότερες πληροφορίες για τη Josie, τη δομή της κοινωνίας που ζουν οι πρωταγωνιστές και τη δυστοπική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν. Ο Kazuo Ishiguro ξετυλίγει σιγά σιγά το κουβάρι της μελλοντικής κοινωνίας που ζουν οι χαρακτήρες του βιβλίου, μέσα από τα «μάτια» της Κλάρα.

Διαβάζοντας το «Η Κλάρα και ο ήλιος» καταλαβαίνουμε πως έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμα αριστούργημα. Ο Kazuo Ishiguro καταφέρνει για ακόμα μία φορά να μας προκαλέσει έντονα συναισθήματα, να μας κάνει να αναρωτηθούμε τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και να μας θυμίσει την εύθραυστη φύση μας. Το μυθιστόρημα «Η Κλάρα και ο ήλιος» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός και μπορείς να το αποκτήσεις στο Public.gr. Ή μπορεί να γίνει δικό σου εντελώς δωρεάν! Δες παρακάτω τον τρόπο.

Διαγωνισμός «Η Κλάρα και ο ήλιος»


Το Public και οι εκδόσεις Ψυχογιός χαρίζουν σε πέντε (5) τυχερούς ισάριθμα (5) αντίτυπα του βιβλίου «Η Κλάρα και ο ήλιος». Για να διεκδικήσεις και εσύ ένα αντίτυπο συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στη φόρμα συμμετοχής μέχρι τις 19 Μαΐου. Οι τυχεροί θα επιλεγούν μετά από κλήρωση και θα ανακοινωθούν στο Public Blog. Πολλαπλές συμμετοχές δεν θα λαμβάνονται υπόψη.

Καλή επιτυχία!