Αφιέρωμα στη Margaret Atwood / Σήμερα γίνεται 81 χρονών

Περίληψη: Η σπουδαία Margaret Atwood, συγγραφέας μεταξύ άλλων του πασίγνωστου «The Handmaid’s Tale», γίνεται σήμερα 81 ετών. Eυκαιρία για μια σύντομη αναδρομή στην καριέρα της!

Βραβευμένη λογοτέχνης, κριτικός, καθηγήτρια, ακτιβίστρια, ακόμα και εφευρέτρια! Αυτά είναι τα βασικά «bullets» στο βιογραφικό της Margaret Atwood. Αν μέναμε μόνο σε αυτή την επιφανειακή λίστα, δεν θα ήμασταν καθόλου δίκαιοι ως προς το σπουδαίο έργο της καναδής συγγραφα, όμως, η οποία σήμερα γίνεται 81 χρονών. Ανήμερα των γενεθλίων της Margaret Atwood, λοιπόν, εξερευνούμε σε μεγαλύτερο βάθος το έργο της.

Γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1939 στην Οτάβα του Καναδά. Τα παιδικά της χρόνια συνοδεύτηκαν από μεγάλη ελευθερία, καθώς μεγάλωσε δίπλα στη φύση λόγω της δουλειάς του πατέρα της. Η απασχόλησή της με το σχολείο δεν ήταν καθημερινή - μόνο μετά τα 12 της ξεκίνησε να φοιτά στο σχολείο κανονικά. Πολύ σύντομα άρχισε να αφιερώνει μεγάλο χρόνο στο διάβασμα και περίπου στην ηλικία των 16 χρονών συνειδητοποίησε ότι θέλει να γίνει και η ίδια συγγραφέας.

Η αρχή της συγγραφικής καριέρας


Ξεκινώντας το πανεπιστήμιο θα δημοσίευε τα πρώτα της ποιήματα, στο περιοδικό της σχολής της. Η λογοτεχνική της καριέρα θα ξεκινούσε «επίσημα» το 1961, με την κυκλοφορία της πρώτης της ποιητικής συλλογής. Την ίδια χρονιά θα ξεκίναγε και το Master της. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της -και παράλληλα με τη συγγραφή- υπήρξε καθηγήτρια σε διάφορα κολλέγια και πανεπιστήμια του Καναδά. Η δεκαετία του ’60 συνέχισε με ακόμα περισσότερη ποίηση, μέσα από βιβλία όπως το «Talismans for Children» (1965) και το «The Animals in That Country» (1968). Το πρώτο μυθιστόρημα της καριέρας της Margaret Atwood θα κυκλοφορούσε λίγο πριν φύγει η δεκαετία. Αυτό ήταν το «The Edible Woman», το οποίο κυκλοφόρησε το 1969.

Η επόμενη δεκαετία ήταν μια μίξη από ποίηση και μυθιστοριογραφία. Έξι ποιητικές συλλογές της δημοσιεύτηκαν κατά τη διάρκεια των 70s αλλά η προσοχή του κοινού είχε πλέον στραφεί περισσότερο στα μυθιστορήματά της. Τρία βιβλία κυκλοφόρησαν αυτή την περίοδο, το «Surfacing» (1972), το «Lady Oracle» (1976) και το «Life Before Man» (1979). Όπως και στο πρώτο μυθιστόρημα, έτσι και στα τρία αυτά έργα, τα βασικά θέματα που ξεχωρίζουν είναι οι κοινωνικές κατασκευές όπως το φύλο, η εθνικότητα και η σεξουαλική ταυτότητα. Με αυτά της τα έργα, η Margaret Atwood αναδείχθηκε σε μια από τις σημαίνουσες προσωπικότητες της καναδικής λογοτεχνίας!

The Handmaid’s Tale


Η δημοτικότητα της Atwood θα συνέχιζε σταδιακά να μεγαλώνει τα επόμενα χρόνια. Η μεγαλύτερη «έκρηξη» αναγνώρισης ήρθε 1985, όταν η καναδή συγγραφέας δημοσίευσε το διασημότερο έργο της, την «Ιστορία της θεραπαινίδας», ή «The Handmaid’s Tale» στα αγγλικά. Στο μυθιστόρημα αυτό μεταφερόμαστε σε μία δυστοπική κοινωνία όπου μόνο επίλεκτες γυναίκες μπορούν να κάνουν παιδιά αλλά η ταυτότητά τους ορίζεται μόνο σε σχέση με τους άντρες ηγεμόνες τους. Το βιβλίο αυτό έφερε πολλά βραβεία στη συγγραφέα ενώ πρόσφατα μετατράπηκε σε μια επίσης πολυβραβευμένη τηλεοπτική σειρά.

Σημαντικά βραβεία της Margaret Atwood


Για το «Handmaid’s Tale» η Margaret Atwood θα βραβευόταν με το Arthur C. Clarke Award του 1985 ενώ μια χρονιά αργότερα ήταν φιναλίστ για το Booker Prize, το οποίο όμως δεν κέρδισε τότε. Για να παραλάβει το πρώτο βραβείο Booker της καριέρας της θα έπρεπε να περιμένει μέχρι το 2000. Το μυθιστόρημα που της χάρισε εκείνη τη χρονιά το βραβείο ήταν το «The Blind Assassin». Αυτή ήταν η πρώτη αλλά όχι και η τελευταία φορά που η καναδή συγγραφέας επιλέχθηκε για το βραβείο Booker. Στο Booker Prize του 2019 μοιράστηκε το βραβείο με την Bernardine Evaristo. Το βιβλίο που της απέφερε το δεύτερο βραβείο Booker ήταν το «The Testaments», το οποίο αποτελεί τη συνέχεια του «The Handmaid’s Tale».

Ακτιβισμός, μηνύματα και… εφευρέσεις


Όπως αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου, ένα από τα χαρακτηριστικά της ζωής της Margaret Atwood είναι ο ακτιβισμός. Συγκεκριμένα ένας από τους σκοπούς που την απασχολούν ιδιαίτερα είναι τα δικαιώματα των ζώων. Η σχέση ανθρώπων και ζώων συναντάται σε πολλά από τα έργα της. Ακόμα πιο σημαντική θέση στο έργο της βέβαια έχουν τα φεμινιστικά μηνύματα. Παρότι η ίδια η συγγραφέας αποφεύγει να χαρακτηρίσει τα μυθιστορήματά της ως φεμινιστικά, πολλά από τα βιβλία της εξετάζονται και από αυτή τη σκοπιά, καθώς είναι γεμάτα από θέματα όπως οι σχέσεις μεταξύ των φύλων, η σεξουαλικότητα και η πολιτική γύρω από αυτή.

Κλείνοντας, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στην εφευρετικότητα της συγγραφέως. Η Margaret Atwood έχει επινοήσει το LongPen, μια συσκευή που επιτρέπει σε συγγραφείς (και όχι μόνο) να υπογράψουν απομακρυσμένα ό,τι χρειαστεί. Ένας συγγραφέας μπορεί για παράδειγμα να παρευρεθεί εικονικά σε μια παρουσίαση βιβλίου και να υπογράψει τα βιβλία των θαυμαστών ενώ δεν βρίσκεται στο χώρο. Η συσκευή μεταφέρει τις κινήσεις του χρήστη μέσω Internet και ένα ρομποτικό χέρι στην άλλη άκρη αναπαράγει ό,τι γράψει κάποιος/α με το LongPen.

Χωρίς καμία αμφιβολία, σε αυτά τα 81 χρόνια που βρίσκεται στον κόσμο η Margaret Atwood έχει καταφέρει να αφήσει έντονα το στίγμα της!