Arthur Conan Doyle/ Η ζωή και το έργο του «πατέρα» του Sherlock Holmes

Περίληψη: Ο Arthur Conan Doyle, βρετανός μυθιστοριογράφος, γιατρός αλλά και δημιουργός του διασημότερου ντετέκτιβ όλων των εποχών, Sherlock Holmes, γεννήθηκε τον Μάιο του 1859.

Τον Μάιο του 1856, πριν 162 χρόνια ακριβώς, γεννήθηκε ο μοναδικός Arthur Conan Doyle στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Ο Arthur ήταν το 3ο από τα 10 αδέλφια της οικογένειάς του. Ήταν βρετανός συγγραφέας χιουμοριστικών ιστοριών, ιστοριών επιστημονικής και μη φαντασίας αλλά και αστυνομικών μυθιστορημάτων. Το 1885 παντρεύτηκε με τη Luiza Hokins και απέκτησαν 2 παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1892, εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Ελβετία, λόγω της φυματίωσης που αντιμετώπιζε η Luiza.

Στα εννέα του έτη πήγε σε καθολικό σχολείο στο Stonehearst. Φεύγοντας, όμως, το 1875, απέρριψε τον Χριστιανισμό και έγινε αγνωστικιστής. Το 1876 ξεκίνησε τις σπουδές του στον τομέα της Ιατρικής, στο Εδιμβούργο, κάνοντας έτσι το χατίρι των γονιών του και τις ολοκλήρωσε το 1881.

Η βασική ιδέα για τη δημιουργία του κεντρικού ήρωα του Doyle ήταν ο δρ. Joseph Bell, ο οποίος υπήρξε καθηγητής του τα προηγούμενα χρόνια. Ξεκίνησε να γράφει μικρές ιστορίες από πολύ μικρός ενώ πριν τα 20 πραγματοποίησε την πρώτη δημοσίευση ιστορίας του στο περιοδικό Chambers’s Edinburgh Journal.

Το 1885 o Arthur Conan Doyle ολοκλήρωσε το διδακτορικό του με θέμα τη νωτιαία φθίση. Άνοιξε το δικό του ιατρείο και στον ελεύθερό του χρόνο έγραφε μικρές ιστορίες. Η πρώτη του ιστορία, με όνομα «Η Φίρμα του Γκερντλεστόουν», δημοσιεύτηκε έναν χρόνο αργότερα. Το 1887 δημοσιεύτηκε το πρώτο του σημαντικό έργο με όνομα «Η Σπουδή στο Κόκκινο», όπου εμφανίζεται για πρώτη φορά ο αγαπημένος Sherlock Holmes.

bookfriends


Μερικά χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 1893, έπειτα από πολύ σκέψη, ο Arthur αποφάσισε να «σκοτώσει» τον βασικό του ήρωα, ώστε να επικεντρωθεί στα ιστορικά του μυθιστορήματα. Υπήρχε όμως δημόσια απαίτηση να επιστρέψει ο Sherlock και έτσι ο περίφημος συγγραφέας αναγκάστηκε να τον... επαναφέρει στη ζωή με το έργο «Το Σκυλί των Μπάσκερβιλ». O Sherlock Holmes εμφανίζεται σε συνολικά 56 μικρές ιστορίες και 4 μυθιστορήματα έως το 1896.

Αν δεν έχεις διαβάσει κάποιο βιβλίο του Arthur Conan Doyle, τότε μη χάνεις άλλο χρόνο! Στο public.gr θα βρεις όλα τα σημαντικά έργα του μεγάλου αυτού συγγραφέα.