David Graeber / Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ανθρωπολόγος και ακτιβιστής

Περίληψη: Ήταν καθηγητής ανθρωπολογίας στο London School of Economics και έγινε γνωστός για την έντονη κριτική του στο σύγχρονο καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα.

Μια από τις πιο ηχηρές φωνές ενάντια στην παγκόσμια κοινωνική ανισότητα και αδικία δεν είναι πια στη ζωή. Ο ανθρωπολόγος David Graeber απεβίωσε στις 3 Σεπτεμβρίου 2020, σε ηλικία μόλις 59 ετών, σε νοσοκομείο της Βενετίας. Την είδηση ανακοίνωσε η σύζυγός του Nika Dubrovsky. Στη Βενετία βρισκόταν για διακοπές και, προς το παρόν, δεν έχει διευκρινιστεί ο λόγος του θανάτου του.

Ο David Graeber ήταν καθηγητής ανθρωπολογίας στο London School of Economics και έγινε γνωστός για την έντονη κριτική του στο σύγχρονο καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα. Η πορεία του χαρακτηρίζεται από σημαντική ακτιβιστική δράση και ο ίδιος υπήρξε κινητήριος δύναμη πίσω από τη δημιουργία του κινήματος Occupy Wall Street, το οποίο διαμαρτυρόταν για τις έντονες οικονομικές ανισότητες στην αμερικανική κοινωνία - ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Υπήρξε επίσης και πολύ σημαντικός συγγραφέας. Το γνωστότερο βιβλίο του είναι το «Χρέος - Τα πρώτα 5.000 χρόνια», το οποίο κυκλοφόρησε το 2011. Σε αυτό αναλύει την ιστορική σχέση του χρέους με τους θεσμούς της κοινωνίας. Το 2018 κυκλοφόρησε ένα επίσης σημαντικό βιβλίο του, το «Bullshit Jobs». Αυτή τη φορά η προσοχή του David Graeber στράφηκε στην σύγχρονη εργασία και πώς αυτή οδηγεί σε δυστυχισμένους ανθρώπους.

bookfriends


Συχνά αποκαλούταν «αναρχικός ανθρωπολόγος» αν και ο ίδιος δεν ασπαζόταν αυτό τον όρο. «Ο αναρχισμός είναι κάτι που κάνεις και όχι μια ταυτότητα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Γεννημένος στη Νέα Υόρκη από οικογένεια εργατικής τάξης επιδίωξε τις σπουδές στην ανθρωπολογία, για να καταλάβει καλύτερα την οικονομία. Ο ξαφνικός χαμός του προκαλεί σίγουρα ένα πλήγμα στο παγκόσμιο κίνημα κοινωνικής δικαιοσύνης, το οποίο έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις ιδέες του Graeber.