«Έφυγε» ο Quino, δημιουργός της Mafalda, σε ηλικία 88 ετών

Περίληψη: Μαφάλντα, ένα κορίτσι τόσο απλό αλλά και τόσο έξυπνο! Ο δημιουργός της, Quino, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών. Διαβάστε εδώ το σύντομο αφιέρωμα του Public Blog στο έργο του...

Οι περιπέτειες ενός εξάχρονου κοριτσιού, της Mafalda, αγαπήθηκαν σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις ισπανόφωνες χώρες. Δημιουργός της ο αργεντίνος Joaquín Salvador Lavado, ο οποίος υπέγραφε τα κόμικ του ως Quino. Ο πολύ επιτυχημένος σκιτσογράφος έφυγε από τη ζωή στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, σε ηλικία 88 ετών.

Ο Joaquín Salvador Lavado ζωγράφιζε και έγραφε τα κόμικ της Mafalda για 9 χρόνια, από το 1964 μέχρι το 1973. Λίγα λόγια για την ηρωίδα: Η Mafalda είναι κόρη μιας τυπικής οικογένειας μεσαίας τάξης στην Αργεντινή και τα κόμικ εξιστορούν την καθημερινή της ζωή. Η ευφυία της συχνά αφήνει άφωνους τους γονείς της ενώ η οξυδέρκεια και τη διορατικότητά της αποτέλεσαν πλατφόρμα σχολιασμού κάθε πλευράς της ζωής δια χειρός Quino.

Οι φανατικοί αναγνώστες της σίγουρα ξέρουν ότι η Mafalda απεχθάνεται τη σούπα και ονειρεύεται την επίτευξη παγκόσμιας ειρήνης!

Συχνά τα κόμικ της Mafalda περιείχαν και πολιτικό σχολιασμό - ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν τον Quino σε... παύση, καθώς το ασταθές πολιτικό κλίμα στη Λατινική Αμερική της δεκαετίας του ’70 και η στόχευση καλλιτεχνών από απολυταρχικά καθεστώτα ίσως να έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή του. Ο δεύτερος λόγος, για τον οποίο ο Quino σταμάτησε η σειρά, ήταν προσωπικός: μετά από 9 χρόνια συνεχούς δημιουργίας ένιωσε πως είχε κλείσει ο κύκλος της.

Μπορεί τα κόμικ να κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν από δεκαετίες αλλά συνεχίζουν να εκδίδονται ακόμα και σήμερα. Η Mafalda έχει μεταφραστεί σε 26 γλώσσες και παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής!

Θυμήσου την κοσμοθεωρία της πανέξυπνης Mafalda με το βιβλίο «Μικρή φιλοσοφία της Μαφάλντα: Μια οικογενειακή ατμόσφαιρα» και προβληματίσου μαζί της για διάφορα καθημερινά θέματα, τα οποία είναι ακόμα επίκαιρα. Η βιβλιοθήκη σου αξίζει να περιλαμβάνει και το συλλεκτικό άλμπουμ «Μαφάλντα 1-12». Η εν λόγω συλλογή περιλαμβάνει και τα 12 βιβλία της Mafalda, ώστε να μπορείς να ακολουθήσεις από την αρχή τις περιπέτειές της.

bookfriends


Ο Joaquín Salvador Lavado μπορεί να σταμάτησε τη δημιουργία των κόμικ της Mafalda το 1973 αλλά συνέχισε να εργάζεται ως σκιτσογράφος μέχρι και το 2006. Το 1976 αποφάσισε να φύγει από την Αργεντινή και να κατευθυνθεί στην Ιταλία, εξαιτίας του απολυταρχικού καθεστώτος που ανέλαβε την εξουσία στη χώρα του. Επέστρεψε το 1983, μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Από τότε περνούσε τον χρόνο του μεταξύ Ιταλίας και Αργεντινής. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 έφυγε από τη ζωή ενώ βρισκόταν στην πόλη Mendoza, τη γενέτειρά του, κλείνοντας έτσι μια αξιομνημόνευτη ζωή στο ίδιο σημείο που αυτή ξεκίνησε.

Βρες τα έργα του Quino στο κοντινότερο κατάστημα Public και στο public.gr!