Η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ / Συνέντευξη με τον δημιουργό & μεγάλος διαγωνισμός!

Περίληψη: 280.000 άνθρωποι ακολουθούν τη σελίδα «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ» και μαθαίνουν καλύτερα τον κόσμο μας με τον πιο ευφάνταστο τρόπο. Συνομιλήσαμε με τον δημιουργό της και εξασφαλίσαμε έναν σούπερ διαγωνισμό!

Στις 26 Αυγούστου 2019 δημιουργήθηκε η σελίδα «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ» στο Facebook και από τότε ομορφαίνει καθημερινά το feed μας. Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια μας έχει κάνει να μάθουμε καλύτερα τον πλανήτη Γη μέσα από αναλυτικά post με facts, φωτογραφίες, γραφήματα και πολλά emojis. Κι όλη αυτή η εμπειρία γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα μέσα από την τρομερή συμμετοχή της κοινότητας, η οποία γεμίζει τα σχόλια με ακόμα περισσότερες φωτογραφίες και μοναδικές ιστορίες. Ακόμα κι αν δε σου άρεσε ποτέ η Γεωγραφία στο σχολείο, οφείλεις να παραδεχτείς ότι αυτή η σελίδα μας δείχνει ότι πραγματικά είναι ένα πολύ... κουλ θέμα.

Ο δημιουργός της σελίδας έχει καταφέρει κάτι επίσης τρομερό: να μας μεταφέρει τις εμπειρίες ανθρώπων σε μερικά από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη μέσα από τις συνεντεύξεις του. Ήξερες εσύ ότι το πιο απομακρυσμένο κατοικημένο νησί του πλανήτη είναι το Tristan da Cunha στον Νότιο Ατλαντικό; Ούτε κι εμείς αλλά το μάθαμε μέσα από την αγαπημένη μας σελίδα στο Facebook και τη συνέντευξη που πήρε από την Kelly, μόνιμη κάτοικο του νησιού!

Σύντομα «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ» θα μας κάνει ακόμα πιο γεωγραFIT μέσα από τα δύο ακτίβιτι μπουκς (ένα για παιδιά, ένα για ενηλίκους) που ετοίμασε και κυκλοφορούν στις 9 Ιουνίου! Αυτή είναι η τέλεια ευκαιρία, λοιπόν, να κάνουμε κι εμείς τη δική μας συνέντευξη με τον άνθρωπο πίσω από τη σελίδα, αλλά και να χαρίσουμε σε μερικούς τυχερούς αναγνώστες αντίτυπα από τα νέα βιβλία.

Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ – Διαγωνισμός


Το Public και οι εκδόσεις Διόπτρα χαρίζουν σε έξι (6) τυχερούς ισάριθμα (6) αντίτυπα των νέων ακτίβιτι μπουκς «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ!». Θα κληρωθούν 3 βιβλία ενηλίκων και 3 παιδικά. Οι τυχεροί θα αναδειχθούν μετά από κλήρωση και θα ενημερωθούν με σχετικό email. Για να πάρεις μέρος στον διαγωνισμό συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στη φόρμα συμμετοχής μέχρι τις 9 Ιουνίου και καλή επιτυχία!

Ας περάσουμε τώρα και στη συνέντευξη που περίμενες!

Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ – Συνέντευξη


Γιατί οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ελάχιστες γνώσεις Γεωγραφίας; Έχουμε αδύναμη μνήμη ή ο τρόπος που την διδασκόμαστε δεν βοηθά να συγκρατούμε πληροφορίες;

Προσωπικά δεν έχω καν κάποια μνήμη να διδάσκομαι στο σχολείο κάτι για οποιαδήποτε άλλη περιοχή πέρα από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Από το μάθημα της Γεωγραφίας το μόνο που θυμάμαι είναι να μαθαίνω απ' έξω στο Δημοτικό λίστες με πρωτεύουσες νομών και ονόματα ελληνικών βουνών. Το αστείο είναι πως δεν μας τα έδειχναν καν στον χάρτη – απλώς έπρεπε να τα μάθουμε απ' έξω! Η αγάπη μου για τη Γεωγραφία ξεκίνησε κάποια στιγμή το 2008 μέσα από ένα παιχνίδι στο Facebook. Από τότε δεν ξεκόλλησα ποτέ κι άρχισα να διαβάζω σχετικά, να βλέπω ντοκιμαντέρ, να συζητάω με ανθρώπους! Ένα παιχνίδι κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να μου κινήσει το ενδιαφέρον να μάθω για τον κόσμο ενώ το σχολείο μέσα σε δώδεκα χρόνια με έκανε πολλές φορές να μη θέλω να ξανανοίξω βιβλίο για ένα διάστημα! Θεωρώ πως το σύστημα παιδείας θέλει εκ θεμελίων ξήλωμα και χτίσιμο από την αρχή. Είναι τρομερά αναποτελεσματικό και αργό και δεν θα έπρεπε να ανεχόμαστε το επίπεδο να είναι τόσο χαμηλό. Δηλαδή, ακόμη κι ένας άριστος μαθητής, που έχει συγκρατήσει όλη την ύλη λέξη προς λέξη, παραμένει ένα τρομερά ημιμαθές άτομο, αν μείνει σε αυτή. Ευτυχώς πιστεύω και ελπίζω στους νέους εκπαιδευτικούς και στους νέους γονείς.

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία της σελίδας;

Όσο μάθαινα πράγματα για τον κόσμο, τόσο πιο συχνά έπιανα τον εαυτό μου να σκέφτεται «Μα καλά, είναι δυνατόν αυτό να μην το μαθαίνουμε στο σχολείο;» και μια μέρα στα καλά καθούμενα, ενώ βρισκόμουν στο γραφείο, ένιωσα μια μεγάλη επιθυμία να αρχίσω να μοιράζομαι ό,τι μαθαίνω για τον κόσμο και μου κάνει εντύπωση. Γύρισα, λοιπόν, τότε και είπα σε μια συνάδελφο: «Θα φτιάξω μια σελίδα για τη Γεωγραφία, όπου θα ανεβάζω πληροφορίες για τον κόσμο. Σκέφτομαι να την ονομάσω “Η γεωγραφία είναι κουλ”», στο οποίο μου απάντησε: «Χμμ… “Η γεωγραφία είναι ΠΟΛΥ κουλ”, όχι σκέτο κουλ!». Κι έτσι κι έγινε λοιπόν. Αν το διαβάζεις αυτό, thank you, Χαρούλα!

Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις;

Αυτό γενικά είναι μια παράξενη ιστορία. Μπορεί να έχω ασχοληθεί πολύ, να κάνω έρευνα για κάποια αναλυτική και καλοφτιαγμένη ανάρτηση και να μην έχει την αντίστοιχη απήχηση, ενώ, από την άλλη, μπορεί να γράψω μια άσχετη σκέψη, που μου ήρθε εκείνη τη στιγμή στο μυαλό, και να πάει δέκα φορές καλύτερα. Σε γενικές γραμμές όμως νομίζω ότι οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις είναι αυτές που ανοίγουν διάλογο ή που παρακινούν τα άτομα που διαβάζουν να μοιραστούν κάτι – κάποια σκέψη, κάποια ιδέα, κάποια εμπειρία τους ή κάποια νέα πληροφορία.

Σε ποιους απευθύνεται η σελίδα; Σε... αγεωγράφητους ή σε σχετικά διαβασμένους που θέλουν να εξελίξουν όσα ξέρουν;

Απευθύνεται σε όλους. Νομίζω άλλωστε ότι δεν γράφουμε με τρόπο που να είναι βαρετός σε κάποιον που ήδη γνωρίζει πράγματα αλλά δεν γράφουμε και ποτέ με τρόπο που να μη μπορεί να παρακολουθήσει τις δημοσιεύσεις και κάποιο εντελώς αγεωγράφητο άτομο. Προσπαθούμε να δίνουμε πάντα ένα πλαίσιο. Επίσης πολλές φορές οι αναρτήσεις είναι απλώς φωτογραφίες με πολύ κουλ σημεία του πλανήτη ή συνεντεύξεις από ανθρώπους που έχουν ζήσει ή που μένουν σε μακρινά μέρη, κάτι που φαίνεται να αρέσει εξίσου σε όλους!

Πώς προέκυψε η ιδέα για τα βιβλία δραστηριοτήτων; Αξιοποιούν υλικό από τη σελίδα ή είναι στημένα με διαφορετική λογική;

Το υλικό της σελίδας είναι ένας ωραίος τρόπος να μαθαίνει κανείς πληροφορίες για τον κόσμο αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με τη διαδικασία του να κάνεις την έρευνα μόνος σου. Στόχος μας ήταν να βρούμε έναν τρόπο να νιώσουν τη μαγεία αυτής της διαδικασίας όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται –μικροί και μεγάλοι– και σκεφτήκαμε να το κάνουμε με τη μορφή βιβλίων δραστηριοτήτων με ιστορίες, κρυπτόλεξα, ζωγραφιές και κουίζ. Και τα δύο βιβλία αξιοποιούν υλικό από τη σελίδα αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι είναι εντελώς νέες ιδέες.

Θα μας πείτε μερικά λόγια για την εικονογράφησή τους;

Την εικονογράφηση ανέλαβε η φίλη και σπουδαία καλλιτέχνις Ναταλία Μαυρωτά, η οποία, παρά τον όγκο της δουλειάς και το μικρό χρονικό περιθώριο, όχι μόνο τα κατάφερε αλλά έδωσε προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια και περιέλαβε επίσης easter eggs! Είναι όλα τόσο όμορφα –τα χρώματα, οι ζωγραφιές, οι πανέξυπνες μικρές πινελιές–, που μου ’ρχεται να κορνιζάρω κάθε σελίδα!