Ο «βασιλιάς του τρόμου» Stephen King γίνεται σήμερα 73 ετών!

Περίληψη: Δεκάδες βιβλία, εκατοντάδες ιστορίες και πολλές μεταφορές στον κινηματογράφο. Ο Stephen King έχει σήμερα γενέθλια και εμείς θυμόμαστε την «τρομακτική» του πορεία.

Ο Stephen King είναι ο συγγραφέας που μας έχει... τρομάξει πιο συστηματικά από κάθε άλλον τις τελευταίες έξι δεκαετίες. Ο διάσημος συγγραφέας έχει γράψει πάνω από 60 μυθιστορήματα και περίπου 200 σύντομες ιστορίες. Η επιρροή του στο είδος του τρόμου είναι πραγματικά τεράστια. Ένα μεγάλο μέρος του έργου του έχει περάσει σε κινηματογράφο και τηλεόραση ενώ πολλοί μεταγενέστεροι συγγραφείς έχουν δηλώσει εμπνευσμένοι από τη δουλειά του. Σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου 2020, ο Stephen King έχει γενέθλια, οπότε ήρθε η ώρα για μια σύντομη αναδρομή στη ζωή και την καριέρα του.

O King γεννήθηκε πριν από 73 χρόνια στο Portland του Maine. Το πλήρες όνομά του είναι Stephen Edwin King και το μεγαλύτερο μέρος της νεαρής του ηλικίας το πέρασε στο Maine. Ακόμα και όταν φοίτησε στο Πανεπιστήμιο, έμεινε κοντά στο σπίτι του. Σπούδασε στο University of Maine, όπου και έγραφε για την εφημερίδα της σχολής. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του δημοσιεύτηκε και η πρώτη του σύντομη ιστορία. Το πτυχίο αγγλικής γλώσσας, που του απονεμήθηκε το 1970, δεν τον βοήθησε να βρει κάποια δουλειά άμεσα και έτσι συνέχισε να ασχολείται με το γράψιμο στον ελεύθερό του χρόνο.

Το πρώτο του μυθιστόρημα θα εκδιδόταν το 1973 και θα γνώριζε μεγάλη και άμεση επιτυχία. Αυτό ήταν το «Carrie», το οποίο του επέτρεψε να αφοσιωθεί full-time στη συγγραφή, μετά την απήχηση που είχε. Μερικά ακόμα πολύ επιτυχημένα μυθιστορήματα θα ακολουθούσαν σύντομα. Το «Salem’s Lot» εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1975 ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 1977, εκδόθηκε «Η λάμψη». Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν και τη δεκαετία του ’80 με βιβλία όπως «Το Αυτό» του 1986.

Ενώ ο King γνώριζε μεγάλη επιτυχία με το πραγματικό του όνομα, αποφάσισε να συγγράψει και υπό το φιλολογικό ψευδώνυμο Richard Bachman. Ο λόγος; Θεωρούσε ότι τα βιβλία του δε θα γνώριζαν μεγάλη επιτυχία αν εξέδιδε περισσότερα από ένα τον χρόνο. Αφού ο ίδιος ήταν πολυγραφότατος, αποφάσισε να εκδώσει κάποιες από τις ιστορίες του με διαφορετικό όνομα. Μερικά από τα έργα που δημοσιεύθηκαν πρώτα με το ψευδώνυμό του είναι τα «Rage» (1977), «The Long Walk» (1979), «Roadwork» (1981) και «The Running Man» (1982).

Η ταχύτητα με την οποία συνέγραφε και συγγράφει ακόμα είναι σπάνια. Κατά μέσο όρο γράφει πάνω από ένα βιβλίο τη χρονιά, κατά τη διάρκεια των 46 χρόνων που μετρά συνολικά η καριέρα του. Από το 1974 μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει 61 βιβλία, με τελευταίο «Το Ινστιτούτο» του 2019. Μάλιστα δεν φαίνεται να έχει καμία πρόθεση να... κόψει ταχύτητα, καθώς το 2021 αναμένεται το επόμενο μυθιστόρημά του.

Τα βιβλία του έχουν επιτύχει περισσότερες από 350 εκατομμύρια πωλήσεις, οπότε δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι παραγωγοί κινηματογράφου ενδιαφέρονται διαχρονικά για τις ιστορίες του. Όλα αυτά τα χρόνια πολλά από τα μυθιστορήματα και τις σύντομες ιστορίες του έχουν γίνει ταινίες ή τηλεοπτικές παραγωγές - κάποιες μάλιστα παραπάνω από μία φορά. Μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες βασισμένες στο έργο του King είναι τα «The Shinning», «The Shawshank Redemption», «It» και «The Green Mile».

Η επιρροή του Stephen King είναι εμφανής και στην ίδια του την οικογένεια, η οποία αποτελείται από 5 συγγραφείς! Η γυναίκα του Tabitha King, καθώς επίσης και τα παιδιά τους Joe Hill, Owen King και Kelly Braffet, έχουν γνωρίσει τη δική τους λογοτεχνική επιτυχία.

Μέσα από μια τόσο πλούσια λογοτεχνική καριέρα, ο Stephen King έχει λάβει και έναν μεγάλο αριθμό βραβείων στη ζωή του. Μεταξύ αυτών τα Bram Stoker Award, World Fantasy Award, British Fantasy Society Award ενώ το 2015 έλαβε το National Medal of Arts από την αμερικάνικη υπηρεσία της Εθνικής Κληρονομιάς των Τεχνών.

bookfriends


Με την καριέρα του να έχει βασιστεί στον τρόμο, το σασπένς, το έγκλημα και τα υπερφυσικά στοιχεία δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ο Stephen King είναι ο… King of horror. Χρόνια πολλά, λοιπόν, στο βασιλιά του τρόμου Stephen King!