Σαν σήμερα / 100 χρόνια από τη γέννηση του Ray Bradbury

Περίληψη: Μέσα από μια λογοτεχνική καριέρα που καλύπτει 7 δεκαετίες και περιλαμβάνει πάνω από 600 ιστορίες, ο Ray Bradbury συγκαταλέγεται δικαίως ανάμεσα στους κορυφαίους συγγραφείς του 20ου αιώνα.

Μπορεί ο ίδιος να μην ήθελε να δώσει στο έργο του συγκρεκριμένη ταυτότητα ως προς το λογοτεχνικό του είδος, αλλά τα βιβλία του Ray Bradbury ανήκουν αναμφίβολα σε μερικά από τα σημαντικότερα αναγνώσματα επιστημονικής φαντασίας του προηγούμενου αιώνα. Ο αμερικανός συγγραφέας ήρθε στον κόσμο πριν από 100 χρόνια ακριβώς, οπότε έχουμε μια καλή αφορμή να θυμηθούμε την τεράστια συμβολή του στη σύγχρονη λογοτεχνία.

Ο Ray Bradbury γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1920 στο Waukegan του Illinois. Από μικρή ηλικία απολάμβανε το διάβασμα φανταστικών περιπετειών από συγγραφείς όπως ο Ιούλιος Βερν. Κάπου στα 12 με 13 είχε ήδη αποφασίσει ότι θέλει να γίνει συγγραφέας. Στα 14 θα μετακόμιζε στο Los Angeles με την οικογένειά του.

Τελειώνοντας το σχολείο δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του, οπότε η βιβλιοθήκη ήταν αυτή που τον δίδαξε όσα ήθελε να μάθει. Την ίδια χρονιά (1938) θα δημοσίευε και τις πρώτες ιστορίες του. Για να μπορεί να κερδίζει τα προς το ζην, εκείνη την περίοδο, πουλούσε εφημερίδες. Το 1941 κατάφερε να πουλήσει για πρώτη φορά κάποιο έργο του και, έτσι, το 1943, αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη συγγραφή. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1947, εκδόθηκε η πρώτη συλλογή ιστοριών του με τίτλο «Dark Carnival».

Η πρώτη πραγματικά σημαντική κυκλοφορία του θα ερχόταν το 1950. Ο λόγος για το μυθιστόρημα «Τα χρονικά του Άρη», το οποίο διηγείται τις προσπάθειες αποίκησης της Γης στον κόκκινο πλανήτη, όπου οι άνθρωποι ήρθαν σε επαφή με Αρειανούς. Το «Φαρενάιτ 451», αδιαμφισβήτητα το διασημότερο έργο του, θα εκδιδόταν το 1953.

Η πορεία του συνεχίστηκε για δεκαετίες, καθώς ο Bradbury δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει, ακόμα και όταν είχε ξεπεράσει τα 80 έτη. Για το έργο του έλαβε πολλές διακρίσεις - μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η ειδική αναφορά από την επιτροπή των βραβείων Pulitzer το 2007. Οι New York Times έγραψαν πως είναι «ο συγγραφέας που ευθύνεται περισσότερο από όλους για τη μετατροπή της σύγχρονης επιστημονικής φαντασίας σε δημοφιλές λογοτεχνικό είδος».

Το τελευταίο του μυθιστόρημα είναι το «Farewell Summer», το οποίο εκδόθηκε το 2006. Από τότε συνέχισε να γράφει σύντομες ιστορίες, σχεδόν μέχρι και το τέλος της ζωής του. Ο Ray Bradbury έφυγε από τη ζωή στις 5 Ιουνίου 2012, σε ηλικία 91 ετών.