Συνέντευξη / 6+1 ερωτήσεις στη Μαρίνα Γιώτη

Περίληψη: Μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με τη συγγραφέα Μαρίνα Γιώτη με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου «Γέτι - Η δύναμη του ακόμη».

Who is who: Η Μαρίνα Γιώτη έκανε τα πρώτα της λογοτεχνικά βήματα με το βιβλίο «Η Στιγμούλα», που κυκλοφόρησε το 2014. Έκτοτε συνέχισε να κεντρίζει το ενδιαφέρον γονιών και παιδιών με τα αλλιώτικα παραμύθια της ενώ από το 2017 έχει κυκλοφορήσει τρία λευκώματα για μαμάδες. Το νεότερο βιβλίο της κυκλοφορεί σύντομα από τις εκδόσεις Διόπτρα και έχει τίτλο «Γέτι - Η δύναμη του ακόμη». Με αυτό το έργο η συγγραφέας απευθύνεται ξανά στα παιδιά (και τους γονείς), μόνο που δεν έχουμε να κάνουμε με ένα απλό παραμύθι αυτή τη φορά αλλά με κάτι διαφορετικό. Για να μάθουμε τι ακριβώς μας περιμένει στις σελίδες του νέου της βιβλίου, αποφασίσαμε να ρωτήσουμε την ίδια τη συγγραφέα.

Θα μας πείτε λίγα λόγια για το νέο βιβλίο σας;

Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη. Πρόκειται για ένα βιβλίο που το δούλευα στο μυαλό μου πέντε περίπου χρόνια, με αφορμή μια διάλεξη ενός άγγλου εκπαιδευτικού, όπου είχα παρευρεθεί στο σχολείο της κόρης μου. Το βιβλίο μιλάει για ένα Αγόρι και τον φανταστικό του φίλο, το Γέτι, ένα μυθικό πλάσμα που λέει μονάχα μια λέξη... ακόμη!

Το «Γέτι, η δύναμη του ακόμη», το οποίο συμπεριλαμβάνει και οδηγίες για τους γονείς, βασίζεται στη θεωρία της ψυχολόγου Carol Dweck, ότι το ΙQ μεταβάλλεται και το μυαλό μας μπορεί να δυναμώσει στη διάρκεια της ζωής μας. Αναπτύσσοντας μια νοοτροπία ανάπτυξης –growth mindset– βλέπουμε την αποτυχία όχι ως απόδειξη έλλειψης ικανοτήτων των παιδιών µας αλλά ως μια ευκαιρία να τις καλλιεργήσουν. Έτσι, όταν δεν καταφέρνουν κάτι, δεν σημαίνει ότι δεν είναι αρκετά έξυπνα ή ικανά αλλά ότι απλώς χρειάζονται περισσότερη δουλειά. Κάθε αποτυχία είναι μια πρόκληση, που θα πρέπει να τα ενεργοποιεί και όχι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρέπονται.

Η Δύναμη Του Ακόμη, λοιπόν, είναι ακριβώς αυτή: βοηθά το μυαλό μας να δυναμώνει και καταφέρνει να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και αναπτύσσουμε τις ικανότητές μας, αντιμετωπίζουμε τις αποτυχίες και μαθαίνουμε να είμαστε ανθεκτικοί στις αλλαγές. «Δεν μπορώ να το κάνω... ακόμη», «Δεν έχω φίλους... ακόμη», «Δεν ξέρω την απάντηση... ακόμη!». Δεν αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα. 

Ένας από τους σημαντικότερους αμερικανούς συγγραφείς του 20ου αιώνα, ο Γουίλιαμ Φώκνερ, έλεγε πως «για να γίνει κανείς συγγραφέας χρειάζεται 99% ταλέντο, 99% πειθαρχία και 99% δουλειά». Συμφωνείτε;

Γνωρίζω το γνωμικό και σε γενικές γραμμές συμφωνώ. Λέει επίσης ότι ένας καλλιτέχνης δεν μένει ποτέ ευχαριστημένος, προσπαθεί πάντα να ξεπεράσει τον εαυτό του. Η μόνη μου διαφωνία είναι στα ποσοστά που αναφέρει. Το ταλέντο είναι σχετικό. Είναι μια παράμετρος, που κανείς δεν ξέρει σε τι ποσοστό την έχει μέχρι να αρχίσει να δουλεύει. Το ταλέντο σε βοηθάει να κάνεις άλματα αλλά τίποτα δεν γίνεται χωρίς πολλή δουλειά, πάθος και αφοσίωση. Κανείς δεν ξέρει τις πραγματικές μας δυνατότητες μέχρι να τις ανακαλύψουμε εμείς οι ίδιοι. Έχω γνωρίσει επαγγελματίες κορυφαίους στον κλάδο τους με μέτριο ίσως ταλέντο αλλά πολλή δουλειά και πάθος γι’ αυτό που κάνουν. 

Ποια ήταν η πρώτη σας έμπνευση, ώστε να ξεκινήσετε να γράφετε;

Αγαπώ τα παιδικά βιβλία και την εικονογράφηση από παιδί όμως ο καταλύτης ήταν η κόρη μου. Το ότι έγινα γονέας άνοιξε έναν κόσμο, που δεν φανταζόμουν ποτέ ότι υπάρχει. Ακούγεται κλισέ αλλά έτσι είναι.

Ανατρέχοντας στην περίοδο που γράφατε τις πρώτες ιστορίες, νιώθετε ότι διατηρείτε τον ίδιο ενθουσιασμό σήμερα; Και αν ναι, πώς ανανεώνεται η έμπνευση;

Έχω ακόμη περισσότερο ενθουσιασμό σήμερα από την ημέρα που ξεκίνησα. Τότε υπήρχε περισσότερος φόβος: «Θα τα καταφέρω;», «Είμαι αρκετά καλή»; Σήμερα, 12 βιβλία μετά, η αγάπη και η αποδοχή χιλιάδων αναγνωστών με κάνουν να ονειρεύομαι περισσότερο και πιο πολύχρωμα. Τα σχόλια, τα μηνύματα και η αγάπη μικρών και μεγάλων μού δίνουν συνεχώς δύναμη να συνεχίσω. Πολύ συχνά αυτοί οι αναγνώστες είναι και η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσής μου. Για εκείνους θέλω να γράψω, τις δικές τους ανησυχίες είναι που θέλω να καλύψω και να εξερευνήσω κόσμους. Χαίρομαι και δυναμώνω πολύ, όταν μου γράφουν πόσο τα βιβλία μου επηρέασαν τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους.

Παρακολουθείτε ξένους συγγραφείς; Έχετε ξεχωρίσει κάποιον αγαπημένο/αρκετά ενδιαφέροντα;

Βέβαια! Είμαι λάτρης των παιδικών βιβλίων, παρακολουθώ και συλλέγω πολλά εξαιρετικά βιβλία που κυκλοφορούν κάθε χρόνο. Δυστυχώς δεν μπορώ να διαβάσω σε όλες τις γλώσσες, οπότε αυτό κάπως με περιορίζει, αλλά μου αρέσουν τα βιβλία του Oliver Jeffers, του Kobi Yamada, της Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ και πολλών άλλων. Έχουμε όμως και εξαιρετικούς έλληνες συγγραφείς.

Αν σας ζητούσαμε να καλέσετε έναν συγγραφέα σε δείπνο, ποιον θα διαλέγατε και γιατί;

Έχω την τύχη να γνωρίζω πολλούς αξιόλογους συγγραφείς και οι συζητήσεις μαζί τους είναι για μένα μια χαρά που δύσκολα περιγράφεται. Όλοι είναι διαφορετικοί, έχουν άποψη και οι συζητήσεις είναι πάντα πολυδιάστατες, οπότε δυσκολεύομαι πολύ να καλέσω μόνο έναν! Θα ήθελα τον Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ για να μιλήσουμε περί φιλοσοφίας, την J.K. Rowling για να μου πει πώς κατάφερε να φτιάξει έναν κόσμο με τόση λεπτομέρεια και αληθοφάνεια που θα μπορούσε πραγματικά να υπάρξει δίπλα μας, την Πηνελόπη Δέλτα, για να συζητήσουμε τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σε δυο εποχές με διαφορά εκατό χρόνων, την Αγκάθα Κρίστι, τον Harari και τόσους άλλους. Ευτυχώς έχω τα βιβλία τους, οπότε «συζητάμε» συχνά!

Θα μας εξομολογηθείτε ένα μυστικό της γραφής; Κατά τη γνώμη σας ποια είναι τα συστατικά ενός επιτυχημένου βιβλίου;

Δεν υπάρχει συνταγή. Όταν νομίζεις ότι τη βρήκες, τα δεδομένα αλλάζουν και μένεις πίσω, γίνεσαι παρωχημένος. Όπως ακριβώς είπε και ο Φώκνερ, πρέπει να είσαι ένα βήμα μπροστά, να εξελίσσεσαι και να είσαι αληθινός. Ελπίζεις ότι η δική σου αλήθεια θα αφορά και τον υπόλοιπο κόσμο αλλά αυτό δεν μπορείς να το κοροϊδέψεις ή να το κλέψεις. Όπως είπε και ο Αβραάμ Λίνκολν: «Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό». Ίσως το μόνο μυστικό είναι η δουλειά. Θέλει πολλή δουλειά, επιμονή και προσπάθεια η επιτυχία σε κάθε κλάδο. Θα προσθέσω και η ευτυχία.

bookfriends


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Μαρίνα Γιώτη γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Σπούδασε Marketing και Καλές Τέχνες στην Ουάσιγκτον και σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας και εικονογράφηση στη Νέα Υόρκη. Υπήρξε επί 15 χρόνια creative director σε αθλητικό κέντρο για παιδιά και το 2014 αποφάσισε να κάνει το άλμα στη λογοτεχνία. Όντας μητέρα και η ίδια, έχει εστιάσει το έργο της στα παιδιά και τους γονείς. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και τα ιταλικά, ενώ το νεότερο βιβλίο της, «Γέτι - Η δύναμη του ακόμη», θα κυκλοφορήσει στις αρχές Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.