Feel good books: Μένουμε σπίτι, ανεβάζουμε τη διάθεσή μας!

Περίληψη: Ναι, μπορεί να μην υπάρχει εξίσωση για την ευτυχία αλλά μπορεί να υπάρξει μια πιο... στοιχειοθετημένη προσέγγιση του «προβλήματος». Τα βιβλία που διαλέξαμε έχουν πολλά να μας μάθουν!

Μένουμε σπίτι και περνάμε καλά! Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε εντός: να διαβάσουμε επιτέλους τα βιβλία που δεν προλαβαίναμε και κυρίως εκείνα που μπορούν να μας φτιάξουν τη διάθεση. Ναι, η ευτυχία δεν συμβαίνει απλά - είναι μια συνθήκη που μπορούμε να επιδιώξουμε, να «χτίσουμε», βελτιώνοντας τη ζωή μας κάθε μέρα. Ας εκμεταλευτούμε τη συγκυρία για λίγη παραπάνω... συζήτηση με τον εαυτό μας και βιβλία πολύτιμα, που μας δείχνουν έναν δρόμο ενθαρρυντικό και αισιόδοξο.

Αρχή με το βιβλίο που εξετάζει ένα από τα αρχαιότερα κείμενα-μελέτες περί ευτυχίας. «Τα δύο ευ της ευτυχίας» πηγάζουν από τα «Ηθικά Νικομάχεια» του Αριστοτέλη, προσαρμόζονται όμως σε ένα σύγχρονο πλαίσιο, που μας αγγίζει όλους. Για μια πιο σύγχρονη ματιά στα μυστικά της χαράς, πρέπει να διαβάσεις οπωσδήποτε και «Το βιβλίο της χαράς». Γράφτηκε από δύο σπουδαιότατους πνευματικούς ηγέτες, τον Δαλάι Λάμα και τον Ντέσμοντ Τούτου. Και οι δύο αντιμετώπισαν στη ζωή τους μεγάλες αντιξοότητες και αυτό τους κάνει τους ιδανικούς «πεσβευτές χαράς», αφού μέσα από τις δυσκολίες ανακαλύπτεις την αξία και το μεγαλείο μας ευτυχισμένης ζωής.

Ο χρόνος που περνάμε με τον εαυτό μας είναι μια καλή ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής μας, δημιουργώντας συνήθειες που -σταδιακά- θα μας κάνουν πιο χαρούμενος. Ο «Οδηγός για καλή ζωή - Αρχαία τέχνη Στωικής χαράς», για παράδειγμα, σου διδάσκει τον υγιή τρόπο επεξεργασίας των συναισθημάτων, τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών. Και αφού έρθεις σε... αρμονία με τα συναισθήματά σου, έφτασε ο καιρός να κοιτάξεις και προς το μέλλον. «Αισιοδοξία - Ευχαριστώ θα πάρω!» λέγεται το βιβλίο που θα σε βοηθήσει να προσεγγίσεις το αύριο μόνο θετικά!

Από αυτή τη λίστα... αισιόδοξων προτάσεων δεν θα μπορούσαν να λείπουν αξιόλογα ξενόγλωσσα βιβλία του είδους. Μέσα στο 2019 κυκλοφόρησαν δύο πολύ σημαντικοί τίτλοι: Το πρώτο είναι το «Outer Order Inner Calm», το οποίο εξετάζει την εσωτερική ηρεμία ως αποτέλεσμα της οργάνωσης στη ζωή μας. Ναι, βάζοντας σε τάξη τον κόσμο γύρω σου μπορείς να χτίσεις μια πιο γαλήνια ζωή!

Και έπεται το «The Algebra of Happiness» του Scott Galloway. Το κυνήγι της ευτυχίας εδώ γίνεται... μαθηματικό και οι έννοιες αποκτούν άλλη όψη. Μπορεί να μην υπάρχει εξίσωση για την ευτυχία αλλά μπορεί να υπάρξει μια πιο στοιχειοθετημένη προσέγγιση του «προβλήματος» - και αυτό ακριβώς επιδιώκει ο Scott Galloway με το βιβλίο του!

Μένουμε σπίτι αλλά μένουμε δημιουργικοί και κυρίως κεφάτοι! Με ιδέες και προτάσεις από το menoumespiti.public.gr και όλα τα ενδιαφέροντα βιβλία που βρίσκουμε άμεσα διαθέσιμα στο public.gr!