Φέτος το Πάσχα (ξανα)διαβάζουμε: All time classic μυθιστορήματα

Περίληψη: Αφού το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, μήπως να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας για λίγο διάβασμα παραπάνω, κάνοντας την αρχή από κλασικά μυθιστορήματα;

«Τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής μας», έγραφε ο σπουδαίος τσέχος συγγραφέας Φραντς Κάφκα πριν αρκετά χρόνια. Αφού το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, μήπως να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας για λίγο διάβασμα παραπάνω; Και μήπως να κάνουμε την αρχή από κλασικά μυθιστορήματα, που μπορεί ενίοτε να προσποιούμαστε ότι έχουμε διαβάσει;

Αρχή από την πιο πρόσφατη άφιξη της Public Βιβλιοθήκης, τον «Δράκουλα» του Bram Stoker. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1897 αλλά η επιρροή του είναι ακόμα αξιοσημείωτη. Ο Κόμης της Τρανσυλβανίας έχει εμπνεύσει δεκάδες λογοτεχνικά, κινηματογραφικά και μουσικά έργα, δημιουργώντας την αρχετυπική εικόνα του βαμπίρ που ξέρουμε μέχρι και σήμερα. Και επέστρεψε αποκτώντας επιτέλους την έκδοση που του αξίζει, καθώς συνοδεύεται από τις μοναδικές γκραβούρες του βραβευμένου αργεντίνου ζωγράφου/σκιτσογράφου Luis Scafati. Μια από αυτές κοσμεί και το εξώφυλλο του βιβλίου!

Και δίνουμε σκυτάλη σε ένα ακόμα διάσημο τέρας του 19ου αιώνα, εκείνο που έπλασε ο δόκτωρ «Φρανκενστάιν». Κυριευμένος από το πάθος του να δημιουργήσει ζωή, ενώνει ανθρώπινα μέλη «χτίζοντας» ένα πλήρες σώμα. Όταν τελικά καταφέρνει να δώσει πνοή στα άψυχα κομμάτια του «ανθρώπου» που κατασκεύασε, τρομοκρατείται από το αποτρόπαιο δημιούργημά του. Η ιστορία της Mary Shelley μπορεί ακόμα να μας διδάξει πολλά μέσα από τα διαχρονικά ηθικά διλήμματα που προτάσσει!

Ο 20ος αιώνας μας χάρισε πολλά αριστουργήματα - πώς θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το ξεχωριστό «Catch-22»; Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που εκδόθηκε το 1961, με έντονα σατυρικό ύφος, το οποίο εξετάζει γλαφυρά τον παραλογισμό του πολέμου περιγράφοντας την ιστορία του John Yossarian, που υπηρετεί στην αμερικανική αεροπορία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου θα έφερνε και τον επίλογο της οικογένειας Τρόττα. Ο λόγος για το σπουδαίο βιβλίο «Το εμβατήριο του Ραντέτσκυ», μια αλληγορία διαρκείας, που εξιστορεί την ιστορία μιας οικογένειας η οποία αναρριχήθηκε και κατέρρευσε στις τάξεις της αυστρο-ουγγρικής κοινωνίας, όπως ακριβώς και η ίδια η αυτοκρατορία. Η Ιστορία μπλέκεται στην πλοκή με αριστουργηματικό τρόπο, περνώντας από μια κραταιά αυτοκρατορία τη πανσπερμίας των λαών, στην παρακμή, την εποχή των εξεγέρσεων, το ξύπνημα της εθνικής μνήμης, που αρχίζει και διαχωρίζει όλους αυτούς που κάποτε ήταν περήφανοι (;) να είναι μέλη του ίδου κράτους.

Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις εξαιρετικές επιλογές της ομάδας βιβλίου - βρες όλα τα αγαπημένα μας all time classic μυθιστορήματα στο public.gr για καλό (και διαβασμένο) Πάσχα!