Ημέρα της Μητέρας: Τα καλύτερα βιβλία για το φετινό μας δώρο

Περίληψη: Για την Ημέρα της Μητέρας διαλέξαμε βιβλία μακριά από κοινοτοπίες, που με τον τρόπο τους θίγουν μεγάλες αλήθειες!

Συνήθως... ξεμπερδεύουμε με ένα φιλί κι ένα λουλούδι τα πιο μεγάλα παιδιά, άντε μια ζωγραφιά κι ένα μεγάλο φιλί τα πιτσιρίκια – μήπως φέτος να χαρίσουμε στη μαμά ένα ενδιαφέρον δώρο; Στις 10 Μαΐου όλοι θα ευχηθούμε στη σημαντικότερη γυναίκα της ζωής μας, καθώς εκείνη την ημέρα μαμάδες, μητέρες και μανούλες γιορτάζουν. Ναι, πράγματι, θα πρέπει να γιορτάζουν ολοχρονίς, αλλά κάθε υπενθύμιση για τον σπουδαίο ρόλο τους είναι καλοδεχούμενη.

Η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε χάρη στην αμερικανή Ann Maria Reeves Jarvis, που έστησε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με ονομασία Mothers Friendships Day και συναφείς συναντήσεις που ονόμασε Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Για τις μητέρες μας, λοιπόν, διαλέξαμε βιβλία μακριά από κοινοτοπίες, που με τον τρόπο τους θίγουν μεγάλες αλήθειες!

Αρχή με τη «Δέσποινα» του Αύγουστου Κορτώ, ένα βιβλίο-ύμνος στον ρόλο της μάνας, που τρέμει μη ξεφύγει το παιδί της, αυτής που ξενυχτάει αγκαλιά με τη μετάνοια για όσα είπε κι όσα δεν τόλμησε να ξεστομίσει. Η ηρωίδα του, ως άλλη Παναγία, φαντάζεται πώς θα ήταν η ζωή της αν εκείνη ζούσε και μεγάλωνε το παιδί της στη σύγχρονη Ελλάδα. Λίγο παραπέρα, στη σύγχρονη Ιταλία, συναντάμε την Έλενα και τη Λίλα. Οι δύο φίλες δεν έχασαν επαφή μέσα στα χρόνια και σχημάτισαν μια σχέση ζωής. «Η υπέροχη φίλη μου» είναι το πρώτο κομμάτι της ιστορίας τους. Μια τέτοια ημέρα δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τις σπουδαίες γυναίκες συγγραφείς του παρελθόντος, όπως η Agatha Christie, που με τα μυθιστορήματά της καθιερώθηκε ως πρωτοπόρος της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Το μυστήριο των εφτά ρολογιών» είναι ένα από εκείνα τα σπουδαία βιβλία που ξεκινούν μεν απλά, αλλά καταλήγουν σε ένα μυστήριο που δεν θα σε... αφήσει να το αφήσεις!

Εμβληματικοί συγγραφείς, όπως η Agatha Christie, ενέπνευσαν πολλούς μεταγενέστερους λογοτέχνες του είδους - τη σκυτάλη, λοιπόν, παίρνει ο Sebastian Fitzek. Στο νέο του βιβλίο «Ο Τρόφιμος» οι γονείς του μικρού Max βρίσκονται στη μέση ενός οικογενειακού δράματος και ψάχνουν απεγνωσμένα απαντήσεις. Τη μητρότητα με την απώλεια ενός παιδιού φέρνει στην επιφάνεια και το «Keep Him Close» της Emily Koch. Μόνο που εδώ μιλάμε για μια δολοφονία για τη λύση της οποίας δύο μητέρες θα βρεθούν η μία στο δρόμο της άλλης. Για να μη μείνουμε μόνο στα μυστήρια, όμως, ας δούμε και ένα μυθιστόρημα που αποτελεί πραγματική ωδή στη γυναίκα. Το «Girl, Woman, Other» εξερευνά την ζωή των έγχρωμων γυναικών στη σύγχρονη Μεγάλη Βρετανία. Ένα χρονικό της ζωής τους μέσα από 12 ξεχωριστούς χαρακτήρες, από την αρχή του 20ου μέχρι και τις αρχές του 21ου αιώνα.

Όσο ρεαλιστικό κι αν είναι κάθε μυθιστόρημα, τίποτα δεν συγκρίνεται με τη συγκίνηση που προκαλεί η αφήγηση μιας αληθινής ιστορίας. Αυτή την οπτική μας χαρίζει η Tara Westover στην αυτοβιογραφία της «Μορφωμένη». Το βιβλίο είναι το ταξίδι της ζωή της, από τα βουνά του Idaho μέχρι και την απελευθέρωση που θα της φέρει η ενηλικίωση. Μετά την Tara Westover, σειρά στη λίστα μας παίρνουν η Caroline De Maigret και η Sophie Mas, οι οποίες εξετάζουν το επόμενο κεφάλαιο στη ζωή της γυναίκας, τoν ερχομό της μέσης ηλικίας και τα αποτελέσματά της. Στο «Older, But Better, But Older» περιγράφουν με λεπτομέρεια τις αλλαγές σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους.

Και θα κλείσουμε με δύο βιβλία που θα αλλάξουν την καθημερινότητα στο σπίτι για όλους - όχι μόνο για τη μαμά που θα τα διαβάσει. Το πρώτο είναι το «Art of the Natural Home», ένας οδηγός για να μετατραπεί κάθε σπίτι σε πιο υγιεινό περιβάλλον με τη χρήση φυσικών υλικών. Πέρα όμως από το σπίτι και τα παιδιά χρειάζονται υγιεινές... συνήθειες. Το «Manners Begin at Breakfast» είναι ένας τέτοιος χρήσιμος οδηγός για κάθε μαμά!

Βρες όλα τα παραπάνω βιβλία -και ακόμα περισσότερα- στο public.gr. Mη ξεχαστείς: Η γιορτή της μητέρας είναι αυτή την Κυριακή, 10 Μαΐου, οπότε πρέπει σύντομα να καταλήξεις στο δώρο σου. Δες όλες τις προτάσεις μας εδώ!