Μένουμε σπίτι: Διαβάζουμε, μαγειρεύουμε και μπαίνουμε σε τάξη!

Περίληψη: Μένουμε σπίτι και περνάμε καλά! Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε εντός: να μαγειρέψουμε για εμάς και την οικογένειά μας, να βάλουμε το σπίτι μας σε τάξη! Ξεκινάμε;

Μένουμε σπίτι και περνάμε καλά! Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε εντός: να διαβάσουμε επιτέλους τα βιβλία που δεν προλαβαίναμε, να δούμε όσες ταινίες θέλουμε, όσες σειρές μας έχουν προτείνει οι φίλοι μας... Και πάμε στα πιο ενδιαφέροντα: να μαγειρέψουμε για εμάς και την οικογένειά μας, να βάλουμε το σπίτι μας σε τάξη! Ξεκινάμε;

Ας πάρουμε για αρχή τη μαγειρική, που από καθημερινή «αγγαρεία» μπορεί να μετατραπεί στο νέο σου πάθος, με τα κατάλληλα βιβλία για «οδηγούς». Ξεκινάμε από τις αυθεντίες, δηλαδή την περιλάλητη Nigella Lawson, που στο το «Eating» θα σου μάθει πώς να προετοιμάζεις χορταστικά γεύματα κάθε μέρα χωρίς να χρειάζεται να γίνει «χαμός» στην κουζίνα - και όλα αυτά ανάμεσα σε απολαυστικά κείμενα περί φαγητού και γεύσης. Το καθημερινό φαγητό είναι στο μυαλό (και) του Jamie Oliver, που με το «Super Food Family Classics» θα ανανεώσει το εβδομαδιαίο σου μενού με καινούργιες συνταγές από κουζίνες που δεν είχες δοκιμάσει μέχρι σήμερα!

Αν ωστόσο οι πειραματισμοί με διαφορετικές κουζίνες δεν είναι του τύπου σου, μπορείς να ξεκινήσεις με κλασικά ελληνικά πιάτα και να τα «μεταμορφώσεις»! Βοηθός σου το «Orexi» του Theo Michaels, το οποίο περιλαμβάνει 80 συνταγές εμπνευσμένες από την Ελλάδα, τόσο κλασικές όσο και μοντέρνες. Τέλος, επειδή η μαγειρική πρέπει να είναι και υγιεινή -ειδικά τώρα, που οι ώρες δραστηριότητάς μας έχουν μειωθεί- ακολούθησε τις συμβουλές του James Wong και άλλαξε τη διατροφή σου προς το καλύτερο, με το βιβλίο «10-a-Day the Easy Way»!

Και πάμε σε αμιγώς ελληνικό υλικό:Το γρήγορο φαγητό είναι πολύ δελεαστικό, αλλά, το σπιτικό είναι πάντα καλύτερο. Ο Άκης Πετρετζίκης αποφάσισε να συνδυάσει τα δύο άκρα με το βιβλίο «Street Food», το οποίο θα φέρει το γρήγορα φαγητό στην κουζίνα σου. Ο Χρήστος Βέργαδος ανέλαβε κάτι ακόμα πιο δύσκολο, να φτιάξει «Γλυκά χωρίς...». Συνταγές από τις οποίες λείπουν τα αυγά, η ζάχαρη και άλλα βασικά υλικά. Πως τα πήγε; Περίφημα, αν αναλογιστούμε πως το βιβλίο του περιλαμβάνει 64 διαφορετικές συνταγές. Η Γωγώ Παπαδιονυσίου, κατά κόσμον MamaTsita, προσέγγισε το μαγειρικό της ταξίδι λίγο διαφορετικά. Ο τίτλος «Μαγειρεύω εποχές» σε προϊδεάζει για το τι θα βρεις στις σελίδες του: συνταγές που είναι συνδεδεμένες με τις 4 εποχές του χρόνου. Η μαγειρική μπορεί να έχει και διαφορετική προσέγγιση, όταν ο στόχος σου είναι να χάσεις βάρος. Η «Δίαιτα Βασικής Ινσουλίνης The Dr. Dellis Diet» είναι ένας απόλυτα ασφαλής τρόπος να χάσεις βάρος, χωρίς να κάνεις θυσίες. Ένας ακόμα τρόπος που ακολουθούν πολλοί άνθρωποι σήμερα είναι αυτός του intermittent fasting, για τον οποίο μπορείς να διαβάσεις περισσότερα στο βιβλίο «Διαλειμματική νηστεία και αποφυγή νόσων».

Και αφού τακτοποιήσαμε τα της κουζίνας, ας εκμεταλευτούμε μία ακόμα ευκαιρία που σου δίνει η παραμονή στο σπίτι: να το βάλεις σε τάξη. Κάτι που ίσως αναβάλλεις για καιρό αλλά πλέον δεν έχεις καμία δικαιολογία! Μην το βλέπεις σαν αγγαρεία, ακολούθησε τις προσταγές του «The Home Edit» και δες πόσο εύκολα κάθε χώρος του σπιτιού μπορεί να είναι τακτοποιημένος και όμορφος. Οι δουλειές και η τακτοποίηση του σπιτιού μπορούν να έχουν θετική επίδραση και στη διάθεσή σου, καθώς θα σε χαλαρώσουν και θα σου δώσουν άλλη οπτική για την καθημερινότητα. Δες πώς θα βάλεις κι εσύ αυτή τη θετική ενέργεια στη ζωή σου με το βιβλίο «A Monk's Guide to a Clean House and Mind».

Να προσέξουμε όμως και λίγο τον εαυτό μας! «Το βιβλίο του Hygge» μας έρχεται από τη Δανία, την πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου, και θέλει να μας διδάξει τα μυστικά της ευτυχισμένης ζωής της Σκανδιναβικής χώρας. Η φιλοσοφία πίσω από την ευημερία της Δανίας κρύβεται στο hygge, την τέχνη του να δημιουργείς ατμόσφαιρα ζεστασιάς, η οποία και αποκαλύπτεται στο βιβλίο. Σημαντικό ρόλο στην ψυχική σου ηρεμία μπορεί να παίξει και ο χώρος σου. Ειδικά τώρα που περνάς περισσότερο χρόνο στο σπίτι, είναι πολύ σημαντικό ο χώρος σου να σε χαλαρώνει. Ακολούθησε τις συμβουλές της γκουρού της οργάνωσης Marie Kondo για να έχεις «Σπίτι σε τάξη Ζωή σε τάξη».

Μένουμε σπίτι αλλά μένουμε δημιουργικοί και κυρίως κεφάτοι! Με όλα τα ενδιαφέροντα βιβλία που βρίσκουμε άμεσα διαθέσιμα στο public.gr!