Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2020: Φέτος γιορτάζουμε το βιβλίο αλλιώς

Περίληψη: Με τις περισσότερες διεθνείς εκθέσεις βιβλίου της άνοιξης και του καλοκαιριού να έχουν αναβληθεί λόγω κορονοϊού, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου είναι σίγουρα ιδιαίτερη. Ίσως όμως ακόμα πιο σημαντική από άλλες χρονιές!

Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου γιορτάζεται με πλήθος εκδηλώσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ωστόσο φέτος, λόγω κορονοϊού, όλες οι διεθνείς εκθέσεις βιβλίου της άνοιξης και του καλοκαιριού έχουν αναβληθεί. Πρώτα λίγα λόγια για την ημέρα: καθιερώθηκε ως παγκόσμια γιορτή του βιβλίου με σκοπό την προώθηση και την προβολή της ανάγνωσης - και όχι μόνο. Η ημερομηνία της 23ης Απριλίου επιλέχθηκε για πρώτη φορά το 1925 από βιβλιοπώλες της Καταλονίας, επειδή συνέπιπτε με την ημερομηνία θανάτου του Μιγέλ ντε Θερβάντες.

Το 1995 τη σκυτάλη πήρε η UNESCO, που καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου επειδή συμπίπτει με τον θάνατο και ενός άλλου κλασικού των διεθνών γραμμάτων: του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ο Σαίξπηρ και ο Θερβάντες έφυγαν από τη ζωή στις 23 Απριλίου του 1616 και το γεγονός αυτό προσδίδει ιδιαίτερη συμβολική βαρύτητα στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

Πώς θα γιορτάσουμε, λοιπόν, την ημέρα αυτή; Διαβάζοντας στο σπίτι! Η ομάδα βιβλίου ξεχώρισε 10 βιβλία που μπορείς να βρεις αποκλειστικά στο Public σε πολύ ενδιαφέρουσες τιμές. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά! 

Αρχή με το «Ο Πόλεμος των Θεών» του Neil Gaiman, δημιουργού του Sandman, που είναι το πιο πολυβραβευμένο βιβλίο στην ιστορία της λογοτεχνίας του φανταστικού. Στο κείμενό του έχει βασιστεί και η περιώνυμη σειρά «American Gods». Και δίνουμε σκυτάλη σε ένα ακόμα διάσημο... τέρας του 19ου αιώνα, εκείνο που έπλασε ο δόκτωρ «Φρανκενστάιν». Κυριευμένος από το πάθος του να δημιουργήσει ζωή, ενώνει ανθρώπινα μέλη «χτίζοντας» ένα πλήρες σώμα. Όταν τελικά καταφέρνει να δώσει πνοή στα άψυχα κομμάτια του «ανθρώπου» που κατασκεύασε, τρομοκρατείται από το αποτρόπαιο δημιούργημά του. Η ιστορία της Mary Shelley μπορεί ακόμα να μας διδάξει πολλά μέσα από τα διαχρονικά ηθικά διλήμματα που προτάσσει!

Όλοι στη μικρή πόλη Σέντραλ Σίτι του Τέξας αγαπάνε τον Λου Φορντ. Ο Λου είναι ο βοηθός του σερίφη και γνωστός στους μικροεγκληματίες, στους μεγαλοεπιχειρηματίες κατασκευαστές ακινήτων και σε όλους τους συναδέλφους του ως ο πιο ωραίος τύπος. Όμως, πίσω από το χαμόγελο και την καλοσύνη, κρύβεται ένα τέρας με σαδιστικές προτιμήσεις... Ο λόγος για το βιβλίο «Ο δολοφόνος μέσα μου» του Jim Thompson. Και συνεχίζουμε σε σκοτεινά μονοπάτια με το «Λίμπερτυ μπαρ» του Georges Simenon. Στο εξαθλιωμένο αλλά ατμοσφαιρικό Λίμπερτυ Μπαρ κάποιες άλλες γυναίκες διεκδικούν μια σχέση με το θύμα. Μυστικά και παράξενες ισορροπίες στη μικροκοινωνία του θερέτρου. Έχουμε την αίσθηση ότι σε αυτή την ιστορία ο Μαιγκρέ ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο να ανακαλύψει ποιος ήταν το θύμα απ’ το να αναζητήσει τον ίδιο τον δολοφόνο. Εδώ συναντάμε τον ονομαστό επιθεωρητή σε μια από τις πρώτες διάσημες ιστορίες του, όπου αναπτύσσει τον προσωπικό του κώδικα δικαίου. Και η πρώτη πεντάδα κλείνει με τον «Νόμο της μαφίας» του Louis Malley. Γραμμένο το 1951 πρόκειται για ένα noir αριστούργημα που δεν επαναλαμβάνει κλισέ αλλά αξιοποιεί τα βασικά συστατικά του είδους. Από την πένα του Malley όλα όσα χαρακτηρίζουν το noir παρουσιάζονται στην καλύτερη δυνατή τους μορφή: ο νεαρός εγκληματίας που ανεβαίνει γρήγορα τα σκαλιά της ιεραρχίας στον νεοϋορκέζικο υπόκοσμο. Τα παράνομα και καπνισμένα καταγώγια. Ο τζόγος και τα συντρίμμια που αφήνει πίσω του...

Σε ατμόσφαιρα μυστηρίου και «Η ξανθιά με τα μαύρα» του Βenjamin Black, όπου ο απαράμιλλος ιδιωτικός ντετέκτιβ του Ρέιμοντ Τσάντλερ επιστρέφει όταν μια γοητευτική νεαρή κληρονόμος τον παρασύρει στην πιο δύσκολη και επικίνδυνη υπόθεση της καριέρας του. Συνεχίζοντας φτάνουμε στο πρόσφατο παρελθόν της Public Βιβλιοθήκης και μια στάση στη σειρά Public Classics και το βιβλίο «Ο άνθρωπος που λεγόταν Πέμπτη», του βρετανού Gilbert Keith Chesterton, έργο που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1908 και αψηφά μέχρι σήμερα κάθε είδους λογοτεχνική σύμβαση. 

Το νεκρό σώμα του αδίστακτου δικηγόρου της Νέας Υόρκης, Μόντι Φιλντ, ανακαλύπτεται καθισμένο στη θέση του μετά τη λήξη της δεύτερης πράξης του έργου Πιστολίδι, που παίζεται στο Ρωμαϊκό Θέατρο. Και ενώ το έργο είναι sold out, γύρω από το πτώμα υπάρχουν κενές θέσεις, για τις οποίες ωστόσο έχουν βρεθεί αποκόμματα εισιτηρίων. «Φόνος στο ρωμαϊκό θέατρο» δια χειρός Ellery Queen. Πώς θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα το βιβλίο «Σέρλοκ Χολμς - Ο δαίμονας του Λίβερπουλ», όπου ο μυθικός ερευνητής και ο Δόκτωρ Γουάτσον έρχονται ανττιμέτωποι με μια από τις πιο παράξενες υποθέσεις της καριέρας τους. Και η λίστα κλείνει με ένα από τα πιο ενδιαφέρονται επιστημονικά... παραμύθια! Ο λόγος για το βιβλίο «DNA: Η ιστορία της γενετικής επανάστασης"», όπου ο James Watson καταγράφει γλαφυρά, με τεχνική σχεδόν μυθιστορήματος, την ιστορία πίσω το μεγαλύτερο επιστημονικό επίτευγμα του 20ού αιώνα: από την ανακάλυψη της διπλής έλικας έως τις σημερινές αντιπαραθέσεις για το τι μπορεί να φέρει το μέλλον. 

Τι συμβαίνει, όμως, αυτή την περίοδο στον υπόλοιπο κόσμο; Η φετινή Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου, Κουάλα Λουμπούρ, υποχρεώθηκε να αναβάλει τη διεθνή έκθεση βιβλίου της, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη Απριλίου με εκδηλώσεις που είχαν σκοπό να προβάλουν τα κανάλια και τους δρόμους της πόλης, στέλνοντας ένα οικολογικό μήνυμα σε ολόκληρη την υδρόγειο. Σε επιστολή της, η δήμαρχος της πόλης, Datuk Nor Hisham Ahmad Dahlan, εξέφρασε τη λύπη της για την αναβολή των εκδηλώσεων χωρίς να δίνει συγκεκριμένη ημερομηνία για την καινούργια διοργάνωση.

Στα καθ' ημάς κατά πόδας και η Θεσσαλονίκη, με τη δική της Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, που ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές Μαΐου. Κι ενώ έχουν αναβληθεί οι καθιερωμένες κάθε Μάρτιο διεθνείς εκθέσεις βιβλίου στο Παρίσι και το Λονδίνο, με τεράστιο αριθμό εκδοτών και επισκεπτών, αναβάλλεται και η διάσημη έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια. Αναβάλλεται επίσης η Έκθεση Σπανίων Βιβλίων στις Βρυξέλλες, που αποτελούσε μια ευκαιρία για την προβολή και την κινητοποίηση του εκδοτικού κόσμου του Βελγίου. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Παλαιοβιβλιοπωλών Βελγίου, Pierre Coumans, η έκθεση προγραμματίζεται για τον Ιούνιο του 2020, αφού εκείνο που προέχει τώρα είναι η ασφάλεια εκδοτών και επισκεπτών.

Τέλος, αναβάλλεται και το Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου του Εδιμβούργου, που ήταν προγραμματισμένο για τον Αύγουστο. Οι διοργανωτές προσφέρουν για φέτος ένα πλούσιο ψηφιακό πρόγραμμα και υπόσχονται πως θα επανέλθουν του χρόνου με μια διοργάνωση αντάξια της πόλης τους!