Υπογαία / Ένα ταξίδι στα βάθη της Γης και τον χρόνο!

Περίληψη: Έχεις σκεφτεί ποτέ τον κόσμο που μπορεί να κρύβεται κάτω από τη Γη; Ο Robert Macfarlane το έκανε και μας τον παρουσιάζει στο «Υπογαία». Ετοιμάσου να ταξιδέψεις μέσα από τις σελίδες του!

Η ανθρώπινη συνείδηση έχει συνήθως αντίθετες αντιδράσεις στις έννοιες του ύψους και του βάθους. Η άνοδος έχει θετική χροιά ενώ η κάθοδος... δυσοίωνη. Ο άνθρωπος χτίζει όλο και πιο ψηλά κτίσματα και ταξιδεύει όσο πιο μακριά από τον πλανήτη μπορεί αλλά δεν νιώθει το ίδιο άνετα κάτω από τη γη. Δεν ισχύει το ίδιο και για τον Robert Macfarlane, o οποίος στο νέο του βιβλίο «Υπογαία» αναδεικνύει την μαγεία που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της Γης.

Ο βρετανός συγγραφέας γράφει συχνά για τη φύση, τον πολιτισμό και τον άνθρωπο. Στο «Υπογαία» θα ασχοληθεί και πάλι με τα αγαπημένα του θέματα, μόνο που θα τα αναζητήσει υπόγεια. Για τη συγγραφή του βιβλίου εξερεύνησε ο ίδιος μνημεία όπως τις κατακόμβες του Παρισιού ή τις αρχαίες σπηλιές όπου οι πρώτοι άνθρωποι ζωγράφισαν σχέδια στους τοίχους. Μέσα από αυτές τις εξορμήσεις κάτω από τη Γη, το βιβλίο αποτελεί και ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και την ιστορία του πλανήτη.

Όταν δεν διηγείται τις δικές του... καταβάσεις, ο Robert Macfarlane μας παρουσιάζει τις ιστορίες του «κάτω κόσμου». Από τους μύθους της αρχαιότητας μέχρι και σύγχρονα γεγονότα, από τα οποία πολλοί τολμηροί εξερευνητές δεν κατάφεραν να επιστρέψουν. Μας ξεναγεί επίσης στην επιστημονική πλευρά του υπεδάφους. Εξετάζοντας τα κατώτερα στρώματα της Γης οι επιστήμονες αναζητούν απαντήσεις για ερωτήματα τόσο παλιά όσο η δημιουργία του σύμπαντος.

Όλα τα παραπάνω δεν παρατίθενται απλά ως βιβλιογραφία. Όπως και σε παλαιότερα βιβλία του, ο Robert Macfarlane χρησιμοποιεί τα δεδομένα για να φέρει τη συζήτηση στο σήμερα. Ζούμε σε μια εποχή όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει επιφέρει τεράστιες αρνητικές αλλαγές στο περιβάλλον. Η κλιματική αλλαγή είναι η σημαντικότερη αλλά παράλληλα ζούμε και στην 6η εποχή μαζικής εξαφάνισης ειδών, για την οποία ο άνθρωπος είναι και πάλι ο κύριος υπεύθυνος.

Με όλα αυτά υπόψιν, λοιπόν, το βιβλίο σε αφήνει με ένα μεγάλο ερώτημα: Εμείς τι ευρήματα θα αφήσουμε για τους μελλοντικούς εξερευνητές που θα ανακαλύψουν τον πολιτισμό μας; Δεν μπορούμε να ξέρουμε την απάντηση, μπορούμε όμως να πάρουμε μαθήματα από το παρελθόν. Αναζήτησε κι εσύ τις προσωπικές σου απαντήσεις εξερευνώντας το μαγικό κόσμο που κρύβεται κάτω από τα πόδια μας, με το «Υπογαία» του Robert Macfarlane!