Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: γιορτάζουμε με στίχους

Περίληψη: Σήμερα, 21 Μαρτίου, γιορτάζουμε την ποίηση, επιλέγοντας κάποιες από τις σημαντικότερες ποιητικές συλλογές από την τεράστια βιβλιοθήκη του Public!

Αν ο πεζός λόγος και η λογοτεχνία εμπλουτίζουν με τον ρυθμό και το περιεχόμενό τους τη ζωή μας, η ποίηση προσφέρει κάτι εξίσου σημαντικό: τη μελωδία! Ο ποιητικός λόγος ομορφαίνει με τη μουσικότητά του τις καθημερινές μας στιγμές. Σήμερα, 21 Μαρτίου, γιορτάζουμε την ποίηση, επιλέγοντας κάποιες από τις σημαντικότερες ποιητικές συλλογές από την τεράστια βιβλιοθήκη του Public.

Έλληνες ποιητές


Ο πηγαίος λυρισμός του Κ. Καρυωτάκη δεν μπορεί να λείπει από καμία ποιητική συλλογή αντάξια του ονόματός της. «Τα ποιήματα 1913-1928» περιέχουν τις κορυφαίες στιγμές του μεγάλου αυτού ποιητή.

Η «Ρωμιοσύνη» του Γ. Ρίτσου είναι μια εμβληματική ποιητική σύνθεση, που έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της στη σύγχρονη Ελλάδα και έχει αγαπηθεί από γενιές αναγνωστών.

Έχουν ειπωθεί τόσα πολλά για το πόσο επιδραστικός και σύγχρονος παραμένει ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής. Στα «Ποιήματα», που περιέχουν το σύνολο του έργου του, ο αναγνώστης θα απολαύσει τη μαγεία του μεγάλου αυτού δημιουργού.

Ο μεγάλος μας ποιητής και νομπελίσταςΓ. Σεφέρης, δεν χρειάζεται συστάσεις. Στα «Ποιήματά» του, με γλώσσα πυκνή, συνδυάζεται αρμονικά η ελληνική παράδοση και η σύγχρονη ευρωπαϊκή παιδεία.


Ο Ο. Ελύτης είναι ο δεύτερος κατά σειρά βραβευμένος με Νόμπελ έλληνας ποιητής. Ανανεωτής της ελληνικής ποίησης, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του '30, αγαπήθηκε όσο ελάχιστοι ομότεχνοί του. Η «Ποίηση» περιέχει το σύνολο του έργου του.

Στο «Ποίηση 1950-1966» ξεδιπλώνεται μπροστά μας το τεράστιο ταλέντο του Τ. Λειβαδίτη. Μέσα από το πολύπλευρο ποιητικό έργο του κατάφερε να δώσει μια νέα πνοή στον έρωτα, εμπλουτίζοντάς τον με στοιχεία επικά και δραματικά.

Στο «Μου μοιάζει ο άνθρωπος μ' έναν ήλιο, που καίγεται από μόνος του», ο αναγνώστης «ακούει» τη φωνή της Κ. Γώγου, μέσα από συνεντεύξεις, κείμενα και ντοκουμέντα, για την κοινωνία, την τέχνη, τον άνθρωπο.

Έχει ειπωθεί πως τα «Ποιήματα» της Κ. Δημουλά ριζώνουν στο άνυδρο έδαφος της στέρησης, της απώλειας, της συναισθηματικής ματαίωσης – σε αυτό που ορίζουμε γενικότερα ως υπαρξιακή αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου. Και όχι άδικα...

Ξένοι ποιητές


Πρόκειται γιατο δημοφιλέστερο έργο του Rilke. Το «Τραγούδι του έρωτα και του θανάτου του σημαιοφόρου Χριστόφορου Ρίλκε» είναι ένα λυρικό κείμενο που κινείται στο μεταίχμιο μεταξύ ποίησης και πρόζας και χαρακτηρίζεται από υποβλητική δύναμη.

Η ποιήτρια του υπερβατικού οραματισμού Emily Dickinson, μια από τις μεγαλύτερες του 19ου αιώνα, αποκαλύπτεται στον σύγχρονο αναγνώστη. Το «Επειδή δεν άντεχα να ζήσω φωναχτά» περιέχει ποιήματά της για πρώτη φορά μεταφρασμένα στα ελληνικά, καθώς και το σύνολο των επιστολών της.

Τα «Τέσσερα κουαρτέτα» του Eliot θεωρούνται το αριστούργημά του και περιέχουν τα «Burnt Norton» (1936), «East Coker» (1940), «The Dry Salvages» (1941) και «Little Gidding» (1942). Στα κουαρτέτα του ο κορυφαίος μοντερνιστής ποιητής του 20ού αιώνα εστιάζει στην απομονωμένη στιγμή.

Δικαίως θεωρούνται τα απόλυτα ποιήματα που εμβαθύνουν στη φύση του έρωτα, στο ερωτικό πάθος, στον θάνατο και στο πέρασμα του χρόνου. «Τα Σονέτα» του Shakespeare συνεχίζουν να προκαλούν τον θαυμασμό και τη συγκίνηση.


Φορτισμένα µε αισθησιασμό και πάθος, τα «Ερωτικά ποιήματα» του τιμημένου µε το Βραβείο Νόµπελ χιλιανού ποιητή Pablo Neruda αιχμαλωτίζουν τον αναγνώστη που αναγνωρίζει τον εαυτό του μέσα τους.

Το «Μια εποχή στην κόλαση» του μεγάλου γάλλου συμβολιστή ποιητή Rimbaud είναι ένα διαχρονικό κείμενο που συνδυάζει την ποίηση, τη μαρτυρία, το αφήγημα, τον θεατρικό μονόλογο, το φιλοσοφικό δοκίμιο και την αυτοβιογραφία.

Εμβληματική ποιητική συλλογή τα «Άνθη του κακού» του Baudelaire κυριαρχούνται από τα μελαγχολικά συναισθήματα του ρομαντισμού, με χαρακτήρες που ταλαντεύονται μεταξύ των σκοτεινών δυνάμεων του καλού και του κακού.

Το έργο του Mayakovsky είναι συνυφασμένο με την επανάσταση, τη νεότητα, την ιδεολογική και καλλιτεχνική άνθηση και τα «Ποιήματα» του αποπνέουν αυτή τη ζωτικότητα και το μεγαλείο ενός σπουδαίου ποιητή και ανθρώπου.

Ξενόγλωσσες Εκδόσεις


Στα «The Unfinished Poems» του Καβάφη ο αναγνώστης θα έρθει σε επαφή με τα ανολοκλήρωτα ποιήματα του μεγάλου Αλεξανδρινού, ενώ η συλλογή «Selected Poems 1940-1979» καλύπτει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο από το έργο του Ο. Ελύτη.

Ο συνδυασμός ρεαλισμού και μαγείας χαρακτηρίζει το ποιητικό έργο του R. Graves, κάτι που μπορείτε να διαπιστώσετε στο «The Complete Poems». Το «The Greek Poets» συγκεντρώνει σε έναν τόμο 3 χιλιετίες ελληνικής ποίησης με περισσότερα από 1000 ποιήματα και 200 ποιητές.


Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ποιητικές φωνές του 20ού αιώνα είναι εκείνη της S. Plath και στο «Selected Poems of Sylvia Plath» θα βρείτε επιλεγμένα ποιήματά της. Το «Austerity Measures» είναι μια συλλογή ποιημάτων από ντόπιους και μετανάστες στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, ενώ στο «The Collected Poems of Rudyard Kipling» ο αναγνώστης θα βρει συγκεντρωμένο το ποιητικό έργο του κορυφαίου βρετανού.


Γενιές ερωτευμένων συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα «One Hundred Love Sonnets» του P. Neruda. Το ίδιο ισχύει και για μια από τις μεγαλύτερες ποιήτριες όλων των εποχών, τη Sappho, στο «The Complete Poems Of Sappho».

Βρείτε όλα τα παραπάνω (και πολλά ακόμη) ποιητικά αναγνώσματα στο public.gr!