«The Nickel Boys» / Δεύτερο βραβείο Pulitzer για τον Colson Whitehead!

Περίληψη: Το Pulitzer του 2020 κατέληξε στα άξια χέρια του Colson Whitehead για το «The Nickel Boys». Τι πραγματεύεται το βιβλίο που ανήκει στα 10 σημαντικότερα της δεκαετίας, σύμφωνα με το περιοδικό TIME;

Ο ονομαστός αμερικανός συγγραφέας Colson Whitehead μόλις έγινε «μέλος» ενός πολύ κλειστού club, καθώς είναι από τους λίγους λογοτέχνες που έχουν τιμηθεί με δύο βραβεία Pulitzer. Το βραβείο του 2020, λοιπόν, απονεμήθηκε στον Whitehead για το τελευταίο του μυθιστόρημα «The Nickel Boys». Ένα βιβλίο, που, σύμφωνα με το περιοδικό TIME, ανήκει στα 10 σημαντικότερα της δεκαετίας. Προηγουμένως είχε κατακτήσει το βραβείο Pulitzer του 2017 για το αξιοσημείωτο «The Underground Railroad».

Η επιτροπή του φετινού Pulitzer εξήρε το «The Nickel Boys» για τη λιτή και συνάμα συντριπτική εξερεύνηση της κακοποίησης, η οποία τελικά εξελίσσεται σε μια ισχυρή ιστορία ανθρώπινης επιμονής, αξιοπρέπειας και λύτρωσης. Το νεότερο βιβλίο του Whitehead μπορεί να είναι μυθιστόρημα αλλά βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Πραγματεύεται τη ζωή δύο αγοριών, που καταλήγουν σε αναμορφωτήριο. Μόνο που, όταν μιλάμε για την Αμερική της δεκαετίας του 1960, όπου ο φυλετικός διαχωρισμός ήταν ακόμα βαθιά ριζωμένος στην κοινωνία, το αναμορφωτήριο έμοιαζε περισσότερο με κολαστήριο.

Το προηγούμενο βιβλίο του Whitehead, το οποίο του χάρισε το πρώτο Pulitzer, είναι επίσης ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Βασίζεται και αυτό σε θέματα φυλετικών διακρίσεων και έχει δύο βασικούς πρωταγωνιστές, την Κόρα και τον Σίζαρ. Πρόκειται για δύο σκλάβους στον Αμερικάνικο Νότο το 19ο αιώνα. Το «The Underground Railroad», ή «Υπόγειος σιδηρόδρομος» στα ελληνικά, εξιστορεί την προσπάθεια της απόδρασής τους μέσω ενός μυστικού συστήματος σιδηροδρόμων.

Το βραβείο Pulitzer αποτελεί σημαντικότατη αναγνώριση για κάθε άνθρωπο των γραμμάτων. Η φετινή βράβευση, ωστόσο, έχει διπλή σημασία για τον Whitehead: Κατακτώντας το Pulitzer του 2020 γίνεται ο πρώτος συγγραφέας που τιμάται με τη διάκριση αυτή για δύο συνεχόμενα έργα του, καθώς το «The Nickel Boys» είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδει μετά το «Υπόγειος σιδηρόδρομος». Οι συγγραφείς που έχουν λάβει το βραβείο δύο φορές είναι ήδη ελάχιστοι, μόνο ο Whitehead, όμως, το κατόρθωσε back-to-back.

Πέρα από τη σημαντική αναγνώριση, κάθε νικητής λαμβάνει και $15.000 από τον οργανισμό των βραβείων. Για την πλήρη λίστα των νικητών του 2020 μπορείς να απευθυνθείς στην επίσημη σελίδα των βραβείων Pulitzer!