Ο αμίμητος Charles Dickens / 150 χρόνια μετά

Περίληψη: Mπορεί ο Dickens να μεγαλούργησε σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο αλλά η λογοτεχνική του διάνοια εξασφάλισε ότι οι ιστορίες του θα διαβάζονται και διασκευάζονται ως και σήμερα, 150 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Αυτή την εβδομάδα συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από τον θάνατο του Charles Dickens, του δημιουργού που έγραψε με συγκλονιστικό τρόπο για τους φτωχούς, τους αδύναμους και έζησε μια ζωή επιτυχίας, αναγνώρισης και μεγάλων ερώτων. Λίγοι λογοτέχνες αγαπήθηκαν τόσο καθολικά κατά την εποχή τους. Γιατί μπορεί ο Dickens να μεγαλούργησε σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο αλλά η λογοτεχνική του διάνοια εξασφάλισε ότι οι ιστορίες του θα διαβάζονται και διασκευάζονται ως και σήμερα, 150 χρόνια μετά τον θάνατό του, στις 9 Ιουνίου 1870.

Τα γραπτά του ξεχώρισαν για τις επικές τους ιστορίες, τους ζωντανούς χαρακτήρες και την αναλυτική απεικόνιση της ζωής στην εποχή του. Τα κείμενά του δημιουργούν ξεκάθαρη εικόνα της πραγματικότητας στα χρόνια του και δίνουν στον αναγνώστη την εντύπωση πως βρίσκεται ο ίδιος στη Βικτωριανή Εποχή, ακόμα και αν έχουν από τότε περάσει περισσότερες από 15 δεκαετίες. 

Η ιστορία του ξεκινά από το Portsmouth, όπου και γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1812. Η εκπαίδευσή του διήρκησε για πολύ λίγο διάστημα, καθώς από την πολύ μικρή ηλικία των 9 αναγκάστηκε να ξεκινήσει να δουλεύει σε εργοστάσιο, λόγω των χρεών της οικογένειάς του. Οι συνθήκες που αντιμετώπισε ήταν φρικτές και δεν ξεχάστηκαν ποτέ, παρότι τρία χρόνια αργότερα θα επέστρεφε στο σχολείο. Πολλά από τα βιώματα αυτής της περιόδου θα γίνονταν πηγή έμπνευσης για μετέπειτα έργα του.

Όπως και πολύ άλλοι λογοτέχνες, η καριέρα του Dickens στα γράμματα ξεκίνησε από τη δημοσιογραφία. Οι διασυνδέσεις που δημιούργησε μέσα στα χρόνια τον βοήθησαν να αρχίσει να δημοσιεύει τις πρώτες του ιστορίες. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1836, με το μυθιστόρημα «The Pickwick Papers». Από εκεί και έπειτα η πορεία του προς την κορυφή συνεχίστηκε σταθερά.

Το 1843 δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το «A Christmas Carol», μια σχεδόν θρυλική χριστουγεννιάτικη ιστορία που διαβάζεται, αναπαράγεται και ανασκευάζεται ακόμα. Ένα ακόμα πασίγνωστο έργο του είναι το μυθιστόρημα «Μεγάλες προσδοκίες», που εκδόθηκε το 1861. Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1859, ο Charles Dickens θα δημοσίευε το βιβλίο «A Tale of Two Cities», το διασημότερο ιστορικό μυθιστόρημα της καριέρας του.

Εκτός από την εκτενή λίστα μυθιστορημάτων του, ο Dickens έγραψε επίσης θεατρικές παραστάσεις, ταξιδιωτικά βιβλία αλλά και την αυτοβιογραφία του. Ακόμα περισσότερα από τα έργα του μπορείς να βρεις εδώ.

Το τέλος της ζωής του θα ερχόταν στις 9 Ιουνίου 1870. Παρά την επιθυμία του να ταφεί με μια σεμνή ιδιωτική τελετή, η ταφή του έγινε στο Westminster Abbey, στη «Γωνιά των ποιητών», όπου βρίσκεται ακόμα και σήμερα 150 χρόνια μετά.

Πόσα και ποια βιβλία του Charles Dickens έχετε διαβάσει; Γράψτε την κριτική σας στο Bookfriends.gr