EOS R: Έρχεται η πρώτη full frame mirrorless φωτογραφική της Canon!

Περίληψη: Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, λέει το γνωμικό, και στην περίπτωση της Canon ο...

Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, λέει το γνωμικό, και στην περίπτωση της Canon ο «καπνός», δηλαδή οι φήμες ότι η εταιρεία είχε ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός καινούργιου αισθητήρα για full frame mirrorless σώμα, υπήρχε από το χειμώνα του 2016. Η αποκάλυψη της «φωτιάς» έγινε τελικά στις αρχές του Σεπτέμβρη, με την Canon να ανακοινώνει τη νέα σειρά full frame mirrorless φωτογραφικών μηχανών, την EOS R. Σε πρώτη φάση, το σύστημα θα προσφέρει ένα σώμα ενώ θα υποστηρίζεται από μία νέα σειρά φακών, που θα χρησιμοποιούν την καινούργια μοντούρα RF.Στην καρδιά του νέου συστήματος βρίσκονται ο καινούργιος full frame αισθητήρας (24x36mm) ανάλυσης 30,3MP και ο επεξεργαστής εικόνας DIGIC 8, που φροντίζουν για την απαράμιλλη ποιότητα του συστήματος σε φωτογραφία και βίντεο. O συνδυασμός τους προσφέρει δυναμικό εύρος από 100-40.000 ISO (50-102.400 extended), χρόνο εκκίνησης μόλις 0,9sec, χρόνο εστίασης 0,05sec και ταχύτητα φωτογράφισης στα 8 καρέ (5 καρέ με AF) το δευτερόλεπτο (για έως 47 RAW ή 100 JPEG στη μέγιστη ποιότητα). Σε ό,τι αφορά στο βίντεο, έχουμε εγγραφή 4Κ στα 30fps με 12 στοπ δυναμικό εύρος (σε ISO 400) και υποστήριξη C-Log.Πρωτοποριακό είναι και το σύστημα αυτόματης εστίασης το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία Dual Pixel CMOS phase detection της εταιρείας, προσφέροντας συνολικά 5.655 σημεία εστίασης και 384 ζώνες φωτομέτρησης, με εύρος λειτουργίας από -6 EV έως +18 EV.Η μοντούρα, την οποία η Canon χαρακτηρίζει ως επαναστατική, διαθέτει διάμετρο 54mmμικρή εστιακή απόσταση (20mm) και 12 ηλεκτρικές επαφές προσφέροντας έτσι την ταχύτερη επικοινωνία φακού/σώματος που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα σε φωτογραφική μηχανή. Εξυπακούεται ότι υπάρχει συμβατότητα με τους υπάρχοντες φακούς EF/EF-S της Canon μέσω αντάπτορα.Το σώμα της πρώτης EOS R είναι κατασκευασμένο από κράμα μαγνησίου, είναι πλήρως αδιάβροχο και ανθεκτικό στη σκόνη, ενώ ζυγίζει μόλις 660 γραμμάρια (με μπαταρία). Διαθέτει προηγμένο OLED ηλεκτρονικό σκόπευτρο, 0,5 ιντσών, ανάλυσης 3,69 εκατ. κουκίδων, με κάλυψη 100% του κάδρου και μεγέθυνση 0,76x. Στην πλάτη υπάρχει μία Vari-angle οθόνη αφής, διαγωνίου 3,15 ιντσών, η οποία σου επιτρέπει να έχεις άμεσο έλεγχο όλων των ρυθμίσεων, να καδράρεις από κάθε πιθανή γωνία και να εστιάζεις με απλό Touch and Drag.Δίπλα στο κλείστρο θα βρεις μίι ακόμα βοηθητική οθόνη Dot-Matrix, η οποία προβάλει όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για το mode λειτουργίας της κάμερας και τις ρυθμίσεις, ενώ δεξιά του EVF υπάρχει η καινούργια Multi-Touch μπάρα αφής, για γρήγορη αλλαγή των ρυθμίσεων, χωρίς να διακόψεις την σκόπευση από το EVF. Φυσικά από τις ευκολίες της φωτογραφικής δεν λείπουν τα πλήρως παραμετροποιήσιμα χειριστήρια, η υποστήριξη φόρτισης USB, η πλήρως αθόρυβη λειτουργία του κλείστρου, η έξοδος HDMI (σήμα 4:2:2 10-bit) και φυσικά η συνδεσιμότητα Wi-Fi και Bluetooth.

Οι φακοί

Το λανσάρισμα του σώματος θα γίνει με ένα φακό, τον σταθερό RF 50mm F1.2L USM, ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα το σύστημα θα εμπλουτιστεί με ακόμα τρεις φακούς – ένα σταθερό και δύο ζουμ. Πιο συγκεκριμένα:Canon RF 50mm F1.2L USMO πιο κλασσικός Prime φακός θα είναι αυτός που θα συνοδεύει το σώμα στο λανσάρισμα του. Μάλιστα πρόκειται για φακό με F/1.2, που τον καθιστά τον ταχύτερο στην κατηγορία του. Αποτελείται από 15 οπτικά στοιχεία σε 9 ομάδες και διάφραγμα 10 λεπίδων. Μπορεί να εστιάσει από τα 40 εκατοστά και προσφέρει μέγιστη μεγέθυνση 0,19x. Έχει μήκος 108mm, διάμετρο 89,8mm, ζυγίζει 950 γραμμάρια, ενώ δέχεται φίλτρα των 77mm.Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STMΟ δεύτερος σταθερός φακός του συστήματος έχει Macro χαρακτήρα, ενώ είναι επίσης πολύ φωτεινός με F/1.8. Αποτελείται από 11 οπτικά στοιχεία σε 9 ομάδες, διάφραγμα 9 λεπίδων και διαθέτει υβριδικό σύστημα σταθεροποίησης. Μπορεί να εστιάσει από τα 17 εκατοστά και προσφέρει μέγιστη μεγέθυνση 0,5x. Έχει μήκος 62,8mm, διάμετρο 74,4mm, ζυγίζει 305 γραμμάρια ενώ δέχεται φίλτρα των 52mm. Θα λανσαριστεί τον ερχόμενο Δεκέμβρη.Canon RF 28-70mm F2L USM Άλλη μια πρωτιά του συστήματος, αφού για πρώτη φορά ο κλασσικός ζουμ των περισσοτέρων επαγγελματιών έρχεται με F/2. Αποτελείται από 19 οπτικά στοιχεία σε 13 ομάδες και διάφραγμα 9 λεπίδων. Μπορεί να εστιάσει από τα 39 εκατοστά και προσφέρει μέγιστη μεγέθυνση 0,18x. Έχει μήκος 139,8mm, διάμετρο 103,8mm, ζυγίζει 1.430 γραμμάρια, ενώ δέχεται φίλτρα των 95mm. Θα λανσαριστεί το Δεκέμβρη.Canon RF 24-105mm F4L IS USMΟ δεύτερος ζουμ του συστήματος θα απευθύνεται περισσότερο σε κινηματογραφιστές. Αποτελείται από 18 οπτικά στοιχεία σε 14 ομάδες και διάφραγμα 9 λεπίδων, ενώ διαθέτει υβριδικό σύστημα σταθεροποίησης. Μπορεί να εστιάσει από τα 45 εκ. και προσφέρει μέγιστη μεγέθυνση 0,24x. Έχει μήκος 107,3mm, διάμετρο 83,5mm, ζυγίζει 700 γραμμάρια ενώ δέχεται φίλτρα των 77mm. Θα λανσαριστεί το Δεκέμβρη.

Digital Photo Professional Express [DPP]

Εκτός από όλα τα παραπάνω η Canon ανακοίνωσε παράλληλα και μια νέα εφαρμογή για iPad, την Digital Photo Professional Express, η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για την προβολή και επεξεργασία των αρχείων Raw των φωτογραφικών μηχανών EOS και EOS R. Η νέα εφαρμογή θα συνεργάζεται με το υπάρχον Canon Camera Connect app, για την ασύρματη μεταφορά των φωτογραφιών στο iPad, τις οποίες, αφού επεξεργαστείς, θα μπορείς να αποθηκεύσεις στο Cloud, στο PC ή πίσω στην φωτογραφική μηχανή. Αν όλα τα παραπάνω σε έψησαν για τις δυνατότητες του νέου φωτογραφικού συστήματος της Canon, μείνει συντονισμένος στο Public Blog και στο public.grγια να είσαι ο πρώτος που θα παραγγείλει τη νέα EOS R, μόλις γίνει διαθέσιμη στη χώρα μας!