Chernobyl: Το HBO αναβιώνει την καθηλωτική ιστορία πυρηνικής καταστροφής

Περίληψη: Λίγα ατυχήματα στην ανθρώπινη ιστορία έχουν προκαλέσει τον αντίκτυπο που είχε το ολέθριο ατύχημα στον...

Λίγα ατυχήματα στην ανθρώπινη ιστορία έχουν προκαλέσει τον αντίκτυπο που είχε το ολέθριο ατύχημα στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία (μέρος τότε της πρώην Σοβιετικής Ενωσης), όπου μια σειρά θανάσιμων λαθών οδήγησαν στην έκρηξη της 25ης Απριλίου του 1986 - με  συνέπειες που στοίχειωσαν την Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια.

Παρότι οι ακριβείς λεπτομέρειες – και οι επιπτώσεις – των γεγονότων δεν είναι ακόμα και σήμερα πλήρως γνωστές, έχουν γίνει κατά καιρούς πολλές προσπάθειες για την καταγραφή τους. Μια τέτοια είναι και η προσεγμένη μίνι σειρά του HBO «Chernobyl», που μέσα σε 5 επεισόδια δραματοποιεί την ιστορία του πιο θανατηφόρου ραδιενεργού ατυχήματος της ιστορίας. Το αποτέλεσμα είναι μάλλον εξαιρετικό, καθώς η σειρά έφτασε αμέσως στην κορυφή των αξιολογήσεων του IMDB.

Η έρευνα για να δημιουργηθεί ένα τόσο μεγάλο project ξεκίνησε για τους δημιουργούς από το 2014. Για να μπορέσουν να αποδώσουν τα γεγονότα με όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικό τρόπο έπρεπε να διεξάγουν σειρά ερευνών, ξεκινώντας από συνεντεύξεις με ανθρώπους που έζησαν το ατύχημα, συνεχίζοντας σε κυβερνητικά έγγραφα αλλά και πολλά, πολλά βιβλία.

Παρότι οι παραγωγοί του HBO δεν αποκάλυψαν τις πηγές πληροφοριών τους, μια από τις επικρατέστερες είναι το βιβλίο της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς με τίτλο «Τσερνόμπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος». Η βραβευμένη με Νομπέλ Λογοτεχνίας συγγραφέας, δέκα χρόνια μετά το ατύχημα, αποφάσισε να καταγράψει η ίδια το χρονικό του ατυχήματος. Βασίστηκε σε δεκάδες αρχεία νοσοκομείων, ληξιαρχείων, εφημερίδες της εποχής, ενώ διεξήγαγε και πάρα πολλές συνεντεύξεις με πρώην κατοίκους της περιοχής.

Εκατό από αυτές τις μαρτυρίες συνθέτουν το βιβλίο της και δημιουργούν μια πολύ ζωντανή εικόνα της εποχής του ατυχήματος. Μπορεί το βιβλίο να είναι μεν ιστορικό, αλλά ο τρόμος και ο σπαραγμός που περιγράφει ξεπερνά πολλά μυθιστορήματα του είδους, καθώς η πραγματικότητα του Τσερνόμπιλ αποδείχθηκε βιαιότερη από τη φαντασία του ανθρώπινου νου.

Αν είσαι έτοιμος να ζήσεις την συνταρακτική ιστορία της πυρηνικής έκρηξης, όπως την έζησαν οι κάτοικοι του Πριπιγιάτ, τότε μπορείς να βρεις το βιβλίο της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά στα καταστήματα Public και στο public.gr.

Μια ιστορία για τη φρικώδη πυρηνική καταστροφή του 1986, που ωστόσο αγγίζει κάθε καταστροφή, φυσική ή ηθική, που έχει ήδη συμβεί - ή συμβαίνει ξανά τώρα καθώς μιλάμε.

Το Public χαρίζει σε πέντε (5) τυχερούς πέντε (5) αντίτυπα του βιβλίου. Ο διαγωνισμός θα λήξει την Τετάρτη 19 Ιουνίου. Πολλαπλές συμμετοχές δεν λαμβάνονται υπόψιν.

Η κλήρωση έγινε και οι νικητές είναι:

Μαρία Φορέτη

Δημήτρης Κόκκορης

Μάριος Ταράκης

Ευαγγελία Παρτούνη

Παναγιώτης Μπούνης