Νέος browser από το DuckDuckGo έρχεται στους Mac

Περίληψη: Ο νέος browser DuckDuckGo έρχεται και για τους υπολογιστές της Apple και είναι εξαιρετικά ασφαλής και στοχεύει στην προστασία των δεδομένων των χρηστών.

Το DuckDuckGo ξεκίνησε την καριέρα του ως μια νέα μηχανή αναζήτησης, ως απάντηση στη μηχανή αναζήτησης της Google, η οποία καταγράφει όλες τις αναζητήσεις και τις επισκέψεις που κάνουν οι χρήστες σε οποιοδήποτε site. Δεν είναι κάτι καινούριο μιας και υπάρχει εδώ και σχεδόν 15 χρόνια, αλλά μέχρι πρότινος «περιοριζόταν» στην αναζήτηση. Διαθέτει επεκτάσεις (add-ons) για όλους τους μεγάλους browsers όπως ο Chrome, ο Firefox, το Safari. Αργότερα δημιούργησε «ειδικούς» browsers για κινητά, τόσο στο iOS όσο και στο Android. Το μεγάλο selling point του DuckDuckGo είναι το «privacy», η ανωνυμία και η προστασία των αναζητήσεων αλλά και των επισκέψεων όλων των χρηστών. Η εταιρεία, για να σε προλάβουμε, δεν ανήκει ούτε στη Google, ούτε στο Yahoo, ούτε σε καμία άλλη μεγάλη πολυεθνική.

Τώρα έρχεται η ώρα για το desktop και, πιο συγκεκριμένα, για τους browsers για υπολογιστές Mac desktop (και laptop). Μάλιστα, η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει πως ο νέος browser είναι σχεδιασμένος για να χρησιμοποιείται επί καθημερινής βάσεως και είναι «ο μόνος που προστατεύει πραγματικά την 'ιδιωτικότητα' [των χρηστών]».

Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του, η DuckDuckGo αναφέρει πως θα ρυθμίζει αυτομάτως τα γνωστά pop-ups για τη «συμφωνία» στη χρήση των cookies, τα οποία βλέπουμε τον τελευταίο καιρό σε όλα τα sites. Παράλληλα θα μπλοκάρει trackers και θα επιτρέπει στους χρήστες του να καθαρίζουν τα αποθηκευμένα δεδομένα από οποιαδήποτε ιστοσελίδα, αλλά θα χρησιμοποιεί και (κρυπτογραφημένη) σύνδεση https όπου είναι διαθέσιμη. Επίσης διαθέτει password manager το οποίο θα μπορεί να εισάγει δεδομένα από άλλους browsers αλλά και άλλες υπηρεσίες όπως το 1Password ή το LastPass. Η λειτουργία αυτή δεν είναι ακόμη διαθέσιμη, αλλά θα είναι σύντομα, σε επόμενη έκδοση – η τωρινή είναι ακόμη σε φάση beta.

duckduckgo-ft

Για να μπούμε λίγο στα «ενδότερα» του νέου browser, προφανώς η DuckDuckGo δεν δημιούργησε ένα νέο browser εκ του μηδενός. Όπως πολλοί άλλοι, μέχρι και η ίδια η Microsoft η οποία βάσισε τον Edge στη «μηχανή» Chromium της Google, έτσι και οι προγραμματιστές του DuckDuckGo βασίστηκαν στη «μηχανή» WebKit της Apple για τον δικό τους browser (μέσω του API WKWebView). Με αυτό τον τρόπο γλυτώνουν ένα τεράστιο κομμάτι δουλειάς, ενώ κάθε update της Apple θα διασφαλίζει και τον browser της DuckDuckGo, τόσο από άποψης ασφάλειας όσο και νέων χαρακτηριστικών, αλλά και υποστήριξης νέων λειτουργιών σε HTML, CSS και JavaScript.

Στην ίδια ανακοίνωση, η DuckDuckGo αναφέρει πως σύντομα θα δούμε και την έκδοση του browser για Windows! Αν κάνουμε το λογικό άλμα, η πιο πιθανή πορεία της DuckDuckGo θα είναι, στην περίπτωση των Windows να χρησιμοποιήσει τη «μηχανή» της Microsoft, το WebView2, στο οποίο βασίζεται ο Edge (και η οποία, όπως προείπαμε, βασίζεται στο Chromium της Google). Όπερ σημαίνει, βεβαίως, πως οι δύο εκδόσεις του browser της DuckDuckGo (για Windows και για macOS) θα έχουν (μάλλον) το ίδιο όνομα, όμως θα διαφέρουν σε κάποια χαρακτηριστικά, μιας και θα βασίζονται σε διαφορετικές «μηχανές». Αλλά… μπρος στα κάλλη τι είν' ο πόνος, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός. Ή, στην προκειμένη περίπτωση, μπροστά στην ασφάλεια, τι είναι μερικές διαφορές; Στο κάτω κάτω, πόσοι άνθρωποι εναλλάσσονται μεταξύ macOS και Windows, για να δουν τη διαφορά;