Apple Unleashed / Τα νέα MacBook Pro με Apple Silicon μόλις ανακοινώθηκαν

Περίληψη: Η Apple ανακοίνωσε τους νέους επεξεργαστές M1 Pro και M1 Max, τα ανασχεδιασμένα MacBook Pro 14 και MacBook Pro 16 και τα AirPods Pro 3rd Gen. Γνώρισέ τα όλα!

Το δεύτερο φθινοπωρινό ραντεβού μας με την Apple μόλις ολοκληρώθηκε! Η Apple μας υποδέχθηκε για ακόμα μία φορά στο Apple Park (ψηφιακά φυσικά!) για τη διεξαγωγή του Unleashed. Η εκδήλωση τελείωσε πριν από λίγα λεπτά και σε αυτή πρωταγωνίστησαν τα νεότερα MacBook Pro, οι ισχυρότεροι επεξεργαστές Apple M1 και η τρίτη γενιά AirPods. Πάμε να δούμε αναλυτικά όλα όσα ανακοίνωσε η Apple.

Apple M1 Pro και M1 Max

Πριν δούμε τα πλήρως ανασχεδιασμένα MacBook Pro, η Apple μας σύστησε την εξέλιξη των Apple Silicon SoCs. Στο Unleashed παρουσιάστηκαν οι Apple M1 Pro και M1 Max, οι οποίοι βασίζονται στην ίδια αρχιτεκτονική με τον M1, αλλά ανεβάζουν δραματικά τις επιδόσεις! Ο M1 Pro διαθέτει 10 επεξεργαστικούς πυρήνες, με 8 πυρήνες υψηλής απόδοσης και 2 πυρήνες χαμηλές ενεργειακής κατανάλωσης, και 16πύρηνη GPU. Συνολικά, στο SoC βρίσκονται 33,7 δισεκατομμύρια transistors και η απόδοση του chip είναι 70% μεγαλύτερη από τον M1.
 

Ο Apple M1 Max είναι ακόμα πιο εντυπωσιακός! Εξοπλίζεται και αυτός με 10πύρηνο επεξεργαστή, ενώ η GPU είναι 32 πυρήνων. Ο M1 Max μπορεί να υποστηρίξει έως και 64GB μνήμης συστήματος, ενώ το σύνολο των transistors φτάνει τα 57 δισεκατομμύρια! Η ισχύς, όμως, είναι μόνο μία πλευρά του νομίσματος. Οι νέοι επεξεργαστές της Apple ηγούνται και στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης, προσφέροντας την καλύτερη αναλογία απόδοσης ανά ισχύ (performance/watt) στην κατηγορία τους. 

MacBook Pro με νέο design και Apple Silicon

Τα δύο νέα chips θα χρησιμοποιηθούν στα ολοκαίνουργια MacBook Pro. Στο Unleashed, η Apple ανακοίνωσε τα πλήρως ανασχεδιασμένα MacBook Pro, σε εκδόσεις 14ʺ και 16ʺ. Η οθόνη είναι ίσως το εντυπωσιακότερο κομμάτι των νέων laptops καθώς η Apple χρησιμοποιεί Mini LED τεχνολογία για πρώτη φορά στους φορητούς υπολογιστές της. Η Liquid Retina XDR οθόνες των MacBook Pro 14 και 16 είναι διαγωνίου 14,2 και 16,2 ιντσών αντίστοιχα, με αναλογία πλευρών 16:10, και υποστηρίζουν μεταβαλλόμενο ρυθμό ανανέωσης μέχρι και 120Hz! Η Apple μίκρυνε τα bezels και «ψήλωσε» την οθόνη, έτσι στην κορυφή του πάνελ υπάρχει ένα notch για την FaceTime κάμερα ανάλυσης 1080p.

Μία ακόμα σημαντική αλλαγή στα νέα Pro laptops είναι η συνδεσιμότητα. Μπορεί η θύρα USB-C με Thunderbolt να είναι ιδιαίτερα ευέλικτη, αλλά δεν είναι ακόμα καθολική λύση. Έτσι, η Apple αποφάσισε να επαναφέρει στα MacBook Pro μερικές θύρες που θα φανούν εξαιρετικά χρήσιμες σε επαγγελματίες και μη. Τα νέα MacBook Pro 14 και 16 εξοπλίζονται με 3 θύρες Thunderbolt 4, θύρα HDMI, υποδοχή για κάρτες SD, ενώ στα αριστερά της συσκευής κάνει την επανεμφάνισή του το MagSafe, το οποίο υποστηρίζει πλέον fast charging. Μέσα σε μόλις 30 λεπτά φόρτισης μπορείς να γεμίσεις τη μπαταρία μέχρι και 50%. Επιπλέον, χάρη στα εξαιρετικά ενεργειακά χαρακτηριστικά των M1 Pro και M1 Max, η αυτονομία του MacBook Pro 14 φτάνει μέχρι τις 17 ώρες και αυτή του MacBook Pro 16 αγγίζει τις 21 ώρες, παρά τις σημαντικά αυξημένες επιδόσεις. Η τελευταία αλλαγή εντοπίζεται στο πληκτρολόγιο. Η Apple αποφάσισε να καταργήσει την Touch Bar και να επαναφέρει τα πλήκτρα λειτουργιών στην κορυφή.

AirPods 3rd Gen και HomePod Mini σε νέα χρώματα

Το Unleashed ξεκίνησε με μουσική από την Apple. Στην εκδήλωση γνωρίσαμε τα νέα χρώματα στα οποία θα γίνει διαθέσιμο το ασύρματο ακουστικό HomePod Mini και είδαμε πως η Siri θα μπορεί να δημιουργήσει αυτόματες playlists ανάλογα με τη διάθεση ή τη δραστηριότητά σου.

Ακόμα πιο σημαντική είναι η εμπειρία της μουσικής που σε ακολουθεί παντού όμως. Γι’ αυτό και στο Unleashed η Apple παρουσίασε τα AirPods 3ης γενιάς. Τα νέα ασύρματα ακουστικά της Apple διαθέτουν βελτιωμένο design, που εφαρμόζει καλύτερα στο αυτί σου, υποστηρίζουν Spatial Audio, είναι ανθεκτικά σε νερό και ιδρώτα και η αυτονομία τους φτάνει τις 6 ώρες. Όταν χρειαστεί να τα φορτίσεις, η θήκη προσφέρει 4 ακόμα φορτίσεις, ενώ η ίδια η θήκη μπορεί να φορτίσει ασύρματα και είναι συμβατή με αξεσουάρ MagSafe.

Για όλες τις λεπτομέρειες κυκλοφορίας των MacBook Pro 16, MacBook Pro 14 και AirPods 3rd Gen μείνε συντονισμένος στο Public.gr ή στο Public Blog.