Asus ROG Zephyrus G14 / Ένα laptop για να τα… παίξεις!

Περίληψη: Θες gaming εμπειρία like never before; Το κορυφαίο Asus ROG Zephyrus G14 είναι αυτό που ψάχνεις!

Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που laptop και gaming δεν πήγαιναν μαζί. Τώρα οι αμιγώς gaming φορητοί υπολογιστές είναι «θηρία» επιδόσεων σε σημείο που κάνουν τα μεγαλύτερα-desktop-«ξαδέρφια» τους να... ζηλεύουν.

Ακριβώς σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το Asus ROG Zephyrus G14. Απλά και μόνο το ROG στο όνομά του αρκεί για να εξαφανίσει κάθε ίχνος αμφιβολίας. ROG σημαίνει «Republic of Gamers» και οι γνωρίζοντες απλά πίνουν νερό στο όνομά του. Για τους μη γνωρίζοντες, ας εξηγήσουμε το όνομα ROG δημιουργήθηκε από την Asus με στόχο την κατασκευή των πιο ισχυρών και ευέλικτων gaming laptops στον κόσμο. Πρόκειται για premium συσκευές που εκτοξεύουν την gaming εμπειρία, διαθέτουν τις καλύτερες οθόνες, το καλύτερο hardware και καινοτόμες λύσεις ψύξης που φέρνουν την απόδοση σε νέα ύψη!

Αρκετά όμως με τα προκαταρκτικά. Πάμε να δούμε το σούπερ ROG Zephyrus G14 της Asus (μοντέλο GA401QM-HZ024T). Αν και ο Βενιαμίν της κατηγορίας (η σειρά περιλαμβάνει μοντέλα από 14 έως 17 ίντσες), συνεχίζει και πετά σαν τον Ζέφυρο, τον μυθικό θεό του δυτικού ανέμου (από όπου πήρε και το όνομά του), με τις επιδόσεις και τα χαρακτηριστικά του. Όπως λέει και η Asus, πρόκειται για το πιο ισχυρό gaming laptop αυτής της κατηγορίας!

Πριν μπούμε στα ενδότερα, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στη σχεδίαση του μηχανήματος, η οποία αξίζει τον θαυμασμό μας. Είναι κατασκευασμένο από κράμα μαγνησίου αλουμίνιου με ειδικές ενισχύσεις, που το καθιστούν ανθεκτικό και στιβαρό αλλά συνάμα ελαφρύ. Ξεκινώντας από την οθόνη, να πούμε ότι είναι διαγωνίου 14 ιντσών, ανάλυσης Full HD και IPS για απρόσκοπτη προβολή από οποιαδήποτε γωνία και 144Hz ρυθμό ανανέωσης για εκπληκτική αντίθεση χωρίς ενοχλητικό lagging. Μην αφήνεις όμως τις 14 ίντσες να σε πτοούν. Αυτό το laptop έχει φτιαχτεί για να το παίρνεις μαζί σου. Άλλωστε ζυγίζει μόλις 1,7 κιλά. Όταν όμως είσαι σπίτι μπορείς να απολαμβάνεις τα παιχνίδια σου σε επικές διαστάσεις, συνδέοντάς το μέσω HDMI στην τεράστια τηλεόρασή σου.

Εργοστάσιο επιδόσεων

Όλα αυτά βέβαια δεν θα ήταν εφικτά χωρίς κορυφαίο hardware. Στην καρδιά του Asus ROG G14 «χτυπά» ο οκταπύρηνος επεξεργαστής AMD Ryzen 7 5800HS στα 4,4GHz. Πρόκειται για έναν από τους πιο προηγμένους επεξεργαστές στην αγορά που είναι κατασκευασμένος με τη θρυλική αρχιτεκτονική Zen 3. Οι επεξεργαστές αυτοί είναι σχεδιασμένοι ειδικά για τους απαιτητικούς gamers, προσφέροντας κορυφαίες επιδόσεις, μειωμένες καθυστερήσεις και ταυτόχρονα αποτελεσματική διαχείριση ενέργειας.

Η κάρτα γραφικών που είναι υπεύθυνη για ό,τι βλέπεις στην οθόνη δεν είναι άλλη από την GeForce RTX 3060, η οποία βασίζεται στη νέα αρχιτεκτονική «Ampere» της NVIDIA και ενσωματώνει 3.584 πυρήνες CUDA, Ray Tracing πυρήνες 2ης γενιάς και Tensor πυρήνες 3ης γενιάς ενώ διαθέτει 6GB μνήμης GDDR6 με εύρος διαύλου 192-bit. Φυσικά υποστηρίζει το πρότυπο PCI Express 4.0.

Σε όλα τα παραπάνω πρόσθεσε τα 16GB RAM και 1 ολόκληρο TB δίσκο M.2 NVMe PCIe 3.0 SSD και αντιλαμβάνεσαι ότι δεν μιλάμε για ένα συνηθισμένο μηχάνημα.

Και εάν αναρωτιέσαι πώς θα συνδεθείς, σπεύδουμε να σε καθησυχάσουμε! Το Asus ROG Zephyrus G14 είναι εξοπλισμένο με το πιο πρόσφατο πρωτόκολλο Wi-Fi 6 (802.11ax), για απίστευτα γρήγορη σύνδεση και μηδενική καθυστέρηση. Ό,τι δηλαδή χρειάζεσαι στο online gaming!

Δώσε τη δική σου πινελιά

Συγκεκριμένα μοντέλα της σειράς ROG Zephyrus G14 εξοπλίζονται με την τεχνολογία AniMe Matrix LED display στο πίσω μέρος της οθόνης. Πρόκειται για έναν «πίνακα» από 1.215 μικροσκοπικά LED, τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν να δείχνουν συγκεκριμένες εικόνες, animations ή εφέ που να ταιριάζουν με τη μουσική που αναπαράγεται από τα ηχεία. Και μια που αναφερθήκαμε στα ηχεία, να πούμε ότι και ο ήχος του Asus ROG Zephyrus G14 είναι παρόμοιας ποιότητας με τα υπόλοιπα υποσυστήματα. Έτσι προσφέρει εικονικό surround 5.1.2 καναλιών, που τροφοδοτείται από την τεχνολογία Dolby Atmos για να σε βάλει κυριολεκτικά στο επίκεντρο της δράσης.

To Zephyrus G14 έρχεται με ένα ασυμβίβαστο πληκτρολόγιο, το οποίο ενσωματώνει λειτουργίες πλήρους μεγέθους σε πολύ μικρότερο χώρο. Μάλιστα πρόκειται για τον πρώτο φορητό υπολογιστής ROG που διαθέτει αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων επάνω στο κουμπί λειτουργίας, καθιστώντας το άνοιγμα από κατάσταση sleep τόσο απλό και γρήγορο όσο το άνοιγμα ενός smartphone. Το layout των πλήκτρων είναι εμπνευσμένο από κανονικά πληκτρολόγια desktop, διαθέτει αποκλειστικά πλήκτρα για την ένταση και τη σίγαση του μικροφώνου, η τεχνολογία Overstroke εξασφαλίζει ταχύτερη απόκριση ενώ χάρη στη σχεδίαση ErgoLift το πληκτρολόγιο είναι ελαφρά υπερυψωμένο για πληκτρολόγηση πιο άνετη από ποτέ.

Τέλος η φιλοσοφία Intelligent Cooling της ASUS, που ενσωματώνεται στα συστήματα ROG, εξασφαλίζει απόλυτα δροσερό μηχάνημα, ανεξάρτητα από το εάν βλέπεις ταινία, αν σερφάρεις ανέμελα στο Web ή αν εξοντώνεις ανελέητα τους εχθρούς στο τελευταίο τρισδιάστατο αγαπημένο σου game.

Διπλοί αθόρυβοι ανεμιστήρες παράγουν εντυπωσιακή ροή αέρα μέσα στο λεπτό πλαίσιο ενώ το λογισμικό ROG Armory Gate φροντίζει συνεχώς για την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στις επιδόσεις και τη σωστή ψύξη!