Chrome OS Mini Guide / 5+1 tricks για το νέο σου Chromebook

Περίληψη: Άφησες τα Windows ή το macOS για χάρη των Chromebooks; Τότε δες μερικά πολύ έξυπνα tips που συγκεντρώσαμε για το Chrome OS!

Τα Chromebooks κερδίζουν κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στους υπολογιστές. Το λειτουργικό της Google είναι ελαφρύ, εύκολο στη χρήση και πλήρες σε δυνατότητες. Το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα έκανε τους υπολογιστές με Chrome OS ακόμα πιο δημοφιλείς και σήμερα τα Chromebooks βρίσκονται στα χέρια πολλών μαθητών και φοιτητών. Με το ενδιαφέρον να μεγαλώνει γύρω από την πλατφόρμα, τι θα έλεγες να δούμε μερικά «κόλπα», που θα σε βοηθήσουν να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες του νέου σου Chromebook;

Καταγραφή οθόνης!

Μια αγαπημένη συνήθεια πολλών μαθητών και φοιτητών είναι να καταγράφουν τα μαθήματα που παρακολουθούν online, για να μπορέσουν να τα δουν ξανά στο μέλλον και να τους βοηθήσουν με τις σημειώσεις τους. Το ήξερες ότι το Chrome OS έχει ενσωματωμένη λειτουργία screen recording; Αν θες να καταγράψεις κι εσύ βίντεο από την οθόνη, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πατήσεις Ctrl+Shift+Show Windows ή να ανοίξεις τα quick settings και να κάνεις κλικ στην επιλογή Screen capture.

Άνοιξε πολλαπλά desktops!

Το Chrome OS, όπως και τα Windows, υποστηρίζει τη δημιουργία πολλαπλών εικονικών desktops. Αυτό εξυπηρετεί την καλύτερη οργάνωση των εργασιών που πραγματοποιείς στο υπολογιστή και για να το χρησιμοποιήσει πατάς απλά το πλήκτρο Show Windows. Αυτό δεν θα σου δείξει μόνο τις ανοιχτές εφαρμογές αλλά θα σου δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσει πολλαπλά “Desks”, όπως τα ονομάζει η Google. Πάτα απλώς το πλήκτρο “+” για να προσθέσεις ένα νέο desk.

Προστασία ματιών

Όλα τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα, είτε για υπολογιστή είτε για smartphone, έχουν μια λειτουργία που ονομάζεται “Night Light” ή κάτι παρόμοιο. Μέσω αυτής μειώνεται το βλαβερό φως της οθόνης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στο Chrome OS η επιλογή αυτή βρίσκεται στα quick settings. Αν δεν θες απλώς να την ενεργοποιήσεις αλλά να ρυθμίσεις ένα πρόγραμμα αυτόματης ενεργοποίησης, τότε πρέπει να ανοίξεις την εφαρμογή ρυθμίσεων και στην ενότητα Device>Display να ορίσεις το πρόγραμμα που σε βολεύει.

Σκανάρισμα QR κωδικών

Μπορεί η κάμερα ενός laptop να χρησιμοποιείται συνήθως για video κλήσεις αλλά στα Chromebooks έχει κι άλλες δυνατότητες. Η εφαρμογή κάμερας του λειτουργικού έχει ένα εικονίδιο για σάρωση κωδικών QR, το οποίο κάνει ακριβώς αυτό που λέει και το όνομά του. Αν έχεις μια συσκευή όπως το περιστρεφόμενο laptop Asus Chromebook Flip C214, με δύο κάμερες ή το tablet Lenovo IdeaPad Duet Chromebook, αυτή η λειτουργία μπορεί να σου φανεί πολύ χρήσιμη!

Σύνδεση με Android smartphone

Από τη στιγμή που το Chrome OS και το Android έχουν δημιουργηθεί από τη Google, η εταιρία έχει φροντίσει τα δύο λειτουργικά να συνεργάζονται στενά. Πέρα από τη δυνατότητα που έχουν τα Chromebooks να «τρέχουν» Android apps, το Android smartphone μπορεί να συνδεθεί με το laptop σου έτσι ώστε οι δύο συσκευές να επικοινωνούν απρόσκοπτα. Για να συνδέσεις τις δύο συσκευές, πήγαινε στις ρυθμίσεις του Chromebook, βρες την επιλογή Connected devices και επίλεξε Android phone. Όταν το smartphone συνδεθεί, το ιστορικό του Chrome συγχρονίζεται αυτόματα, οι ειδοποιήσεις έρχονται στο laptop και ενεργοποιούνται πολλές ακόμα δυνατότητες.

Αυτόματη εναλλαγή wallpaper

Το τελευταίο μας «κόλπο» δεν είναι τόσο χρηστικό είναι περισσότερο... fun. Κάνοντας δεξί κλικ στο desktop και πηγαίνοντας στην επιλογή Set Wallpaper μπορείς να επιλέξεις ένα πανέμορφο φόντο από τα χιλιάδες διαθέσιμα. Σε μερικές από τις κατηγορίες με wallpapers υπάρχει η επιλογή για αυτόματη ανανέωση, η οποία λέγεται Daily Refresh. Ενεργοποιώντας την θα έχεις κάθε μέρα ένα «φρέσκο» wallpaper στην οθόνη του Chromebook σου.

Πιστεύουμε πως τα παραπάνω tips θα σε βοηθήσουν να χρησιμοποιήσεις ακόμα πιο αποδοτικά το Chromebook σου. Για ακόμα περισσότερους οδηγούς τεχνολογίας μείνε συντονισμένος στο Public Blog!