Computex 2021 / Οι μεγαλύτερες ανακοινώσεις από τη virtual έκθεση

Περίληψη: Μπορεί η Computex να μη πραγματοποιήθηκε με την παρουσία κοινού στην Ταιβάν, δεν έλειψαν όμως οι μεγάλες ανακοινώσεις. Ας δούμε τις σημαντικότερες!

Η μεγαλύτερη έκθεση γύρω από το computer hardware είναι κάθε χρόνο η Computex. Το φετινό event διεξήχθη μόνο διαδικτυακά, με τις εταιρίες να κάνουν τις παρουσιάσεις ψηφιακά. Η virtual Computex 2021 είχε το ίδιο ενδιαφέρον με κάθε άλλη χρονιά, παρά τις συνθήκες, με ανακοινώσεις πολλές και σημαντικές. Οι σημαντικότερες ήρθαν από τις 3 μεγάλες εταιρίες hardware, την Intel, την Nvidia και την AMD. Πάμε να δούμε αναλυτικά τι νέο παρουσιάστηκε!

Η Nvidia ανακοίνωσε τις RTX 3080 Ti και RTX 3070 Ti


Το μεγαλύτερο μέρος της παρουσίασης της Nvidia αφιερώθηκε στις νέες κάρτες γραφικών για desktop υπολογιστές. Η Nvidia ανακοίνωσε τις RTX 3080 Ti και RTX 3070 Ti, οι οποίες θα προσφέρουν βελτιωμένες επιδόσεις σε σχέση με τα αντίστοιχα μη-Ti μοντέλα αυτής της γενιάς. Σε σχέση με παλιότερες κάρτες, τα δύο μοντέλα προσφέρουν δύο φορές ταχύτερη απόδοση από τις GTX 1080 Ti και GTX 1070 Ti, που κυκλοφόρησαν το 2017.

Η Nvidia αναφέρθηκε επίσης και στα νέα παιχνίδια που θα αποκτήσουν υποστήριξη για ray tracing ή/και DLSS. Τα Rainbow Six: Siege και Red Dead Redemption 2 είναι δύο σημαντικοί τίτλοι που σύντομα θα υποστηρίζουν DLSS. RTX On θα έχουν τα Icarus First Cohort και Dying: 1983. Τέλος το Doom Eternal θα αποκτήσει και DLSS και RTX γραφικά.

AMD: Radeon 6000M GPUs, Ryzen 5000 APUs και FidelityFX Super Resolution


Γεμάτη με πολλές ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις ήταν η παρουσίαση της AMD. Για τους desktop χρήστες η πιο ενδιαφέρουσα είδηση είναι ότι οι Ryzen 5000G επεξεργαστές θα γίνουν το καλοκαίρι διαθέσιμοι για αγορά σε κανάλια λιανικής. Τα νέα μοντέλα είναι τα:

  • Ryzen 7 5700G με 8 πυρήνες/16 threads και Radeon Vega 8 GPU 
  • Ryzen 5 5600G με 6 πυρήνες/12 threads και Radeon Vega 7 GPU
  • Ryzen 3 5300G με 4 πυρήνες/8 threads και Radeon Vega 6 GPU

Για τους χρήστες που προτιμούν laptop το μενού είχε μια επίσης «δυνατή» ανακοίνωση. Η AMD παρουσίασε 3 νέες RDNA2 κάρτες γραφκών για laptop, τις Radeon 6600M, 6700M και 6800M. Οι κάρτες αυτές αποτελούν μια μεγάλη επιστροφή για την AMD στην κατηγορία των laptop GPUs, καθώς για πρώτη φορά μετά από χρόνια είναι ανταγωνιστικές με τις προτάσεις της Nvidia.

Τέλος η AMD μίλησε και για το FidelityFX Super Resolution, το αντίπαλο δέος του DLSS που ετοιμάζει. Αυτή η τεχνολογία ενδιαφέρει όλους τους gamers! Μέσω του FSR το παιχνίδι θα «τρέχει» σε χαμηλότερες ρυθμίσεις ποιότητας αλλά η εικόνα θα γίνεται upscale. Έτσι το παιχνίδι θα είναι και ομαλό και θα προσφέρει ποιοτική εικόνα. Αυτό που το κάνει πολύ ενδιαφέρον είναι ότι το FidelityFX Super Resolution θα είναι μια ανοικτή τεχνολογία. Αυτό σημαίνει ότι θα έρθει σε παλιότερες γενιές καρτών της AMD αλλά και της Nvidia. Επιπλέον περιμένουμε να δούμε το FSR και στα PlayStation 5, Xbox Series X|S αλλά και στις επερχόμενες κάρτες γραφικών της Intel.

Ανανεωμένοι Tiger Lake στα 5GHz από την Intel


Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της παρουσίασης της Intel ήταν η αποκάλυψη των ανανεωμένων Intel Tiger Lake επεξεργαστών για laptop. Στην κορυφή της γκάμας είναι ο τετραπύρηνος Core i7-1195G7, ο οποίος μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα μέχρι και τα 5GHz. Στη σειρά i5 ανακοινώθηκε επίσης ο Core i5-1155G7, ο οποίος φτάνει μέχρι τα 4,5GHz. Και οι δύο επεξεργαστές είναι κατασκευασμένοι στην 10nm SuperFin λιθογραφία και διαθέτουν Iris Xe ενσωματωμένες κάρτες γραφικών.

Στην Computex 2021 πήραμε επίσης μια πρώτη γεύση από το επόμενο NUC σύστημα της Intel, το οποίο θα εξοπλίζεται με Intel Tiger Lake-H επεξεργαστές. Το Beast Canyon NUC δεν θα είναι όσο μικρό είχαμε συνηθίσει αλλά θα έχει τη δυνατότητα να συνδυαστεί με εξωτερικές κάρτες γραφικών σε ένα κουτί 8 λίτρων.

Ποια από τις ανακοινώσεις της φετινής virtual Computex 2021 σε εντυπωσίασε περισσότερο;