Το Dell XPS 13 Plus έρχεται με ενδιαφέροντα -και αμφιλεγόμενα- features

Περίληψη: Η νέα προσθήκη στη σειρά XPS της Dell είναι το XPS 13 Plus. Πάμε να το γνωρίσουμε καλύτερα καθώς έχει μεγάλο ενδιαφέρον!

Τα XPS laptops της Dell είναι μία από τις πιο premium επιλογές σε Windows laptop. Από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο μοντέλο, ξεχωρίζουν για την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, τη φορητότητα και τα δυνατά χαρακτηριστικά. Στην CES 2022 η Dell αποφάσισε να ανανεώσει τη γκάμα της με ένα νέο μοντέλο XPS, ανακοινώνοντας το Dell XPS 13 Plus. Το νέο, μικρό XPS δεν θα αντικαταστήσει τη στάνταρ έκδοση, αλλά έρχεται για να δώσει μία ακόμα εναλλακτική στις 13 ίντσες. Οι αλλαγές που περιλαμβάνει, όμως, ίσως δεν εκτιμηθούν από όλους. Πάμε να δούμε αναλυτικότερα τι εννοούμε.

Dell XPS 13 Plus – Ανορθόδοξες σχεδιαστικές επιλογές

Πριν δούμε τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του μηχανήματος, ας δούμε ποιες είναι αυτές οι αμφιλεγόμενες σχεδιαστικές αλλαγές στις οποίες αναφερόμαστε. Όλες γίνονται εμφανείς με το που σηκώσει κάποιος την οθόνη και αποκαλυφθεί το πληκτρολόγιο. Η πρώτη σημαντική αλλαγή είναι, όπως θα προσέξεις, η απουσία διακριτού trackpad. Η επιφάνεια κάτω από το πληκτρολόγιο καλύπτεται πλήρως από γυαλί και λειτουργεί όλη ως trackpad! Η αίσθηση «κλικ» δίνεται από εναν μηχανισμό ανάδρασης καθώς η επιφάνεια δεν πιέζεται σε κάποιο σημείο της.

Πάνω από το πληκτρολόγιο υπάρχει ακόμα μία τροποποίηση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Αντί για κλασικά πλήκτρα F1-F12 και Escape, η Dell έχει τοποθετήσει capacitive πλήκτρα αφής. Κάτι σαν την Touch Bar των παλιότερων MacBooks δηλαδή, χωρίς την έξτρα χρησιμότητα μίας πλήρους οθόνης όμως. Και την ώρα που ακόμα και η Apple αποφάσισε πως το κανονικά F1-F12 και Escape πλήκτρα είναι πιο χρήσιμα, η Dell φαίνεται πως έχει αντίθετη άποψη.

Η τελευταία αλλαγή που μας ξενίζει βρίσκεται στο ίδιο το πληκτρολόγιο. Αρχικά, η Dell έχει φροντίσει αυτό να καταλαμβάνει όλο το πλάτος της επιφάνειας. Αυτό δεν είναι πρόβλημα φυσικά. Το χαρακτηριστικό που προβληματίζει είναι το γεγονός πως τα πλήκτρα δεν έχουν σχεδόν καθόλου κενό μεταξύ τους, γεγονός που ίσως οδηγήσει σε περισσότερα λάθη από ότι συνήθως. Επιπλέον, η απόσταση που διανύουν τα πλήκτρα σε κάθε πάτημα είναι μόλις 1 χιλιοστό, κάτι που ίσως καταστήσει άβολη την πληκτρολόγηση για πολλή ώρα.

Δυνατά χαρακτηριστικά σε μικρό πακέτο

Αν σου αρέσουν αυτές οι αλλαγές στο νέο XPS της Dell, τότε το XPS 13 Plus είναι σίγουρα μία από τις καλύτερες συσκευές που μπορείς να επιλέξεις φέτος. Παρά τον μικρό του όγκο, η Dell το έχει εξοπλίσει με πολύ δυνατά τεχνικά χαρακτηριστικά που σίγουρα θα προσφέρουν υψηλές επιδόσεις.

Όλα ξεκινούν από τον επεξεργαστή, εκεί όπου η Dell επέλεξε τους Intel 12ης γενιάς για laptop. Οι επιλογές ξεκινούν από τον 12-πύρηνο Intel Core i5-1240P (4 Performance – 8 Efficiency πυρήνες), ο οποίος «τρέχει» με έως και 4,4GHz, και φτάνουν μέχρι τον 14-πύρηνο Intel Core i7-1280P (6 Performance – 8 Efficiency πυρήνες) με ταχύτητα έως και 4,8GHz. Η μνήμη RAM θα είναι DDR5 με χωρητικότητα έως και 32GB, ενώ ο αποθηκευτικός χώρος θα είναι PCIe SSD έως και 2TB. Για τα γραφικά, το Dell XPS 13 Plus θα αξιοποιεί την ενσωματωμένη Iris Xe GPU των επεξεργαστών της Intel.

Η οθόνη είναι ένα ακόμα δυνατό σημείο του νέου laptop της Dell. Το πάνελ διαγωνίου 13,4ʺ είναι αναλογίας 16:10, προσφέροντας έτσι λίγο περισσότερο κάθετο χώρο σε σχέση με ένα πάνελ 16:9, και θα είναι διαθέσιμο σε τρεις αναλύσεις. Η πρώτη επιλογή είναι προσφέρει Full HD 1920×1200 ανάλυση, η δεύτερη είναι ένα 3,5K OLED πάνελ με ανάλυση 3456×2160, ενώ θα υπάρχει και 4K μοντέλο με πάνελ 3840×2400. Σε όλες τις αναλύσεις θα προσφέρεται και touch οθόνη.

Η συνδεσιμότητα περιλαμβάνει δύο θύρες Thunderbolt 4 (USB Type-C), Wi-Fi 6E και Bluetooth 5.2. Η μπαταρία του XPS 13 Plus θα είναι 55Wh. Τέλος, το βάρος είναι όσο λίγο θα περίμενες από ένα τόσο μικρό laptop, με το Dell XPS 13 Plus να ζυγίζει μόλις 1,24 κιλά.

Είτε σου άρεσαν οι σχεδιαστικές επιλογές της Dell είτε όχι, δεν μπορείς να αρνηθείς πως το XPS 13 Plus είναι σίγουρα μία πολύ ενδιαφέρουσα συσκευή!