Επιτέλους… τίτλοι τέλους για τον Internet Explorer!

Περίληψη: Ο Internet Explorer μας αποχαιρετά και επίσημα το 2022. Ο απαρχαιωμένος -πλέον- browser θα σταματήσει να υποστηρίζεται από τη Microsoft 27 χρόνια μετά το ντεμπούτο του.

Μπορεί να έχεις ξεχάσει ότι ο Internet Explorer υπάρχει ακόμα, αλλά η υποστήριξή του συνεχιζόταν όλα αυτά τα χρόνια. Μέσα στο 2021, όμως, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της υποστήριξης του κάποτε κυρίαρχου desktop browser, όπως ανακοίνωσε επίσημα η Microsoft

Η πρώτη ημερομηνία «κλειδί» είναι η 17η Αυγούστου 2021. Από εκείνη την ημέρα και μετά, η σουίτα Microsoft 365 θα σταματήσει να είναι προσβάσιμη μέσω του Internet Explorer 11. Η τελική ημερομηνία για να μεταβεί κάποιος σε νέο browser είναι η 15η Ιουνίου 2022. Τότε θα σταματήσει οριστικά η υποστήριξη του IE 11 από την Microsoft.

Το τέλος του Internet Explorer είναι κάτι απολύτως αναμενόμενο, καθώς το μερίδιο αγοράς του είναι εδώ και χρόνια ελάχιστο. Οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν εδώ και καιρό διαφορετικούς περιηγητές, κάτι που έχει οδηγήσει και την ίδια τη Microsoft στη δημιουργία ενός πιο σύγχρονου browser, του Microsoft Edge. Όπως τονίζει η Microsoft στην ανακοίνωσή της, το μέλλον των browser στα Windows 10 είναι ο Edge.

Η μετάβαση στον Edge είναι πολύ εύκολη καθώς (πιθανότατα) αυτός είναι ήδη εγκατεστημένος στο μηχάνημά σου. Ο νεότερος browser διαθέτει, επίσης, το Internet Explorer Mode, ένα χαρακτηριστικό που τον κάνει συμβατό με παλιά site ή web εφαρμογές που δουλεύουν μόνο μέσω του Internet Explorer. Το Internet Explorer Mode θα συνεχίσει να υποστηρίζεται στον Edge μέχρι το 2029, οπότε οι χρήστες, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί που βασίζονται ακόμα στον IE θα μπορούν να μεταβούν με σιγουριά στον Edge.

Ο Edge δεν είναι η μόνη σου επιλογή προφανώς. Μερικοί ακόμα σύγχρονοι και πλήρεις desktop browsers που έχεις στη διάθεσή σου είναι ο Chrome, ο Firefox και ο Opera. Αν είσαι μεταξύ των λιγοστών χρηστών που μπαίνουν στο Internet μέσω του Internet Explorer, έφτασε η ώρα να αλλάξεις περιηγητή στον υπολογιστή σου. Μετά από 25 και πλέον χρόνια παρουσίας στον κόσμο των υπολογιστών, ο Internet Explorer μας αποχαιρετά οριστικά το 2022.