Windows 10 / Με το νέο clipboard κάνεις paste το προ-προηγούμενο copy!

Περίληψη: Η Microsoft αναβάθμισε το clipboard των Windows δίνοντας στο κλασικό copy-paste παραπάνω... μνήμη. Πάμε να δούμε πώς λειτουργεί το νέο feature!

Όλοι γνωρίζουμε το copy-paste. Είναι μια λειτουργία, η οποία υπάρχει στα Windows από καταβολής τους (σχεδόν). Μια λειτουργία τόσο «προφανής» και λογική, που οι περισσότεροι χρήστες δεν ξέρουν καν πώς δουλεύει ή ότι υπάρχει κάποιο υποπρόγραμμα μέσα στα Windows για να λειτουργήσει: το clipboard!

Για τους... γερόλυκους των Windows, που θυμούνται το μακρινό 1991 (και τα Windows 3.0), υπήρχε από τότε τρόπος να δεις (τουλάχιστον) τα δεδομένα που είχες κάνει copy μέσω του προγράμματος Clipboard Viewer – υπενθυμίζουμε πως η προσωρινή “μνήμη”, στην οποία αποθηκεύονται αυτά που κάνεις “copy” ή “cut”, ονομάζεται clipboard. Αργότερα το Clipboard Viewer αναβαθμίστηκε (στα Windows 3.11) και έγινε ClipBook, το οποίο συνέχισε να υπάρχει αθόρυβα μέχρι τα Windows XP, στα οποία υπήρχε μεν ως πρόγραμμα μέσα στο φάκελο των Windows στον σκληρό δίσκο αλλά δεν φαινόταν πουθενά αλλού (πχ στο Start menu). Και από τα Windows Vista εγκατέλειψε τα εγκόσμια!

Τα Windows δεν είχαν τρόπο να διαχειριστούν το clipboard, ούτε να δει κανείς τα περιεχόμενά του, ούτε -πολύ περισσότερο το ιστορικό του clipboard· με άλλα λόγια, να δεις τα προηγούμενα copy/cut που είχες κάνει. Προγράμματα τρίτων developers υπήρχαν μεν αλλά τίποτε επίσημο από τη Microsoft. Μέχρι τώρα!

Η Microsoft, ακούγοντας τα παράπονα των χρηστών, ενσωμάτωσε στο update 1809 των Windows 10 μια νέα λειτουργία, η οποία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που χρησιμοποιείς τα τον υπολογιστή σου! Το νέο Clipboard με… μνήμη!

Το νέο Clipboard δεν έχει κάποιο εικονίδιο ή κάποιο shortcut, για να το τρέξεις. Τρέχει ήδη στον υπολογιστή σου, διότι αποτελεί αναβάθμιση του προηγούμενου clipboard, το οποίο ίσως και να χρησιμοποιούσες χωρίς να γνωρίζεις ότι υπάρχει ή ότι λέγεται έτσι. Προφανώς οι βασικές λειτουργίες παραμένουν απαράλλαχτες και στο νέο clipboard: τα απλά cut, copy, paste δουλεύουν όπως πάντα, οι συνδυασμοί πλήκτρων το ίδιο – Ctrl-C για copy, Ctrl-V για paste, Ctrl-X για cut. Αν δεν σου πει κάποιος για τη νέα λειτουργία, μπορεί και να μη το μάθεις ποτέ!

[Win]+[V]

Η νέα συντόμευση στο πληκτρολόγιο, την οποία πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε, έστω και μια φορά, είναι το Win-V. Αντί να πατήσεις Ctrl, πατάς το αμέσως διπλανό πλήκτρο, το Win (το πλήκτρο με το σύμβολο των Windows) και V. Και εκεί θα δεις το φως!

Ίσως την πρώτη φορά που θα το κάνεις, να σου ζητηθεί να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία history· απλά πάτα το Turn on. Δεν θα το μετανιώσεις! Το πιθανότερο, βέβαια, είναι πως είναι ήδη ενεργή, επομένως θα δεις ένα μικρό παράθυρο με... τα προηγούμενα copies που είχες κάνει! Μπορείς απλά, πατώντας τα βελάκια του πληκτρολογίου, να διαλέξεις ποιο από τα αποκόμματα θέλεις να κάνεις paste, αλλά και με το ποντίκι, προφανώς, να κάνεις click πάνω σε αυτό που θες.

Το νέο Clipboard history δεν αφορά μονάχα κείμενο όμως! Λειτουργεί και με εικόνες (ή τμήματα εικόνων) που έχεις κάνει copy ή άλλου είδους δεδομένα. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, όμως, είναι κείμενο και εικόνα. Μάλιστα, αν σου είναι χρήσιμο, μπορείς να πατάς το Print Screen, για να παίρνεις screenshots ακόμη κι από βίντεο, χωρίς να ασχολείσαι με αποθήκευση του καθενός. Τώρα το νέο clipboard κρατάει τα προηγούμενα screenshots σου και μπορείς μετά να τα ξαναβρείς. Βέβαια υπάρχει όριο: το νέο Clipboard «χωράει» 25 πράγματα στην μνήμη του. Αλλά τα 25 είναι πολύ καλύτερα από... ένα!

Αν, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, δεν θέλεις αυτή τη λειτουργία, μπορείς να την απενεργοποιήσεις μέσα από το Settings → System → Clipboard. Εκεί, όμως, μπορείς να βρεις και μια άλλη λειτουργία, η οποία ίσως σε ενδιαφέρει: τον συγχρονισμό του clipboard μεταξύ των συσκευών σου, στις οποίες είσαι συνδεδεμένος με τον ίδιο λογαριασμό της Microsoft! Δηλαδή, αν έχεις δύο υπολογιστές, ένα desktop και ένα laptop, με Windows 10, στα οποία το user account είναι το ίδιο (όχι τοπικό account αλλά μέσω Microsoft), τότε θα μπορείς να κάνεις copy στον ένα υπολογιστή και paste στον άλλο!

Ένα τελευταίο: το κάθε απόκομμα στο clipboard μπορεί να διαγραφεί μεμονωμένα, αν δεν θες να υπάρχει εκεί. Κάθε απόκομμα, στο πάνω δεξιά μέρος του box του, έχει τις γνωστές τρεις τελείες. Το μικρό μενού, που εμφανίζεται αν πατήσεις εκεί, περιλαμβάνει επιλογές για διαγραφή του αποκόμματος αλλά και «καρφίτσωμά» του, αν είναι κάτι χρήσιμο το οποίο χρειάζεται να το κάνεις paste συχνά! Αλλά και επιλογή για διαγραφή όλων των αποκομμάτων και καθαρισμός του clipboard!

Τώρα ξέρεις! Η δύναμη του νέου clipboard είναι στα χέρια σου!