Miniguide / Υπερθερμαίνεται το laptop; 3+1 tips να ρίξεις τη θερμοκρασία!

Περίληψη: Οι... καυτές θερμοκρασίες είναι συχνό φαινόμενο στα laptop, ειδικά μετά από μερικά χρόνια χρήσης. Πάμε να δούμε πώς θα τις αποφύγουμε!

Η υψηλή θερμοκρασία είναι ένας από τους βασικούς... εχθρούς των laptop. Το μικρό τους μέγεθος έχει μεν πολλά πλεονεκτήματα αλλά συνήθως απαιτεί τεχνικά χαρακτηριστικά, που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και παράγουν λιγότερη θερμότητα. Ακόμα και υπό αυτούς τους περιορισμούς, όμως, ο φορητός σου υπολογιστής μπορεί και πάλι να υπερθερμαίνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη απόδοση και δυσκολία χρήσης, όταν το μηχάνημα είναι υπερβολικά ζεστό. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τρόπους που μπορείς να αποφύγεις την υπερθέρμανση του laptop σου.

Πριν ξεκινήσουμε, όμως, πρέπει πρώτα να δούμε μερικούς τρόπους, για να επιβεβαιώσεις ότι όντως το laptop σου υπερθερμαίνεται ή υπολειτουργεί. Για τον πρώτο από αυτούς μιλήσαμε ήδη. Αν δυσκολεύεσαι να χρησιμοποιήσεις το laptop (δεν μπορείς να το ακουμπήσεις στα πόδια σου για παράδειγμα) επειδή είναι υπερβολικά ζεστό, τότε σίγουρα η θερμοκρασία δεν είναι η ενδεδειγμένη. Επιπλέον ένα κλασικό «σύμπτωμα» ενός laptop που ανεβάζει εύκολα θερμοκρασία είναι η συνεχής και θορυβώδης λειτουργία του ανεμιστήρα του. Κλασικό σημάδι υπερθέρμανσης είναι, επίσης, το αναπάντεχο σβήσιμο του υπολογιστή ενώ τον χρησιμοποιείς.

Αν θες να διαγνώσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια τη θερμοκρασία που λειτουργεί το laptop σου, μπορείς να εγκαταστήσεις και μερικά προγράμματα ελέγχου. Το Speccy είναι μια πολύ φιλική προς το χρήση εφαρμογή, που σου δείχνει τη θερμοκρασία του επεξεργαστή και άλλων τμημάτων του συστήματος. Αν δεις ότι με το παραμικρό η θερμοκρασία ξεπερνά τους 90°C, τότε το laptop σου υπερθερμαίνεται εύκολα. Τι θα κάνεις, λοιπόν, για να αποφύγεις τις υψηλές θερμοκρασίες; Πάμε να δούμε!

Πρώτο βήμα: εσωτερικός καθαρισμός!

Η συνηθέστερος λόγος που ένα laptop ανεβάζει θερμοκρασία είναι η συγκέντρωση σκόνης στο εσωτερικό του, η οποία μπλοκάρει τα συστήματα απαγωγής θερμότητας. Αυτό είναι αναπόφευκτο για όλα τα laptop, τα οποία χρησιμοποιούμε για καιρό. Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείς εγγυημένα από αυτή τη σκόνη είναι ο εσωτερικός καθαρισμός του laptop από τους εξειδικευμένους τεχνικούς Public. Η υπηρεσία αυτή συνοδεύεται και από εφαρμογή νέας θερμοαγώγιμης πάστας. Μετά τον καθαρισμό, το laptop σου θα λειτουργεί όπως την πρώτη φορά που το χρησιμοποίησες!

Δώσε βάση στο laptop σου!

Ακόμα κι αν η θερμοκρασία του laptop δε φτάνει σε επικίνδυνα επίπεδα, είναι καλό να την κρατάς όσο πιο χαμηλά γίνεται. Η υψηλή θερμοκρασία θα μειώσει τη διάρκεια ζωής των μερών του υπολογιστή, γι’ αυτό και όταν χρησιμοποιείς το laptop σου σε σταθερή επιφάνεια πρέπει να το τοποθετείς σε μία βάση ψύξης με ανεμιστήρα. Έτσι θα κρατήσεις σε καλή κατάσταση τη συσκευή σου για περισσότερο.

Μη μπλοκάρεις τις διόδους αέρα!

Ένα από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όλοι όταν χρησιμοποιούμε το laptop για πολλές ώρες, είναι να το τοποθετούμε σε σημεία που μπλοκάρουν την κυκλοφορία αέρα και άρα αποτρέπουν την αποδοτική ψύξη. Απόφυγε να τοποθετείς τον φορητό υπολογιστή σου επάνω στο πάπλωμα ή υφάσματα και προτίμησε λείες και σκληρές επιφάνειες!

Αναβάθμιση λογισμικού!

Μια πιο σπάνια περίπτωση είναι να υπάρχει software πρόβλημα, που προκαλεί την υπερθέρμανση. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου το λογισμικό είχε κάποιο bug, που έριχνε τη συχνότητα λειτουργίας του υπολογιστή, ακόμα κι αν αυτός λειτουργούσε σε ιδανικές συνθήκες. Βεβαιώσου, λοιπόν, πως «τρέχεις» τη νεότερη έκδοση λογισμικού στο laptop σου και ότι αυτή δεν είναι η πηγή της υπερθέρμανσης.

Αν έχεις ήδη ένα laptop που υπερθερμαίνεται, τότε ακολούθησε όλες τις παραπάνω συμβουλές. Αν σκέφτεσαι να αποκτήσεις σύντομα καινούργιο laptop, τότε δεν χρειάζεται να το φέρεις για καθαρισμό από τους τεχνικούς Public, ενδείκνυται όμως να ακολουθείς τις υπόλοιπες συμβουλές του άρθρου.

Μείνε συντονισμένος στο Public Blog για ακόμα περισσότερους οδηγούς τεχνολογίας!