Η AMD βάζει… τρίτη (γενιά) και προσπερνά την Intel για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια!

Περίληψη: Η δεύτερη τη τάξει εταιρεία σχεδίασης επεξεργαστών, πλέον… δεν είναι δεύτερη! Η AMD κατάφερε και ξεπέρασε την Intel, με στρατηγική συνεχούς επίθεσης.

Οι Intel και AMD είναι, εδώ και δεκαετίες, οι μόνες εταιρείες που παράγουν επεξεργαστές για υπολογιστές desktop και laptop. Η σχέση των δύο εταιρειών έχει περάσει από πολλά κύματα, αλλά εδώ και πολλά χρόνια, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι συμβιωτική. Η Intel είναι αυτή που έφτιαξε το instruction set που ονομάζεται x86, η AMD είναι αυτή που έφτιαξε την έκδοσή του στα 64-bits, γνωστή ως x86-64 ή AMD64 ή και Intel-64. Πλέον, η μία αδειοδοτεί την άλλη και οι δύο έχουν μια συμβιωτική σχέση αλληλοεξάρτησης.

Όλα αυτά τα χρόνια, όμως, η Intel ήταν σχεδόν πάντα πρώτη, τόσο στο μερίδιο αγοράς, όσο και ως μέγεθος εταιρείας. Η τελευταία φορά που η Intel απειλήθηκε σοβαρά από την AMD ήταν πριν 15 χρόνια, όταν η δεύτερη διένυε τη χρυσή περίοδο των επεξεργαστών Athlon 64, και η πρώτη τη “μαύρη” περίοδο των Pentium 4.

Από τότε, πολλά άλλαξαν. Η Intel αντεπιτέθηκε, πρώτα με τους σχετικά επιτυχημένους Core2 και έπειτα με τους σαρωτικούς Core i7 (και τα μικρότερα μοντέλα). Η AMD, με τη σειρά της, είδε το μερίδιο αγοράς να συρρικνώνεται, κρατώντας όμως ανταγωνιστικό προφίλ με τους επεξεργαστές Phenom και Phenom II, αλλά η καταστροφή ήρθε με την αποτυχημένη αρχιτεκτονική Bulldozer, η οποία λίγο έλλειψε να αποβεί μοιραία για την εταιρεία.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, η AMD έχει αναγεννηθεί, ως άλλος φοίνιξ, από τις στάχτες της και έχει επιδοθεί σε μια ανηλεή και συνεχή επίθεση. Η αρχή έγινε με τους ανταγωνιστικούς Ryzen 1ης γενιάς και αρχιτεκτονικής Zen, το 2017. Συνεχίστηκε τον επόμενο χρόνο με την ανανέωση Zen+, ενώ η πίεση αυξήθηκε ακόμη περισσότερο με τους Zen 2 του 2019. Και στα τέλη του 2020, με τους Ryzen νέας γενιάς, βασισμένους στην αρχιτεκτονική Zen 3 και κατασκευασμένους στα 7 νανόμετρα, έβγαλαν τα… πυρηνικά!

Πλέον η AMD διαθέτει μια αξιοζήλευτη σειρά επεξεργαστών, άκρως ανταγωνιστικών, οι οποίοι κρατούν τα σκήπτρα των επιδόσεων και εκπλήττουν με την χαμηλή τους κατανάλωση. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την αγορά: τον περασμένο Αύγουστο, για πρώτη φορά η μετοχή της AMD ξεπέρασε σε αξία αυτήν της Intel!

Τώρα ήρθε η σειρά του μεριδίου αγοράς: όπως αντανακλάται στα γραφήματα της εταιρείας PassMark, η οποία διατηρεί βάσεις δεδομένων με το hardware όλων των χρηστών των προγραμμάτων της, η AMD αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 50,1% ενώ η Intel στο 49,1%, στους επεξεργαστές συστημάτων desktop.

Η τάση αυτή έρχεται ως επιβεβαίωση πολλών αναφορών από μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οποίες ήθελαν την AMD να ξεπερνά σταθερά την Intel σε πωλήσεις μεμονωμένων επεξεργαστών και συναρμολογημένων συστημάτων, κατά περιόδους και με πολλαπλάσιους αριθμούς. Αλλά και οι αναφορές από την αγορά της άπω ανατολής θέλουν το μερίδιο της AMD να έχει ξεπεράσει αυτό της Intel εδώ και μήνες!

Αυτό δείχνει την περίφημη δουλειά που έχει κάνει η AMD εδώ και αρκετά χρόνια – οι επεξεργαστές δεν σχεδιάζονται μέσα σε μια μέρα – και έχει φέρει μεγάλες ανακατατάξεις στην αγορά. Και βέβαια, ο ισχυρός ανταγωνισμός έχει μόνο έναν κερδισμένο: όλους εμάς τους καταναλωτές!