Η νέα σειρά Lenovo ThinkPad Z έρχεται με αποκλειστικούς Ryzen 6000 επεξεργαστές

Περίληψη: Η Lenovo επιφύλασσε μια έκπληξη στην πρόσφατη CES: μια νέα σειρά business laptops η οποία συνδυάζει το καινούριο και την παράδοση σε ένα εκπληκτικό πακέτο!

Η Lenovo είναι η εταιρεία που, εκτός των εργοστασίων, έχει "κληρονομήσει" και την τεράστια παράδοση της IBM στην κατασκευή υπολογιστών – και δη laptops – κορυφαίας ποιότητας και χαρακτηριστικών. Όλα αυτά τα χρόνια έχει όχι μόνο ανταποκριθεί στις προσδοκίες αλλά, πολλάκις, τις έχει ξεπεράσει, διατηρώντας την παράδοση της IBM ολοζώντανη. Ειδικότερα, τα ThinkPad, τα laptops της Lenovo συνεχίζουν και απολαμβάνουν της προτίμησης των επαγγελματιών αλλά και όσων θέλουν κορυφαία ποιότητα κατασκευής σε συνδυασμό με κορυφαία εξαρτήματα στον υπολογιστή τους, από τον κεντρικό επεξεργαστή μέχρι το… πληκτρολόγιο!

Στη CES 2022 η Lenovo πήγε για να παρουσιάσει τη νέα της σειρά, τα ThinkPad Z series, η οποία "πατάει" πάνω στην παράδοση των ThinkPad αλλά βελτιώνοντας και εκμοντερνίζοντας κάποια σημεία–κλειδιά στα laptops. Η σειρά αποτελείται από δύο "επίπεδα", το Z13 το οποίο είναι το χαμηλότερο, και το Z16 το οποίο είναι το κορυφαίο.

CPU

Ο κεντρικός επεξεργαστής είναι ένα κεφάλαιο μόνος του. Η Lenovo παραδοσιακά χρησιμοποιούσε επεξεργαστές Intel για τα περισσότερα ThinkPads· τώρα όμως εμπιστεύεται την AMD και τους εκπληκτικούς της επεξεργαστές Ryzen, χρησιμοποιώντας μοντέλα της ολοκαίνουριας σειράς Ryzen PRO 6000 και μάλιστα διαθέτουν, μέσα από τη συνεργασία με την AMD, και ένα μοντέλο σε αποκλειστικότητα, τον AMD Ryzen 7 PRO 6860Z, ο οποίος σχεδιάστηκε για να φέρει στα μοντέλα της Lenovo κορυφαία αποδοτικότητα και επιδόσεις στα μοντέλα Z13. Στο Z16 βρίσκουμε AMD Ryzen Pro H-series, οι οποίοι είναι πιο ισχυροί, για όσους θέλουν τις απόλυτες επιδόσεις! Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως η σειρά PRO 6000 της AMD ενσωματώνει γραφικά AMD Radeon (με δυνατότητα εξωτερικής GPU Radeon RX 6500M για τα Z16), τον "συνεπεξεργαστή" Microsoft Pluton για κορυφαία ασφάλεια, αλλά και συνδεσιμότητα Wi-Fi μέσω του Qualcomm FastConnect 6900!

Specs

Κατά τα άλλα, βρίσκουμε το κλασσικό για τα ThinkPads γνωστό κόκκινο TrackPoint μέσα στο – επίσης γνωστό για την κορυφαία του ποιότητα – πληκτρολόγιο, αλλά και ένα μεγάλο touchpad το οποίο η Lenovo επονομάζει ForcePad, μιας και μπορεί να διακρίνει επίπεδα πίεσης! Στο πάνω μέρος της οθόνης βρίσκουμε μια νέα μπάρα "επικοινωνιών" στην οποία υπάρχει μια webcam με ανάλυση FullHD αλλά και διπλά μικρόφωνα. Οι οθόνες είναι διαστάσεων 13,3 και 16 ιντσών αντιστοίχως για τα Z13 και Z16, ενώ υπάρχει επιλογή για IPS με ανάλυση 1920×1200 ή OLED με ανάλυση 2560×1600 για όλα τα μοντέλα. Η μνήμη μπορεί να φτάσει έως τα 32GB και είναι τύπου Low-Power DDR5, ενώ στο υποσύστημα αποθήκευσης βρίσκουμε SSDs τύπου PCIe Gen 4 με χωρητικότητα έως 1TB για τα Z13 και 2TB για τα Z16.

Υλικά

Η Lenovo έκανε σαφές πως τα νέα ThinkPads ακολουθούν φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, τόσο όσον αφορά τα ίδια τα laptops, όσο και στη συσκευασία τους! Κατασκευάζονται από ανακυκλωμένο αλουμίνιο και ανακυκλωμένο μαύρο "vegan" δέρμα, ενώ και οι συσκευασίες είναι κατασκευασμένες από 100% ανακυκλώσιμο και κομποστοποιήσιμο μπαμπού και ζαχαροκάλαμο! Ταυτοχρόνως, πάνω στο θέμα της βιωσιμότητας, το τροφοδοτικό χρησιμοποιεί κατά 90% ανακυκλωμένα υλικά!

Συνολικά έχουμε μια νέα σειρά η οποία θα κινήσει το ενδιαφέρον όχι μόνο των "επαγγελματιών" αλλά όλων όσων θέλουν να επενδύσουν σε ένα laptop με κορυφαία ποιότητα κατασκευής αλλά και μοναδικών κορυφαίων χαρακτηριστικών. Τα νέα Lenovo ThinkPad Ζ αναμένεται να κυκλοφορήσουν το Μάιο.