Intel Rocket Lake: Πρώτες πληροφορίες για την 11η γενιά σε desktop

Περίληψη: Παρότι η κυκλοφορία τους απέχει ακόμα μερικούς μήνες, η Intel επιβεβαίωσε τις πρώτες λεπτομέρειες για τους επερχόμενους Rocket Lake-S desktop επεξεργαστές. Πάμε να δούμε τι νέο μάθαμε!

Η 11η γενιά επεξεργαστών από την Intel έκανε πρώτα την εμφάνισή της σε laptop, με την παρουσίαση των Intel Tiger Lake επεξεργαστών. Σειρά παίρνουν τώρα τα desktop συστήματα, τα οποία θα αποκτήσουν Intel επεξεργαστές 11ης γενιάς το πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την ίδια την εταιρία. Η επόμενη γενιά επεξεργαστών θα ονομάζεται Rocket Lake-S και η Intel μοιράστηκε τις πρώτες επίσημες πληροφορίες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της. Πάμε να δούμε τι νέο μάθαμε!

Η Intel, στην ανακοίνωσή της, στάθηκε κυρίως στην αρχιτεκτονική των Rocket Lake επεξεργαστών. Η 11η γενιά desktop CPU θα συνεχίσει να βασίζεται στη λιθογραφία των 14nm, αλλά η αρχιτεκτονική των πυρήνων έχει αλλάξει σε σχέση με περασμένες γενιές. Για τη δημιουργία των Rocket Lake-S επεξεργαστών η Intel αποφάσισε να συνδυάσει τις δύο τελευταίες δημιουργίες της στη λιθογραφία των 10nm για laptop, φέρνοντάς τες στα 14nm στο desktop chip.

Συγκεκριμένα οι επεξεργαστικοί πυρήνες βασίζονται στην Cypress Cove αρχιτεκτονική, η οποία είναι πρακτικά η Sunny Cove αρχιτεκτονική, που είδαμε στους Intel Ice Lake laptop επεξεργαστές απλά στα 14nm. Επιπλέον, η ενσωματωμένη GPU των Rocket Lake-S δημιουργήθηκε με βάση την Intel Xe αρχιτεκτονική που υπάρχει στα Tiger Lake chip.

Μάθαμε ακόμα ότι η κορυφαία επιλογή στην γκάμα των Rocket Lake-S επεξεργαστών θα διαθέτει 8 πυρήνες και 16 threads. Παρά τη μικρή μείωση στον αριθμό των πυρήνων (το κορυφαίο chip 10ης γενιάς είχε 10 πυρήνες) η Intel υπόσχεται αύξηση επιδόσεων που ξεπερνά το 10%, από γενιά σε γενιά. Πέρα από την αύξηση στις επιδόσεις, οι Rocket Lake-S επεξεργαστές θα είναι οι πρώτοι από την Intel που υποστηρίζουν PCIe Gen 4.0 συνδεσιμότητα.

Μερικές ακόμα λεπτομέρειες που δημοσίευσε η Intel αφορούν τη συμβατότητα με RAM και chipset. Η επίσημη υποστηριζόμενη ταχύτητα της RAM αυξάνεται στα 3.200MHz με τους νέους Rocket Lake-S επεξεργαστές ενώ η Intel επιβεβαίωσε πως θα κυκλοφορήσει και ένα νέο 500-series chipset μαζί με την επόμενη γενιά επεξεργαστών.

Όπως είπαμε και παραπάνω, η κυκλοφορία των επεξεργαστών Intel Rocket Lake-S 11ης γενιάς θα ξεκινήσει στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς. Οπότε έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε για τους νέους desktop επεξεργαστές της Intel μέχρι αυτοί να κυκλοφορήσουν επίσημα. Για όλα τα νεότερα μείνε συντονισμένος στο Public Blog!