Τα πρώτα Mac με επεξεργαστές Apple έρχονται το 2021!

Περίληψη: Μέσα στο πρώτο μισό της επόμενης χρονιάς η Apple φαίνεται πως θα πάρει «διαζύγιο» από την Intel και θα εξοπλίσει τα μελλοντικά Mac με επεξεργαστές που θα σχεδιάσει η ίδια.

Περίπου σε ένα χρόνο από τώρα θα φτάσει στην αγορά το πρώτο MacBook χωρίς Intel επεξεργαστή. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο αρκετά έγκυρος αναλυτής Ming-Chi Kuo. Οι φήμες αυτές κυκλοφορούν εδώ και κάποιο καιρό και το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως εντείνονται. Μία τέτοια κίνηση θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην αγορά των υπολογιστών.

Σύμφωνα λοιπόν με τις αναφορές, η Apple σχεδιάζει τους δικούς της επεξεργαστές για τα laptop και desktop computer της. Αυτοί θα είναι αρχιτεκτονικής ARM, όπως και στα iPhone, ξεφεύγοντας έτσι από την τεχνολογία x86 που χρησιμοποιεί η Intel. 

Η βασικότερη αλλαγή, από τη μετάβαση σε ARM, είναι η ελευθερία που αποκτά η Apple στον σχεδιασμό των προϊόντων της. Η Intel αντιμετωπίζει εδώ και καιρό προβλήματα παραγωγής microchip στα 10nm κάτι που «πάει πίσω» τα σχέδια των εταιριών που βασίζονται σε Intel επεξεργαστές. Τα προβλήματα παραγωγής της Intel έχουν το επιπλέον αποτέλεσμα η προσφορά των υπαρχόντων προϊόντων της Intel να μην μπορεί να καλύψει τη ζήτηση, οδηγώντας σε καθυστερήσεις παραγγελιών.

Μία ακόμα θετική επίπτωση, για την Apple, από την απομάκρυνση από την Intel έχει να κάνει με τα εγγενή πλεονεκτήματα της ARM αρχιτεκτονικής. Ένας υπολογιστής ο οποίος εξοπλίζεται με τέτοιον επεξεργαστή καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και εξάγει λιγότερη θερμότητα. Οπότε, η Apple μπορεί να δημιουργήσει ακόμα πιο εντυπωσιακά laptop, με λεπτότερο και ελαφρύτερο σασί, χωρίς να θυσιάζεται η αυτονομία ή η απόδοση του συστήματος.

Δεν είναι όλα θετικά βέβαια, από μία τέτοια σημαντική αλλαγή. Ο τεράστιος κατάλογος εφαρμογών που είναι σήμερα διαθέσιμος για Mac OS, είναι φτιαγμένος για υπολογιστές με x86 αρχιτεκτονική. Αυτό σημαίνει ότι για να παίζουν οι ίδιες εφαρμογές στα ανανεωμένα Mac, θα πρέπει να γραφτούν από την αρχή. Μέχρι τότε, ίσως υπάρχει emulation του συστήματος, κάτι που όμως οδηγεί σε μειωμένη απόδοση. Άρα, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό, οι περισσότερες εφαρμογές ίσως να μην «παίζουν» το ίδιο γρήγορα στα MacBook με ARM επεξεργαστές.

Τα πλεονεκτήματα όμως, μάλλον είναι σημαντικότερα από τα μειονεκτήματα, οπότε η Apple φαίνεται πως θα προχωρήσει τελικά σε αυτή την αλλαγή. Η ακριβής ημερομηνία κυκλοφορίας του πρώτου Mac με ARM επεξεργαστή δεν είναι φυσικά γνωστή από τόσο νωρίς, αλλά, ο Kuo εκτιμά πως αυτό θα γίνει μέσα στο πρώτο μισό του 2021 και πως ο επεξεργαστής αυτός θα είναι κατασκευασμένος στα 5nm.