Οι QHD οθόνες έρχονται και στα laptop μέσα στο 2021!

Περίληψη: Μια πολύ σημαντική αλλαγή περιμένει τους υποψήφιους αγοραστές laptop το 2021: οι QHD οθόνες έρχονται για να κάνουν level up στις επιδόσεις!

Οι εξελίξεις στον τομέα των laptop οθονών ήταν στάσιμες για χρόνια. Η πιο common ανάλυση ήταν η Full HD ενώ λίγα high-end laptop προσέφεραν και 4K επιλογές. Οι μόνες καινοτομίες που είχαμε δει τα τελευταία χρόνια ήταν οι αυξήσεις στο ρυθμό ανανέωσης των πάνελ στα gaming laptop. Μέσα στο 2021 το τοπίο αναμένεται να αλλάξει, αν κρίνουμε από τα laptop που είδαμε στη CES 2021.

Για πρώτη φορά είδαμε νέα laptop τα οποία εξοπλίζονται με οθόνες ανάλυσης QHD, δηλαδή 2560×1440. Μάλιστα τα monitor που είδαμε σε πολλά νέα laptop προσφέρουν και πολύ υψηλό ρυθμό ανανέωσης 165Hz - πέρα από την 1440p ανάλυση. Και όλα αυτά σε τεχνολογία IPS, κάτι που σημαίνει ότι περιμένουμε πολύ σωστή απόδοση χρωμάτων και εξαιρετική απεικόνιση από κάθε γωνίας θέασης.

Τα QHD πάνελ που ανακοινώθηκαν προσφέρουν μεγάλη ευελιξία, καθώς δεν περιορίζονται μόνο σε ένα μέγεθος και μια ανάλυση. Μέσα στη χρονιά αναμένεται να δούμε laptop με QHD οθόνες σε διαγώνιους από 15,6 μέχρι 17,3", με αναλογίες πλευρών που δεν θα περιορίζονται μόνο σε 16:9. Ήδη οι Razer, Acer και Lenovo έχουν ανακοινώσει νέα gaming laptop, που θα μπορούν να εξοπλιστούν με QHD πάνελ, με την πρόταση της Lenovo, το νέο Legion 7, να εξοπλίζεται με πάνελ 16:10 διαγωνίου 16".

Το μεγάλο θετικό αυτού του trend είναι πως τα QHD IPS πάνελ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για μη-gaming εφαρμογές. Αυτό θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την ποικιλία επιλογών για όσους αποφασίσουν να αποκτήσουν νέο laptop στο άμεσο μέλλον.

Το timing δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο, καθώς η φετινή χρονιά αποτελεί μεγάλο άλμα στην απόδοση των laptop γενικότερα. Μέσα στο 2021 θα κυκλοφορήσουν laptops με Ryzen 5000 και Intel 11th Gen επεξεργαστές αλλά και οι ανεξάρτητες κάρτες γραφικών RTX 3000 και Radeon 6000 για laptops, από την Nvidia και την AMD αντίστοιχα. Η ταχύτητα που προσφέρουν αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ικανή να αξιοποιήσει τα νέα QHD 165Hz πάνελ στον απόλυτο βαθμό.

Η QHD ανάλυση είναι εδώ και χρόνια διαθέσιμη σε monitors και έφτασε επιτέλους η ώρα να τη δούμε να περνά και στους φορητούς υπολογιστές μας.

Για ακόμα περισσότερα tech news μείνε συντονισμένος στο Public Blog!