Πώς θα «τρέχουν» τα Android apps στα Windows 11;

Περίληψη: Το Microsoft Store στα Windows 11 θα είναι πολύ πιο πλούσιο σε επιλογές, καθώς θα προσφέρει και Android apps. Πώς το κατάφερε αυτό η Microsoft;

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα features που φέρνουν τα Windows 11 στους υπολογιστές είναι η υποστήριξη για Android apps. Μάλιστα η Microsoft δήλωσε ότι οι εφαρμογές Android δεν θα λειτουργούν μέσω emulation αλλά εγγενώς στο σύστημα. Πώς θα γίνει αυτό;

Η τεχνολογία που επιτρέπει στα Android apps να «τρέχουν» στα Windows 11 λέγεται Intel Bridge. Το Bridge είναι ένας runtime post-compiler, ο οποίος «μεταφράζει» εφαρμογές που σχεδιάστηκαν για διαφορετικό hardware και τους επιτρέπει να «τρέχουν» εγγενώς και σε x86 συσκευές. Ο Panos Panay, chief Product Officer στη Microsoft, ο οποίος παρουσίασε και τα Windows 11 στο πρόσφατο event, υποσχέθηκε ότι η εμπειρία των Android apps στο νέο λειτουργικό θα είναι «απρόσκοπτη και ομαλή.»

Μπορεί η τεχνολογία Bridge να αναπτύχθηκε από την Intel αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το νέο χαρακτηριστικό θα είναι αποκλειστικά διαθέσιμο σε Windows 11 PCs με Intel επεξεργαστές. Η Microsoft διευκρίνισε πως τα Android apps θα είναι διαθέσιμα μέσω του Microsoft Store και για συστήματα με AMD επεξεργαστές. Όσο για τα Windows 11 μηχανήματα με ARM SoCs, αυτά δεν θα χρειάζονται την τεχνολογία Intel Bridge έτσι κι αλλιώς. Η συντριπτική πλειοψηφία των Android συσκευών βασίζεται στην ARM αρχιτεκτονική, οπότε τα Android apps είναι ήδη έτοιμα για να «τρέξουν» σε μηχανήματα με ARM επεξεργαστές.

Μια ακόμα απορία που γεννήθηκε από την παρουσίαση της Microsoft είναι το ποια θα είναι η πηγή των apps. Η Microsoft επιβεβαίωσε πως τα Android apps, που θα δούμε στο Store των Windows 11, θα προέρχονται από το Amazon Appstore. Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, θα μπορείς να κάνεις και sideload Android εφαρμογών. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εξαρτάσαι απαραίτητα από το Microsoft Store και κατ’ επέκταση το Amazon Appstore, για το κατέβασμα των Android εφαρμογών που σε ενδιαφέρουν. Απλώς η διαδικασία των update θα είναι πιο δύσκολη, καθώς θα πρέπει κάθε φορά να εγκαθιστάς την εκάστοτε νέα έκδοση εφαρμογής χειροκίνητα για τα apps που έχεις κάνει sideload.

Αν ανυπομονείς να εγκαταστήσεις τα Windows 11 στον υπολογιστή σου, θα πρέπει να κάνεις υπομονή μέχρι την επίσημη κυκλοφορία τους στο τέλος της χρονιάς. Μέχρι τότε μπορείς να τσεκάρεις αν ο υπολογιστής σου έχει ό,τι χρειάζεται για να «τρέξει» την επόμενη έκδοση των Windows.