Ψηφιακή Μέριμνα: Όλες οι λεπτομέρειες για το voucher των €200

Περίληψη: Η Ψηφιακή Μέριμνα θα βοηθήσει χιλιάδες οικογένειες να προμηθευτούν τεχνολογικό εξοπλισμό για τα παιδιά τους. Μάθε τα πάντα για το πρόγραμμα στο άρθρο που ακολουθεί!

Την εποχή της τηλεκπαίδευσης, η πρόσβαση σε τεχνολογικό εξοπλισμό, όπως laptop ή tablet, είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικίες. Από τα πιο μικρά παιδιά ως τους φοιτητές υπάρχει η ανάγκη παρακολούθησης μαθημάτων από απόσταση. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με 4 ακόμα Υπουργεία, θα υλοποιήσει σύντομα το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα.

Μέσω του προγράμματος αυτού θα επιδοτηθεί η αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού σε χιλιάδες νέους, για να μη μείνει κάνεις μαθητής ή φοιτητής χωρίς συσκευή, ώστε να συμμετέχει ανεμπόδιστα στις εκπαιδευτικές του υποχρεώσεις. Ένας ακόμα στόχος του προγράμματος είναι ο ταχύτερος ψηφιακός μετασχηματισμός όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, μέσα από την ευκαιρία που δημιουργεί η πανδημία. Είναι πολύ φυσιολογικό να έχεις απορίες για το πρόγραμμα, οπότε στις επόμενες παραγράφους θα απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματά σου για την Ψηφιακή Μέριμνα!

Ψηφιακή Μέριμνα - Τι προσφέρει;


Μέσω του προγράμματος Ψηφιακή Μέριμνα θα χορηγηθεί σε δικαιούχους επιταγή (voucher) ύψους 200€, η οποία μπορεί να εξαργυρωθεί για την απόκτηση desktop, laptop ή tablet. Η αγορά μπορεί να ξεπερνά αυτό το ποσό, με το voucher να καλύπτει μέχρι 200€ του συνολικού ποσού. Το voucher θα μπορεί να εξαργυρωθεί τόσο σε φυσικά καταστήματα (εφόσον λειτουργούν) όσο και online. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι ύψους 112 εκατομμυρίων ευρώ.

Ποιοι είναι δικαιούχοι;


Η Ψηφιακή Μέριμνα δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των νέων σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα. Έτσι μέσω του προγράμματος θα επιδοτηθούν μαθητές και φοιτητές από 4 έως 24 ετών. Υπολογίζεται πως το voucher των 200€ θα υποστηρίξει περίπου 560.000 νέους από 325.000 οικογένειες.

Προτεραιότητα της ενέργειας αυτής είναι να υποστηρίξει τις πιο οικονομικά αδύναμες οικογένειες, οπότε η επιλογή των δικαιούχων γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια. Δικαιούχοι του προγράμματος, λοιπόν, είναι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000€. Οι οικογένειες που πληρούν τα κριτήρια θα λάβουν επιταγή 200€ για κάθε παιδί από 4 έως 24 ετών το οποίο είναι μαθητής ή φοιτητής στην Ελλάδα.

Εισοδηματικά κριτήρια με παραδείγματα


Για να καταλάβεις καλύτερα τι σημαίνει το «ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000€», ας δούμε μερικά χρήσιμα παραδείγματα. Για μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα 6.000 αντιστοιχεί σε μεικτό εισόδημα 12.000€. Για μια οικογένεια με δύο γονείς και ένα παιδί, το αντίστοιχο μεικτό οικογενειακό εισόδημα είναι 10.500€. Σε οικογένεια με έναν γονιό και ένα παιδί, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 9.000€.

Πώς μπορώ να δω αν είμαι δικαιούχος;


Το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα θα υλοποιηθεί μέσω ειδικής πλατφόρμας από την «Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.». Μέσω αυτής θα κατατίθεται η σχετική αίτηση από τους γονείς. Η πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος θα εξυπηρετήσει αιτήσεις οικογενειών που έλαβαν το επίδομα παιδιού το 2020, οι οποίες αποτελούν και την πλειοψηφία των δικαιούχων για το voucher. Μετά το πέρας αυτής της φάσης, η πλατφόρμα θα ανοίξει και για τους υπόλοιπους δικαιούχους.

Πότε ξεκινά το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα;


Η ημερομηνία ανοίγματος της πλατφόρμας δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Περιμένουμε, όμως, πως σύντομα θα είναι διαθέσιμη για τους πρώτους δικαιούχους. Μείνε συντονισμένος στο Public Blog για να μάθεις νεότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα όταν αυτές γίνουν διαθέσιμες!